ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Engeguem una nova campanya per millorar en la recollida selectiva de residus
PUBLICAT Dijous, 03.02.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

L'Àrea de Medi Ambient engega una nova campanya de residus per tal de millorar la recollida selectiva municipal. L'objectiu principal de la campanya és disminuir el nombre de domicilis que no participen correctament del sistema de recollida porta a porta, i per tant disminuir el nombre de bosses abandonades o mal deixades del poble.


El sistema de recollida de residus porta a porta de Canet de Mar ha permés recollir selectivament més del 70% dels residus generats, una dada molt per sobre de la mitjana de Catalunya. Tot i això, les dades dels darrers anys mostren una tendència a la baixa que cal redreçar (consulteu les darreres dades disponibles en recollida de residus)
 
Gràfica Resultats recollida de residus a Canet de Mar
 
En línia amb la campanya "Prou rebuig" iniciada just abans de la pandèmia, l'Àrea de Medi Ambient n'engega una nova per continuar lliutant amb el principal problema que presenta actualment el sistema de recollida porta a porta: LES BOSSES DEIXADES INCORRECTAMENT: bosses lliurades a qualsevol lloc, sense fer separació de les diferents fraccions de residus, i sense tenir en compte el calendari porta a porta.
 
La campanya consta de diferents actuacions:

- En primer lloc, ja s'ha iniciat un seguiment exhaustiu pels carrers del municipi amb l'objectiu d'identificar i informar de forma individualitzada aquells domicilis que no participen correctament de la recollida selectiva. 

- Aquesta actuació es complementarà amb inspeccions específiques i sancions, en col·laboració amb la Policia a Local. Recordem que no participar en el sistema de recollida de residus porta a porta es considera una infracció que pot ser penalitzada amb multes de 400 euros, com a mínim, d'acord amb la Llei de Residus.

- Per ajudar a visualitzar i revertir el problema, es tornaran a deixar al carrer, de forma progressiva, les bosses deixades incorrectament. Les dades demostren que el fet de recollir diàriament les bosses mal deixades no redueix el problema, si no al contrari, el magnifica.

- Aquestes actuacions es reforçaran amb la publicació de 4 vídeos, produïts en part gràcies al suport econòmic d'Ecovidrio i Ecoembes, que mostren, de forma amena i divertida, 4 problemàtiques recorrents associades a la recollida de residus.
 
 
"ELS TEUS RESIDUS, LA TEVA RESPONSABILITAT": Aquest és el títol del primer dels 4 vídeos. Tracta, amb humor, el problema específic de l'abandonament de bosses. Les bosses abandonades a qualsevol racó, paperera,... o a qualsevol hora (sense tenir en compte les fraccions ni el calendari de la recollida porta a porta) suposen un problema molt greu pel municipi. 

L'incivisme d'una minoria de persones te conseqüències molt negatives per la majoria:

  • Augmenta la quantitat de rebuig, i això repercuteix en la quantitat de residus que acaben a la incineradora, en comptes de poder-se reciclar.
  • Afecta negativament la imatge del municipi: dona la sensació de poble brut, quan en realitat els nostres resultats de recollida selectiva són un referent per altres municipis. La manca de col·laboració d'una minoria desllueix, en part, l'esforç i la bona tasca que fa la majoria.
  • Genera molèsties a la ciutadania, que no té perquè aguantar a la porta de casa seva la brutícia del veïnat que no col·labora. 
  • I finalment, però no menys important, suposa una despesa molt important per a la neteja viària, que ha de destinar un mínim de dos efectius a recollir les bosses abandonades incorrectament.

Amb aquest primer vídeo, engeguem aquesta nova campanya, que esperem ens ajudi a sumar esforços i millorar entre tots i totes la gestió i reciclatge dels nostres residus.

^