ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
CANET AMB ULLS DE DONA: "Obres artístiques als carrers per visibilitzar l'impuls de les dones de Canet”
Iniciarem el 2021 veient les primeres passes d'aquest projecte amb la primera fase d'aquesta acció que consta en reivindicar la figura de Francesca Bonnemaison i Ferriols.
PUBLICAT Dilluns, 28.12.2020
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Artblau fase 1

Des de l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Canet de Mar s'ha impulsat el projecte 'Canet amb ulls de dona'. Aquest projecte està pensat perquè perduri en el temps i es presenta amb dos clars objectius: per una banda, pretén donar visibilitat i donar a conèixer dones, sovint massa oblidades, que han deixat empremta en qualsevol àmbit de la vida del nostre municipi i en diferents moments de la nostra història. I per altra banda, també es vol donar presència a les arts plàstiques, de manera permanent en diferents espais públics del poble.

destacat canet ulls dona

Iniciarem el 2021 veient les primeres passes d'aquest projecte amb la primera fase d'aquesta acció que consta en reivindicar la figura de Francesca Bonnemaison i Ferriols.

Bonnemaison, pedagoga, escriptora i promotora de l'educació femenina popular, va ser, entre altres dones, una de les impulsores del vot femení. Gràcies a ella i a altres companyes seves, el nostre municipi, va ser el primer de tot l'Estat on les dones van exercir per primer cop, el 16 d'abril de 1933, el dret al vot amb motiu del referèndum per decidir si es tirava endavant el canvi d'ubicació i projecte de construcció de la Plaça Mercat.

Francesca, que va passar llargues estades al nostre municipi, estava molt vinculada a la Lliga Regionalista i tot el moviment de la Renaixença catalana; va ser una ferma impulsora de la reivindicació dels drets de les dones, començant pel de l'educació; va estar en contacte i va ser defensora del sistema educatiu Montessori; (cal recordar que Canet va acollir un centre educatiu que impartia l'ensenyament amb aquest sistema). Una llarga trajectòria de la qual se'n pot veure una pinzellada en el següent enllaç.

'Canet amb ulls de dona', s'encetarà en un espai molt a prop de l'habitatge on Francesca Bonnemaison passava les seves estades a Canet de Mar, al mur de sota les escales de l'església, a tocar de la Plaça Gabriel Macià, amb un projecte artístic que ens ha presentat el nou col·lectiu artístic local ArtBlau.

El projecte ha tingut en compte en tot moment l'entorn on estarà ubicat per tal d'adequar-s'hi i sintonitzar-hi totalment. S'ha hagut de dur a terme unes tasques prèvies de sanejament del mur, per tal de poder deixar-lo a punt i en condicions de poder acollir la primera fase d'aquest engrescador projecte artístic.

Recordem, que el col·lectiu ArtBlau ja va col·laborar amb l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Canet, realitzant un mural, amb motiu de la diada del 8M (dia internacional de la dona) a un dels murs de la Plaça Universitat.

DESTACAT 2 CANET ULLS DONA

‘Canet amb ulls de dona’ vol tenir continuïtat, tot reivindicant i fent visibles d'altres canetenques, com Maria Saus, Maria Montessori, Ibis Puig, Maria Pujadas, Pepita Subirà, Maria Roca, Dolors Vinyas, Aurora Díaz‐Plaja, Emília Domènech, Leonor Yglesias, Dolors Vaquer, i tantes dones anònimes i desconegudes que han tingut un pes important a la nostra societat, de manera especial en els àmbits laboral, social, cultural i artístic... Al mateix temps, com dèiem a l'inici, volem millorar la imatge del nostre municipi amb la realització de creacions artístiques, de diferents disciplines plàstiques, realitzades per artistes residents a la nostra zona i amb proveïdors de quilòmetre zero.

Aquest projecte, està inclòs dins del Pla d’Actuació Municipal (PAM) de l’actual Equip de Govern.

Ulls dona

^