ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Es presenta l'any Francesca Bonnemaison i Farriols
PUBLICAT Dijous, 30.06.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Mural Canet amb ulls de dona - Francesca Bonnemaison

L’Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona donen a conèixer els actes de reconeixement a Francesca Bonnemaison Farriols, en els cent cinquanta anys del seu naixement. Des de l'Ajuntament ens en fem ressò, ja que l'escriptora va passar llargues temporades a Canet de Mar i va participar activament en la vida cultural i social del nostre municipi. A finals del 2021 vam inaugurar a la plaça Macià, el mural dedicat a Bonnemaisson. Formava part del projecte "Canet amb ulls de dona", que promou l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament. 

 


L'Any Francesca Bonnemaison i Farriols commemora una figura clau en l’educació de les dones catalanes. Des de la Diputació de Barcelona i l'Institut Català de les Dones (ICD), s'han presentat les diferents actuacions, des de conferències i rutes urbanes, a un recull de llegendes i contes i una exposició, que serviran per divulgar la vida de la fundadora de l’Institut de Cultura i de la Biblioteca Popular de la Dona.

A l'acte de presentació, la comissària de l'any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marín, ha detallat les principals actuacions de la commemoració del naixement d'aquesta dona que participà incansablement en la recuperació de la llengua, la cultura i la tradició catalanes. Serà un any de celebració per al reconeixement i la divulgació de la trajectòria de Bonnemaison, que es va implicar en l'educació de les dones catalanes, fet que va possibilitar-los l'accés al món del treball o als ensenyaments superiors. 

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions sota els següents eixos:   1) Pedagogia i educació de les dones; 2) Foment de la lectura com a forma d’apoderament de les dones; 3) Promoció de la llengua i la cultura catalanes; 4) Activisme feminista i campanya a favor del vot femení.

Una de les principals actuacions serà la creació d’una exposició itinerant sobre la figura de Bonnemaison, que s'oferirà acompanyada de conferències i visites guiades. 

L’acte central de l’any comptarà amb una conferència magistral a càrrec de la comissària Dolors Marín i Silvestre sobre la vida i obra de Francesca Bonnemaison i Farriols. 

Altres actuacions seran la reedició de la biografia de Bonnemaison, la difusió d’un recull de llegendes i contes tradicionals catalans, traduïts i elaborats per Francesca Bonnemaison i Farriols i Narcís Verdaguer i Callís sota el pseudònim Franar, i rutes urbanes sobre Bonnemaison i el seu temps, entre d’altres. L’any Francesca Bonnemaison i Farriols s’allargarà fins a la primavera de 2023.

Trobareu tot el detall de la presentació i dels actes de commemoració de l'any Francesca Bonnemaison i Farriols al web de la Diputació de Barcelona

^