ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Ple municipal aprova les ordenances fiscals de l´any 2022
PUBLICAT Divendres, 29.10.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
ple ordenances fiscals

El Ple municipal celebrat el passat dijous 28 d'octubre, va aprovar provisionalment les ordenances fiscals per a l'any 2022. Aquestes incorporen noves taxes per la utilització dels diferents espais del Teatre Municipal de Canet de Mar (TMC) i se'n modifiquen algunes de ja existents com l'ordenança reguladora de l'Impost sobre béns immobles (IBI) que augmenta el tipus un 2%. La modificació de les ordenances fiscals va ser aprovada amb els 10 vots favorables de l'Equip de Govern (ERC, Canetencs Independents i Som Canet) i 6 vots en contra dels partits de l'oposició (PSC, Junts per Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu).

L'increment de l'IBI va centrar gran part del debat durant el plenari. El regidor d'Hisenda, Pere Xirau va assegurar que l'IBI és un impost que no agrada tocar a cap govern i que aquest increment es fa a contracor. També va recordar que fa més de cinc anys que no s'apuja l'IBI al nostre municipi.

En aquest sentit, Xirau va advertir que cal equilibrar el pressupost municipal en un moment en el qual l'Ajuntament deixarà d'ingressar una gran quantitat de diners derivats de l'ús de les autopistes, que caldrà regularitzar la situació laboral de les treballadores i els treballadors del consistori i que l'obertura del nou teatre municipal tindrà un cost que abans no es tenia en el pressupost municipal.

Gemma Bosch, portaveu de Canet i Tu, Jordi Castellà, portaveu de Primàries Canet i Marián Gómez, portaveu del grup PSC – Units van coincidir en el fet que aquest no és el millor moment per fer aquest increment de l'IBI, ja que en els darrers mesos la població ha hagut de fer front a l'increment de tarifes com la de la llum que ha assolit rècords històrics. Castellà va definir de temerària aquesta pujada mentre que la regidora Bosch advertia que gran part de la població encara no s'ha recuperat econòmicament de les conseqüències de la COVID-19.

Des de l'Equip de Govern, el regidor Lluís Llovet va advertir que l'Ajuntament també "paga sous, paga llum i paga inflació". Va destacar que durant quatre anys s'ha tingut l'IBI congelat i que ara, només amb l'augment d'un 2% s'aconseguirà aguantar la inflació, pagar llum i sous i seguir baixant el deute municipal com s'ha fet en els darrers anys.

Sobre l'augment de l'IBI, el regidor de la CUP, Andreu Graupera va afirmar que trobava a faltar que s'introduís una recàrrega extraordinària per aquells grans tenidors que tenen habitatges desocupats. El portaveu del GM Junts per Canet de Mar, Josep Antoni Massagué va lamentar que l'equip de govern no hagi trobat d'on treure els diners per pagar l'increment del 2% que per llei s'haurà de fer al sou dels treballadors municipals perquè aquest no hagi de sortir de "les butxaques dels canetencs".

Els grups Canet i Tu, PSC-Units i Junts per Canet també van lamentar que aquestes ordenances no incloguin bonificacions per fomentar l'ús d'energies renovables en els habitatges. En aquest sentit, Bosch va recordar que l'any passat es va parlar de la possibilitat d'incloure aquestes bonificacions a les ordenances d'enguany.

modificació de l'ordenança reguladora de les taxes per estacionament de vehicles a l'aparcament municipal

aparcament riera gavarraLa modificació de l'ordenança reguladora de les taxes per estacionament de vehicles a l'aparcament municipal de la riera Gavarra també va ser un dels punts que va generar debat durant aquest punt presentat d'urgència en l'ordre del dia.

L'ordenança per aquest 2022 contempla que el preu per estacionament d'un vehicle de tracció mecànica durant un mes a l'aparcament municipal ubicat a la riera Gavarra, sigui de 75 euros.

En aquest sentit, Gemma Bosch es va mostrar sorpresa per aquest increment, ja que va assegurar que des de fa dos anys s'està parlant d'abaixar preus i fomentar l'ús d'aquestes instal·lacions. El regidor Massagué va afirmar no compartir aquest augment de preu.

Des del PSC – Units, Gómez va comparar els preus de l'aparcament municipal de Canet amb els que tenen a l'aparcament del Xifre d'Arenys de Mar. Gómez va afirmar que la tarifa per hora a l'aparcament arenyenc és d'1,40 euros mentre que a Canet ens costa 2,40 euros.

La regidora de Mobilitat, Raquel Serra va afirmar que s'està treballant per tal de poder regular els preus públics de l'aparcament municipal i així fer més accessible aquest servei a les canetenques i canetencs. Serra ha explicat que ja s'ha fet un estudi tècnic i que aviat es redactarà i es portarà a aprovació el nou reglament de l'aparcament. La regidora ha assegurat que la voluntat de l'equip de govern és que durant aquest 2022 es puguin regular i aprovar els preus de l'aparcament de la riera Gavarra. Sobre la comparativa de preus que va presentar la regidora del PSC, Llovet va explicar que l'aparcament del Xifre pot presentar aquests preus perquè la gran majoria d'aparcament que hi ha als carrers d'Arenys són de zona blava de pagament. Fet que no passa a Canet de Mar.

ordenança fiscal reguladora de les taxes per prestació de serveis en edificis municipals

Finalment, una altra modificació que va generar controvèrsia va ser la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de les taxes per prestació de serveis en edificis municipals. En aquest punt, la regidora del PSC-Units Marián Gómez i el regidor Josep Antoni Massagué de Junts per Canet de Mar van denunciar que es portava a aprovació aquesta modificació amb els informes desfavorables de les àrees d'Intervenció, Secretaria i Tresoreria. Des de l'equip de Govern, el regidor Lluís Llovet va afirmar que si no s'afegeix aquesta clàusula a l'ordenança, s'haurà de fer pagar, per exemple, a tots els clubs esportius del municipi sense ànim de lucre per l'ús de les instal·lacions esportives municipals.

Tanmateix, el regidor també va advertir que des del 23 de setembre, estan penjades a la pàgina web municipal totes aquestes propostes d'ordenances i que han tingut temps suficient per presentar al·legacions o altres propostes que permetin a les entitats del municipi sense ànim de lucre poder fer ús de les instal·lacions de forma gratuïta.

Informació relacionada VÍDEO | Recupera el ple ordinari d'aquest 28 d'octubre.

NOTÍCIA | El Ple Canet aprova una moció per reconèixer públicament el dol perinatal, gestacional i neonatal

NOTÍCIA | Acord contra la sentència del TC que suspèn l'impost de la plusvàlua

 

 

^