ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Crònica del Ple ordinari de 24 d'abril de 2025
 
Imprimir
Ple 24 04 25

Presideix l'alcalde Pere Xirau i hi son presents tots els regidors i les regidores.  


Desenvolupament del Ple. Principals temes tractats: 

Despatx Alcaldia

Temes econòmics 

Secretaria 

Recursos Humans i Organització 

Urbanisme

Habitatge

Assumptes urgents

Mocions institucionals

Precs i preguntes 


Despatx Alcaldia

El Ple l'inicia com és habitual, l'alcalde Pere Xirau amb el despatx d'Alcaldia.     

Comença explicant que s'han començat unes obres a la plaça Viader, per arranjar completament aquest espai i convertir-lo en un espai agradable i segur. 

Repassa el que ha estat la Diada de Sant Jordi, una jornada cultural i lúdica. Dona les gràcies a tothom que hi ha participat. Entre els actes de la Diada destaca el lliurament de Premis del Concurs de Narrativa de la Biblioteca. Llegeix els noms de tots els premiats i destaca que el nivell ha estat molt alt. 

Convida tothom a participar a l'Aple Pedracastell que es farà com cada any el dia 1 de maig a la Creu. 

Fa una valoració molt positiva de l'evolució dels Pressupostos Participatius.

Reforça la crida a presentar candidats al pubillatge. Felicita a la regidora Rosabel Madrid la seva implicació i dedicació amb el foment d'aquesta tradició.

Explica la constitució del Consell de la Gent Gran, que també s'ha creat recentment. 

Alerta sobre una estafa que s'està produint a nivell digital i de la qual hem fet notícia

Recorda l'èxit de la gran trobada festiva dels Canets del Món

-------

Al Ple es dona compte de diversos temes, la majoria de caire econòmic o relacionats amb compliments de l'administració. Els explica el regidor d'Hisenda, Lluís Llovet. El podeu escoltar al minut 20 de la retransmissió del Ple

També es dona compte de diverses actes de Juntes de Govern Local. En aquest punt el portaveu de la CUP aprofita per demanar si en aquestes Juntes s'ha decidit quin havia de ser el funcionament per posar parada al carrer durant la Diada de Sant Jordi i perquè a les formacions polítiques no se'ls ha permès posar-ne. Aquesta és una pregunta que la CUP ha entrat perquè fos resposta al torn de Precs i Preguntes, però com que s'ha presentat fora de termini, el Govern no l'ha acceptada.
Que s'aprofiti per preguntar-ho igualment genera malestar a l'alcalde Xirau, i així ho recrimina al portaveu de la CUP. Tot i així, la regidora de Promoció Econòmica, Coia Tenas respon a la pregunta.  Tenas explica que es una decisió que va prendre l'Equip de Govern de l'anterior Mandat. No es va acordar en cap Junta de Govern, sinó en una de les reunions posteriors a la Junta de Govern, de les quals no hi ha acta. 

Graupera no entén com l'any passat sí hi van participar organitzacions polítiques i aquest any no s'ha permès, si la decisió es va prendre en una reunió de l'anterior Mandat. La seva formació va entrar una instància i se'ls va donar una resposta que no era prou entenedora. Accepta que la pregunta l'han entrada fora de termini i manifesta que la presentaran al proper Ple, perquè sigui ben resposta. Tenas li diu que li respondrà igual que ha fet ara. Intervé també l'alcalde per justificar la decisió presa. 

Escolteu aquest debat sobre Sant Jordi i les parades al minut 24 de la retransmissió del Ple

Temes econòmics

Proposta Ple del Reconeixement Extrajudicial REC 03-2025

El regidor d'Hisenda detalla que s'intenta reduir les quantitats que es paguen d'aquesta manera, però encara hi ha factures que s'aproven amb un reconeixement extrajudicial. 

Hi vota a favor el Govern i en contra l'oposició. 

Proposta Ple aprovació modificació del pressupost MC 12/2025

Es tracta d'una modificació que afecta les obres de la teulada del Palauet, que han tingut una quantitat sobrant. Aquesta quantitat es destinarà a l'Escola Misericòdia, per licitar plaques fotovoltàiques en aquest centre educatiu.  

S'aprova per unanimitat. 

Proposta Ple aprovació MC 14/2025 Crèdit extraordinari  

Té a veure amb Medi Ambient i amb Serveis Socials. S'ha de comprar un contenidor per eines pel cotxe de gespa de Medi Ambient i per una trituradora que necessita Serveis Socials.  Són diners que no s'han utilitzat per altres motius i que ara s'invertiran aquí. 

S'aprova per unanimitat 

Proposta Ple Factures sense contractes

Són factures, cada vegada menys, que no tenen contracte. En aquest cas afecta al pagament a un personal autònom que més endavant haurà de passar a ser treballador de l'Ajuntament. El treballador ha fet els tràmits per demanar que se l'accepti dins la plantilla. El mateix va passar amb dos treballadors més. L'Ajuntament farà el que indiqui el jutge. Llavors es crearà la plaça pertinent. 

El portaveu del PP intervé per dir que és una vergonya que l'Ajuntament tingui falsos autònoms. Per tant celebra que se solucioni. 

L'acord s'aprova amb els vots a favor dels grups de Govern, la regidora Mònica Ventura i el regidor de Millorem Canet. Hi voten en contra PSC i PP i s'abstenen el regidor de la CUP i la regidora No Adscrita. 

Proposta Ple Factures sense contractes - Abril 2025

L'últim punt són les factures sense contracte d'aquest abril. Una és de l'empresa de so que ha portat el treball tècnic des de l'inici de l'Odèon. Ara ja s'ha fet la licitació i ja no s'haurà de pagar més d'aquesta manera. L'altre pagament està relacionat amb temes de platges i brigada. 

Hi vota el favor el Govern i la regidora Ventura. S'absté el regidor de Primàries i la resta hi voten en contra. 

SecretariaContinuïtat del servei públic de subministrament aigua

Ho exposa el regidor d'Hisenda, Luís Llovet. Aquesta setmana s'ha fet una reunió de la Comissió d'aigua. S'hi ha explicat el Pla director i sistemes de gestió possibles per a un futur. Al juny acabarà el contracte amb l'empresa actual, però caldrà seguir amb la mateixa empresa fins que estigui resolta la decisió de quin sistema es farà a partir d'ara. 

Ara es porta a aprovació la continuïtat de la prestació del servei per part d'AGBAR fins que es decideixi què es farà i quin sistema de gestió se seguirà. 

Escolteu les opinions dels portaveus dels grups de l'oposició a partir del minut 45 de la retransmissió del Ple

S'aprova per unanimitat. 

Recursos Humans i Organització

Proposta Ple de resolució de les al·legacions presentades a l’aprovació inicial del Reglament de teletreball i aprovació definitiva

La regidora de Règim Intern, Àngels Isart, explica que hi ha diferents àrees que han fet al·legacions al Reglament del Teletreball. Se n'han acceptat algunes i d'altres no. El més important de l'aprovació definitiva és que el teletreball es farà dos dies i no tres, con fins ara. Dilluns i dijous són dies de presència obligatòria per garantir una millor coordinació i atenció, així com el treball col·laboratiu. 

Jordi Castellà creu que el teletreball és positiu i profitós perquè facilita la conciliació laboral i familiar.  

Andreu Graupera demana si realment no seria millor haver parlat amb els treballadors i treballadores que han fet les al·legacions i aquells que no han d'assistir a òrgans col·legiats poguessin fer-ho el dia que els regidors de referència siguin a l'Ajuntament, per exemple. 

Àngels Isart diu que sí ha ha hagut reunions amb els treballadors. Això no vol dir que s'hagi arribat a acords. Finalment s'han pres aquestes decisions que ha exposat.  

Albert Martínez manifesta que votarà en contra, perquè el teletreball ha de ser excepcional i la productivitat es fa a l'oficina. 

Marián Gómez diu que el teletreball és una bona eina per la conciliació, però considera que cal regular-ho bé, per garantir drets i evitar abusos. S'ha trobat en moltes ocasions que ve a parlar amb persones d'algunes àrees i aquestes no són al lloc de treball. I que costa molt localitzar-les. Els regidors de l'oposició no tenen telèfon intern per parlar amb els treballadors directament. Tampoc se'ls ha facilitat el correu electrònic dels treballadors. Es complicat fer gestió per problemes amb expedients que s'han de resoldre de forma urgent. Està d'acord en què hi hagi teletreball, també en què els presencials siguin dilluns i dijous obligatoris. Però fan un prec perquè la disponibilitat sigui més accessible i que se'ls faciliti els correus electrònics d'una persona de cada àrea per poder parlar amb ells. 

La regidora Isart diu que poden dirigir-se als regidors, però que preguntarà a Secretaria si això es pot fer. Creu que no hi haurà problema. 

La regidora Glòria Jiménez, com a regidora de Noves Tecnologies diu que es farà càrrec d'aquest petició i explica que hi ha un directori dins el correu corporatiu on es poden trobar els correus. Però tot i així es compromet a fer-ho arribar a l'oposició. 

L'alcalde clou el punt dient que s'ha deixat en dos dies. Que juntament amb Sant Pol, som dos dels pobles que més reconeixem el teletreball. La majoria no tenen cap dia. Considera que dilluns obligatori és positiu perquè es tracta el que ha quedat de la setmana anterior i es pot treballar conjuntament. I dijous és dia d'òrgans col·legiats i per això també es positiu. El Govern volia que fos divendres, però s'ha avingut a passar-ho a dijous per qüestions de productivitat. Tot i així si hi ha casos excepcionals, es pot variar, però fixar-ho d'aquesta manera és considera molt positiu. 

S'aprova el Reglament amb els vots a favor de 15 electes. Hi voten en contra els regidors del PP i de la CUP. 

Reconeixement extrajudicial de crèdits. Variables extemporànies diversos serveis Recursos Humans 

Són serveis extraordinaris dels darrers mesos de l'any 2024  Museu, Serveis Socials i Promoció Econòmica. 

S'aprova el pagament per 15 vots a favor. S'abstenen el regidor de la CUP i la regidora No Adscrita Bea Oller. 

urbanisme

Proposta Ple aprovació inicial Pla Director Aigua

Lluís Llovet explica alguns punts d'aquest Pla director, que ha treballat amb l'enginyera municipal. A Canet tenim 68 km de xarxa al municipi. Més del 50% té més de 45 anys i per tant està envellida i s'ha de canviar. Històricament, Canet té doble xarxa d'aigua a la majoria de carrers, que passen per les voreres dreta i esquerra. Caldria en molts casos que hi hagués una única xarxa que anés pel mig dels carrers. Això reduirià els km i per tant les fuites i els problemes amb l'aigua. 

Tenim pèrdues importants més enllà de les fuites, que són interiors i que minven l'efectivitat. Per tal cal fer inversió. 

Hem de ser conscients que quan es decideixi el tipus de gestió caldrà una inversió de reposició de la xarxa. Això suposarà despesa i s'ha de tenir en compte. Com a dada positiva, a Canet millorem amb l'eficiència dels pous propis. Actualment ens produeixen un 14-16% del total de consum municipal. S'ha contactat amb una empresa que utilitzar la intel·ligència artificial per treballar amb les fuites. En un futur se li demanarà que tiri endavant el projecte de control de fuites, a través d'uns sensors, que tram a tram ens permetrà veure la quantitat d'aigua que hi passa i quina és la que finalment arriba a les cases. 

Al Ple es demana que aprovi aquest Pla Director. 

Des de l'oposició, Jordi Castellà agraeix l'exposició feta. Demana que es faci una crida a les institucions supramunicipals perquè col·laborin en aquesta renovació de la xarxa d'aigua, perquè no repercuteixi excessivament en l'economia dels ciutadans. 

Llovet li respon que Diputació ara atorga per subvenció 304.000 euros per treballs que es faran en breu a zones com l'avinguda Fleming. Dona algunes xifres econòmiques d'inversions dels darrers exercicis. Espera que l'Agència Catalana de l'Aigua també vagi traient subvencions. 

Marián Gómez demana si hi ha Pla de Clavegueram i si aquest està inclòs al de l'aigua. Llovet li diu que tenim un Pla director de Clavegueram i també d'Enllumenat, aprovats fa temps. Gómez diu que el seu grup voldria que fossin plans relacionats i fusionats (el de Clavegueram i el de l'Aigua). Llovet aclareix els conceptes. Clavegueram és aigua fecal, aigua bruta. I la d'aigua és aigua neta. Quan fas l'obra, es poden fer alhora, però funcionen diferent i per tant cadascuna té el seu Pla director. 

Podeu escoltar el debat d'aquest punt a partir del punt 1h 09' de la retranmissió del Ple

El Pla director es vota amb 16 vots a favor. S'absté el regidor del PP. 


hABITATGEProposta al Ple per aprovació del PAHM 

L'explica la regidora Raquel Serra, que podeu escoltar a partir del punt 1h. 28' de la retransmissió del Ple. És l'aprovació del Pla d'Actuació d'Habitatge Municipal. Un Pla per garantir habitatge digne. Neix d'un acord de Ple del novembre de l'any 2022. Durant el 2023 es va fer una radiografia i diagnosi. S'ha recollit suggeriments, propostes i incorporacions i ara ja es pot presentar. 

Hi ha una elevada pressió sobre el mercat de lloguer. El parc d'habitatge de Canet està envellit, amb poca accessibilitat. Augmenta la dificultat per als joves i famílies amb rentes baixes per accedir a l'habitatge i la gent gran té problemes d'accessibilitat en aquests habitatges també envellits. 

El Pla contempla 5 grans objectius estratègics: gestió i ampliació del patrimoni municipal d'habitatge - movilització del parc d'habitatge vacant - millorar la conservació del parc residencial - donar suport a les famílies amb dificultats econòmiques - millorar l'organització interna i la coordinació dels serveis. 

Des de l'oposició es reitera que l'habitatge és un problema real i global. Jordi Castellà hi votarà a favor, tot i que reitera que sense recursos és molt difícil tirar endavant accions de futur. Andreu Graupera també hi està a favor, però lamenta que s'expulsi al jovent del nostre municipi. Tots dos es pregunten com afectarà l'anul·lació del POUM al Pla d'Habitatge.  Albert Martínez, per la seva banda, diu que la dinamització dels pisos buits s'ha de fer amb deduccions fiscals pels qui posen els pisos a lloguer.

Serra lamenta que l'aturada del POUM hagi perjudicat l'avançament en matèria d'habitatge social. 

Per la seva banda, la portaveu del PSC està d'acord en que les institucions supramunicipals han d'ajudar. La Generalitat està treballant en aquest àmbit a tot el territori. Però si els ajuntaments no cedeixen terrenys per poder construir habitatge públic, es fa difícil. Canet té poc terrenys i la situació del POUM ho empitjora.  Fa un prec a Raquel Serra i també a la regidora Àngels Isart, perquè hi ha una família amb persones grans i menors d'edats a qui Serveis Socials els va cedir un habitatge, però es veu que és un pis en males condicions. Reconeix que no hi ha pisos però que els pocs que tenim estiguin en condicions mínimes. Àngels Isart diu que no entrarà a parlar en un Ple sobre persones usuàries. Raquel Serra respon que es va anar a fer una revisió d'aquest pis i que es van adonar que hi havia humitats per una fuita d'aigua que la Brigada ha solventat al més aviat possible. Urbanisme i Brigada hi han intervingut de seguida que s'ha sabut. Gómez demana el números d'habitatges socials que tenim sense comptar els gestionats per l'empresa Visoren. Gestionats per l'Ajuntament, Serra respon que n'hi ha tres. 

Intervé Lluís Llovet per aclarir que des de Serveis Tècnics sempre es va a revisar prèviament a la cessió d'un habitatge. Aquest cas concret es va fer una reparació d'uns 10.000 euros. Hi ha un acord amb la SAREB per pagar-ne el 50%.  Estava en ordre i amb cèdul·la d'habitabilitat. Si després hi ha una una fuita sobrevinguda, aquesta es repara quan se'n té coneixement. Però quan es lliura l'habitatge, sempre es fa havent-lo revisat.   I certament, la situació actual del POUM dificulta tirar endavant les cessions i la construcció de nous habitatges dotacionals. 

Jordi Castellà demana que es desenvolupin plans especials. Llovet reitera que s'estan fent moltes gestions i reunions amb la Generalitat per poder desenvolupar la part més important del POUM quan hi hagi sentència definitiva. 

El regidor Miguel Borrego fa la consulta de si s'ha rebut resposta a la possiblitat de bonificació de l'IBI en determinats casos, en concret quan s'incorporin pisos per al lloguer social. Serra respon que l'Ajuntament ho ha consultat i la Diputació els ha dit que sí hi podria haver bonificacions. Ho hauria de sol·licitar el propietari. 

S'aprova el Pla per 15 vots a favor i l'abstenció del regidor de PP. La regidora Mònica Ventura ha abandonat el Ple abans de la seva finalització. 


Assumptes urgents En aquest Ple no hi ha assumptes urgents


mocions institucionalsNo hi ha mocions institucionals. 

Precs i preguntes

No hi havia precs i preguntes perquè només n'havia entrat la CUP i va ser fora de termini. Tot i així, la pregunta s'ha tractat a l'inici del Ple. Era sobre el criteri que se segueix per autoritzar les parades de la Diada de Sant Jordi. 

L'alcalde reitera que hi ha hagut algun error i que s'ha reconegut. S'han explicat els criteris per estar a les parades. Demana al regidor de la CUP si ho dona per respost o ho tornarà a entrar al Ple. Com que aquest li respon que ho haurà de consultar en assemblea, l'alcalde decideix que accepta les preguntes i demana al regidor Graupera que les llegeixi. 

1. Amb relació a la fira de Sant Jordi, hem tingut coneixement per part de diverses entitats i col·lectius, que hi ha hagut una manca d’informació clara i transparent, arribant a donar informació contradictòria depenent de qui es preguntés. Fa un mes, ens vam anticipar, entrant ja una pregunta sobre el tema, per mirar d’evitar que succeís la situació que es va donar l’any passat, fet que no ha estat així. Enguany, entitats, tot i voler muntar, i tenir productes de sant Jordi n’han tornat a quedar fora.
Ens podeu explicar el motiu?

2. En el mateix sentit, pel que fa als partits polítics, des de la nostra organització, volíem muntar parada, i se’ns ha denegat, al·legant que només es pot muntar l’any abans de fer eleccions i que hi ha un pacte. Ens poden dir quan s’ha fet aquest pacte, i per quin motiu any passat junts va poder muntar quan no hi havia eleccions?

La regidora de Promoció Econòmica, Coia Tenas, diu que va decidir parlar-ho a la reunió que es fa després de les Juntes de Govern, perquè ella ha assumit recentment aquesta Regidoria. La Fira de Sant Jordi es duia tradicionalment des de Festes però l'any passat es va portar des de Promoció Econòmica. Hi va haver força problemes i per això aquest any no es volia que es repetís. Van decidir que no hi hauria partits polítics si no era any d'eleccions. Es va acordar que Festes i Promoció Econòmica gestonarien conjuntament la Fira i que seria al màxim de participativa. Totes les associacions que ho han demanat, han pogut participar.

Graupera diu que no es pot permetre que a ell mateix se li contesti una cosa de paraula, per instància una altra. Que una entitat també pregunti i se li digui una cosa diferent. Tenas i Sánchez demanen que se'ls aclareixi quines instàncies són i a quines entitats se'ls ha denegat, perquè des de l'Ajuntament s'ha parlat amb tothom que ho ha sol·licitat. Graupera demana accés a l'acta en què s'ha pres aquesta decisió i com que se li ha dit que va ser en una reunió posterior i que no hi ha acta, mostra el seu descontentament amb aquesta forma d'actuar, ja que no hi ha cap reglament o normativa de participació, ni acta de la decisió. Escolteu el debat generat a partir del punt 1h. 59' de la retransmissió del Ple


Acaba el Ple quan són les 20.39 hores. 


Aquesta crònica s'elabora des del Servei de Comunicació municipal, d'acord amb els criteris de transparència que recomanen explicar com es prenen els acords i es desenvolupen les sessions plenàries i fer-ho de forma objectiva i que sigui fàcilment entesa per la ciutadania.

És un document complementari que acompanya a tota la informació oficial i els documents administratius relacionats, així com a la Vídeo acta, el sistema actual que utilitzem per a l'enregistrament en vídeo dels plens de la corporació.

També trobareu la sessió gravada al canal de youtube de l'Ajuntament

les cròniques del Ple

^