ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Moció contra la guerra
 
Imprimir

MOCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA, PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA, ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA, UNIÓ DE CANETENCS CONTRA LA GUERRA AMB L´IRAQ

El passat 29 de gener el president nord-americà, George Bush, en el seu discurs sobre l´Estat de la Unió, va advertir als nord-americans i a tot el món que la crisi amb l´Iraq havia arribat a la seva “fase final”, en què els Estats Units concedirien una última oportunitat a la diplomàcia per evitar la guerra contra l´Iraq, reafirmant però la seva decisió ferma de desarmar l´Iraq amb un atac fins i tot sense el suport de l´ONU.

El Parlament Europeu a la vista dels informes dels inspectors de Nacions Unides, en els quals s´admet que després de dos mesos d´exhaustives inspeccions no s´han trobat proves concloents que l´Iraq disposi d´armes nuclears, va aprovar una resolució en la qual, entre d´altres punts, hi ha els següents:

- El Parlament Europeu “manifesta que les violacions per part d´Iraq de la Resolució 1441 del Consell de Seguretat, assenyalades pels inspectors no justifiquen el recurs a l´acció militar”.

Cal assenyalar que la Resolució 1441, adoptada el 8 de novembre de 2002 pel Consell de Seguretat de l´ONU, exclou la possibilitat de recórrer a l´ús automàtic de la força.

- El Parlament Europeu “s´oposa a qualsevol acció militar unilateral i assenyala que un atac preventiu no seria conforme amb el dret internacional”. Destaca l´Eurocambra que l´adopció de qualssevol nova mesura pertoca al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

- La Resolució demana també que s´explorin totes les vies polítiques i diplomàtiques per aconseguir una solució pacífica del conflicte posant l´accent en la necessitat de protegir la pau i la seguretat internacional. Per assolir aquests objectius considera que és necessari que s´acompleixin plenament les Resolucions del Consell de Seguretat. En aquesta línia demana al Govern de l´Iraq que compleixi el que estableix la Resolució 1441 sense posar obstacles a l´accés dels inspectors i que cooperi plenament.

- El Parlament demana igualment que les Nacions Unides comprovin l´efecte de l´embargament sobre la població civil iraquiana, en particular dones i nens, perquè en cas necessari es pugui aplicar mesures per aixecar l´embargament. Expressa també la necessitat que tots els estat membres adoptin una posició comuna sobre l´Iraq perquè la Unió Europea pugui parlar amb una sola veu en l´esfera internacional.

Per una altra banda, l´aportació de proves contra l´Iraq per part del secretari d´Estat nord-americà davant el consell de Seguretat de l´ONU, no ha convençut a la major part dels seus membres, que s´inclinen per donar més temps als inspectors per portar a terme les seves tasques. Només Espanya i el Regne Unit avalen sense fissures la postura dels Estat Units d´atacar l´Iraq.

Davant d´aquesta greu crisi internacional, ens reafirmem en la necessitat que les decisions envers al conflicte amb l´Iraq es prenguin en el marc de les Nacions Unides amb el màxim consens possible, i on la prioritat sigui la de buscar vies polítiques i diplomàtiques per aconseguir una solució pacífica al conflicte i així assegurar el manteniment e la pau i la seguretat internacional, i on l´inici d´un conflicte armat sigui l´última opció.

Ens oposem fermament a una intervenció militar unilateral dels Estat Units contra l´Iraq, així com al suport expressat pel Govern espanyol i pel Govern del Regne Unit als plans dels Estats Units, i denunciem que són aquestes postures les que han provocat una fractura en la postura internacional de la Unió Europea, que en res contribueix que Europa sigui respectada en l´esfera internacional.

Per aquests motius, el Ple de la corporació proposa aprovar els acords següents:

PRIMER.- Donar pel suport a la Resolució adoptada pel Parlament Europeu el 30 de gener de 2003, en la qual el Parlament Europeu manifesta que les violacions per part de l´Iraq assenyalades pels inspectors de l´ONU no justifiquen el recurs a l´acció militar i s´oposa a qualsevol acció militar unilateral per part dels estats Units.

SEGON.- Manifestar el nostre ferm rebuig a l´inici d´una guerra contra l´Iraq, al mateix temps que reclamen que qualssevol mesura que es prengui en relació a aquest conflicte es faci dins el marc de les Nacions Unides amb el màxim consens possible, i on la prioritat sigui la de buscar vies pacífiques de solució.

TERCER.- Manifestar la nostra clara oposició al suport sense fissures expressat pel Govern espanyol i pel Govern del Regne Unit als plans militars dels Estats Units d´atacar l´Iraq, així com denunciar que aquestes postures són les que han provocat la fractura en la postura internacional de la Unió Europea i ens oposem a qualsevol tipus de participació activa d´Espanya en una possible ofensiva militar contra l´Iraq.

QUART.- Manifestar la nostra preocupació davant l´actual situació humanitària que afecta especialment les dones i els nens. Demanem a les Nacions Unides que també verifiqui els efectes de l´embargament i, concretament, les seves conseqüències negatives en la situació de la població civil iraquiana. Així mateix, expressem el nostre suport als sectors democràtics del país i apostem per un Iraq lliure, democràtic i pacífic

CINQUÈ.- Donar ple suport a la manifestació unitària convocada per la plataforma “Aturem la Guerra” que va tenir lloc el proppassat dissabte, 15 de febrer, sota el lema “Aturar la guerra és possible”.

No obstant això, el Ple de la corporació acordarà el que cregui més convenient.

L´alcalde

Joaquim Mas Rius

Canet de Mar, 14 de febrer de 2003

^