ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Divendres
06.07.2018
19:30h
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicAfegir l'acte al vostre calendari
Presentació del llibre “Ensenya´m la llengua” de Toni Beltran
Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Literatura

Plataforma per la Llengua Canet de Mar presentarem el divendres 6 de juliol, a les 19.30 h, a la biblioteca P. Gual i Pujadas el llibre “Ensenya'm la llengua” de Toni Beltran, amb il·lustracions de Josep M. Pous-Culí i publicat per l'Editorial Gregal. Durant la presentació gaudirem de l'actuació d'en Quim Mas.

Sinopsi

«Doctor, el nen ha caigut i s'ha fet un chichón». «Senyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casa».
El lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l'estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i les granissades.
Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
De la mateixa manera que s'han recuperat paraules com «segell», «bústia» o «vorera», hem de ser capaços de fer el mateix amb «el ventre de la cama», «encarcarat» o «rogall». Si els nostres avantpassats, que no van poder estudiar en català, van conservar els mots, seria una trista paradoxa que els joves d'avui els perdessin. «Només de pensar-ho, senyor doctor, em venen rimbomboris».

Antoni Beltran i Genescà (Matadepera, 1955) és canetenc i ganxó d'adopció. Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitària, va ser metge internista a l´Hospital Sant Joan de Reus i de capçalera als pobles de Puigpelat i Alió (Alt Camp). Des de fa més de tres dècades exerceix de metge d'atenció primària i com a geriatra a Sant Feliu de Guíxols.
Complementàriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l'Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

^