ES|EN|FR
TelŔfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
Els segons compten. Tu ets el meu cor
 
Imprimir

Amb motiu del Dia Mundial del Cor que es celebrà el 29 de setembre i en el marc de la campanya Els Segons Compten, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va preparar una nova acció anomenada Tu ets el meu cor per difondre uns consells bàsics però de vital importància.

La campanya té com a objectiu conscienciar la població de la importància d'actuar amb rapidesa davant l'aparició dels símptomes d'un possible atac de cor.

El missatge es basa en quatre idees clau:

- Conèixer els símptomes. Dolor al pit, braços, coll o mandíbula; dificultats per respirar; ansietat i suor freda; nàusees i marejos; batecs irregulars.

- Els segons compten. Com més aviat es rebi el tractament adequat, millors són les perspectives de recuperació.

- Trucar al 112. El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya activarà el codi IAM, un protocol d'actuació urgent que redueix pràcticament a la meitat el temps de resposta del sistema sanitari.

- Rebre tractament.


Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D'aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que envia una ambulància medicalitzada per realitzar una valoració del cas.

Un cop realitzat el diagnòstic, el SEM activa el Codi infart i alerta l'hospital de destí. D'aquesta manera, quan la persona malalta arriba a l'hospital, l'equip de metges que l'ha de tractar i tot l'equipament clínic necessari estan preparats. La rapidesa en el diagnòstic i en l'arribada i preparació hospitalària fa que les conseqüències de patir un infart es redueixin al mínim.

L’acumulació de greix, colesterol, calci i altres substàncies dins les artèries del cor pot reduir o bloquejar completament el flux sanguini fins arribar a causar un atac de cor.  Per mantenir una bona salut cardiovascular cal seguir una alimentació equilibrada i practicar exercici físic de forma regular.

                                                                     

Logo Dia Mundial del cor 2013

^