ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Ple Canet aprova una moció per reconèixer públicament el dol perinatal, gestacional i neonatal
També va prosperar la moció contra la sentència del TC que suspèn l'impost de la plusvàlua
PUBLICAT Dijous, 04.11.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

El Ple de l’Ajuntament de Canet de Mar celebrat el passat dijous 28 d’octubre va aprovar amb 15 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, PSC, Junts per Canet, Primàries i Canet i Tu) i una abstenció (CUP) una moció per reconèixer públicament el dol perinatal, gestacional i neonatal. 

La moció, presentada pel grup municipal socialista, expressa el suport a les famílies que han patit la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal i expressa el compromís de commemorar cada 15 d’octubre la pèrdua d’aquests infants i de treballar per tenir un espai de suport, reparació i memòria per a aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal. 

captura ple mocions 28 octubreEn aquest sentit, la regidora Gemma Bosch va advertir que cal revisar la baixa laboral i les presentacions de les famílies que pateixen aquest tipus de pèrdua, ja que en moltes ocasions, aquestes no reconeixen el dany psicològic que causa perdre un ésser estimat en aquestes circumstàncies o, fins i tot no tenen present el període de quarantena que han de fer les mares després d’un part d’aquestes característiques. Els regidors Jordi Castellà (Primàries) i Josep Antoni Massagué (Junts per Canet) van coincidir en què les institucions públiques han de donar el màxim escalf i estar al costat de les famílies que pateixen aquest tipus de pèrdua. Des de l’Equip de Govern, les regidores Raquel Serra i Rosabel Madrid van voler agrair al grup PSC-Units la presentació d’aquesta moció, ja que va permetre posar sobre la taula un tema que en moltes ocasions és tabú i que afecta a moltes famílies que cal que se sentin acompanyades. Per part de la CUP, el seu portaveu, Andreu Graupera va afirmar que aquesta “és una bona moció”, però que s’abstindria perquè el seu partit no ha pogut debatre en assemblea els punts presentats. 

Acord contra la sentència del TC que suspèn l'impost de la plusvàlua El plenari municipal, en sessió ordinària, també va aprovar la moció d'urgència presentada pel grup municipal d'ERC contra la sentència del Tribunal Constitucional que declara nul l'impost de la plusvàlua.

Aquesta va ser aprovada amb 11 vots favorables (ERC, Canetencs Independents, Primàries Canet de Mar i Canet i Tu) i 4 abstencions (PSC, Junts per Canet, Som Canet i CUP).

Davant d'aquesta sentència del TC, la moció critica la inacció i deixadesa de funcions dels diferents governs que i hi ha hagut a l'Estat espanyol que "han estat incapaços d'adequar el mètode de càlcul de l'impost als requeriments que feia la sentència del Tribunal Constitucional i a les mateixes demandes que van fer les entitats municipalistes". L'acord, també exigeix al Govern de l'Estat a adequar "d'urgència, via RDL, la metodologia de càlcul de la base imposable per tal de dotar de plena seguretat jurídica la liquidació de l'impost" i l'insta crear un "fons extraordinari per a compensar la pèrdua d'ingressos que ocasioni aquesta sentència sobre les finances municipals mentre no entri en vigor el nou mètode de determinació de la base imposable".

En aquest punt, el portaveu d'ERC, Lluís Llovet va assegurar que aquesta sentència és un "greu atac cap als ajuntaments" i la seva possibilitat de finançament. Llovet va concretar que, en el cas de Canet, "ens afecta en uns 660.000 euros" i que bloqueja la possibilitat de tirar endavant el pressupost de l'any 2022. Des de Canet i tu, la regidora Gemma Bosch va advertir que els ajuntaments es queden sense vies de finançament i que cal un fons que ajudi a l'equilibri financer de les administracions locals. El regidor Castellà va assegurar que aquesta és sentència és "alarmant" perquè pot deixar a molts municipis en una situació d'insolvència i sense capacitat per aprovar els seus pressupostos per l'any 2022". Per part de Canetencs Independents, el regidor Pere Xirau va advertir que l'actuació del TC és "terrible" perquè deixa als Ajuntaments sense el segon ingrés més important. La regidora Marián Gómez, del PSC – Unit, va anunciar que l'Estat espanyol ja està treballant per garantir la seguretat econòmica dels ens locals i va reconèixer que aquesta sentència no ve de la inacció del Govern espanyol actual sinó perquè l'administració és lenta. Finalment, la CUP va advertir que s'abstindria en aquesta votació perquè els membres de l'assemblea del seu partit no havien tingut temps de debatre els punts de la moció presentada. 

Informació relacionada NOTÍCIA | El Ple municipal aprova les ordenances fiscals de l´any 2022

VÍDEO | Recupera el ple ordinari d'aquest 28 d'octubre.

^