ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Pere Xirau és proclamat alcalde de Canet de Mar per als propers 4 anys
PUBLICAT Dissabte, 17.06.2023
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Ple constitució

1r mandat com a alcalde, tot i que ha ostentat l'Alcaldia accidental durant molts períodes durant aquest darrer mandat.  I de forma ininterrompuda ha estat alcalde accidental des d'abril de 2023.

L'alcaldessa sortint, que com la resta d'electes de l'anterior Mandat han cessat aquesta nit passada a la mitjanit, i tot i haver estat de baixa durant aquest final de legislatura, ha volgut assistir al Ple i ser ella mateixa qui donés la vara al nou alcalde. 

Xirau s'ha compromés a governar amb un nou tarannà, dialogant i obert, a governar per tothom. 


Aquest migdia ha tingut lloc l'acte solemne de constitució del nou Ajuntament de Canet de Mar. Els 17 càrrecs electes han pres possessió de la condició de regidors i han promès o jurat els seus càrrecs davant la secretària de la corporació, Clara Pérez. Primer ho han fet els membres de la Mesa d'edat, Miguel Borrego i Beatriz Oller, com a regidor de més edat i regidora més jove. Després ho han anat fent la resta d'electes, per ordre alfabètic. 

Els regidors i les regidores han rebut les credencials expedides per la Junta Electoral de Zona i la secretària dona fe de les declaracions de béns i interessos que els electes han presentat. Aquests són tràmits indispensables per poder formalitzar la constitució de l'Ajuntament. 

Ple constitució

El president de la Mesa d'edat, Miguel Borrego, declara constituïda la corporació i anuncia que es procedeix a l'elecció de l'alcalde o alcaldessa. L'elecció es fa mitjançant votació secreta, tal i com estableix l'article 19 del Reglament Orgànic Municipal.

Abans de dipositar el vot, s'ha demanat quins caps de llista presenten candidatura. Han aixecat la mà Marian Gómez, Pere Xirau, Alberto Martínez, Andreu Graupera i Jordi Castellà. No l'han aixecada Lluís Llovet, Coia Tenas i Raquel Serra. 

Borrego explica que serà alcalde o alcaldessa qui obtingui 9 o més vots. Si no els obté ningú, ho serà el cap de la llista més votada. 

Un a un, els nous càrrecs han dipositat el seu vot a l'urna amb el nom del cap de llista que proposen per ostentar l'Alcaldia. 

Recordem que no és el poble qui tria l'alcalde o alcaldessa, sinó que són els electes que conformen el Ple i que ja són regidors i regidores després d'haver promès el càrrec. La ciutadania, amb els seus vots, han triat els 17 regidors del nou plenari. 

La Mesa ha efectual el recompte de vots i el seu president els ha llegit en veu alta: 

Marian Gómez Téllez: 4 vots
Pere Xirau Espàrrech: 10 vots
Alberto Martínez Cortés: 1 vot
Andreu Graupera Giménez: 1 vot
Jordi Castellà Andrés: 1 vot

Havent obtingut la majoria absoluta de vots, 10 dels 17 possibles, és proclamat alcalde de Canet de Mar pels propers 4 anys, Pere Xirau Espàrrech. Ha rebut la vara de mans de l'alcaldesa sortint, Blanca Arbell, que li ha dit que ha estat un honor governar amb ell els darrers vuit anys i que l'Alcaldia és un lloc jeràrquic, no assambleari i que espera que gaudeixi de l'experiència i governi per a tots els canetencs i canetenques. 

Els electes s'han aixecat i han canviat de lloc, d'acord amb la seva representació municipal. Abans de seure, l'alcalde els ha anat posant, un a un, la insígnia de regidors. 

L'alcalde ha donat torn de paraula als portaveus dels partits, de menys a més representació municipal: 

Comença Jordi Castellà, de Millorem Canet Primàries, que felicita l'alcalde i a tots els regidors i regidores. Es declara aliat per fer millorar Canet i es compromet amb mà estesa. Agraeix la confiança a l'electorat que l'ha votat. És el segon mandat d'aquest regidor, que recorda que mantenir-se és excepcional, essent un grup petit i sorgit després de l'1 de l'octubre. Reconeix que no li agrada estar de nou a l'oposició, ja que volien estar al govern, per aconseguir un canvi real. Reivindica al seu parlament l'institut a la zona Pulligan, un Odèon potent i una zona esportiva més cèntrica. Acaba donant les gràcies al seu grup i a tots els qui l'han recolzat i s'hi han implicat. 

Raquel Serra, de SOM Canet, fa un parlament amb inici protocol·lari, amb agraïments i felicitacions a l'alcalde, als regidors i regidores i a les persones que han format les llistes. Esmenta tots els que pleguen i fa un record del mandat que ha acabat aquesta matinada passada. També fa un repàs als vuit anys de govern i a les persones que estan sempre al seu costat. Parla de confiança i assegura que hi haurà encerts els propers 4 anys amb el pacte que han signat. Cita, per acabar, un poema de Miquel Martí i Pol, "Poble". 

Andreu Graupera, de CUP AMUNT, reitera les felicitacions a l'alcalde, al nou equip de govern i als regidors i les regidores del Ple. Des del seu grup seguiran treballant per un model polític que acosti la presa de decisió a la ciutadania. Les polítiques municipals han de centrar-se en l'empoderament de les persones, per tant, teixir poble i crear complicitats seguiran sent objectius del seu grup. Exigirà poder intervenir en els assumptes d'interès col·lectiu i que se'ls informi per poder opinar i treballar conjuntament. En això consisteix ser grup de l'oposició. Transversalitat, participació i comunicació popular són alguns dels termes que Graupera ha emfasitzat en el seu discurs. 

Albert Martínez, del PP, alterna català i castellà en el seu discurs. Recorda a Xirau que ha de seguir l'exemple de grans alcaldes. No està content amb els grups que ha triat per governar. El seu grup ha mostrat generositat política, amb suport a un govern alternatiu que no ha estat acceptat. Tendeix la mà, però si l'oposició és menystinguda, com s'ha fet a l'anterior mandat, seran implacables i molt durs. Fa símil esportiu per expressar la seva contundència si els menystenen. Dona les gràcies als votants i als qui els han recolzat. Acaba amb més cites de polítics de renom i diu que no decebrà amb la seva feina al consistori. 

Coia Tenas, de Junts a Canet Coia Tenas, Compromís municipal, felicita l'alcalde i els electes. També agraeix la feina als que marxen i a tots els seus votants. Han estat la formació que més ha pujat, partien de 0 i han superat els 500 vots. Creuen que han d'actuar amb responsabilitat. Treballaran amb ganes i volen un Canet net i endreçat. Posar com a prioritat les persones i que els sigui fàcil tot plegat. Dona les gràcies al seu grup, per la vàlua professional i personal. I els cita un a un. Estan al Govern per canviar moltes coses i escoltar al poble. Governar per a tothom. Parla en nom seu i de la regidora Mònica Ventura, posant-se a la disposició de tothom. 

Intervé Lluís Llovet, d'ERC. També dona les gràcies a tothom. Felicita l'alcalde i agraeix i desitja el millor als que marxen. També a la família i als amics que han estat al seu costat tot aquest temps i que segueixen estant-hi, així com als membres de la llista d'ERC. La participació activa a les eleccions és positiva. Hauria volgut més participació, però entén l'abstenció. Per això cal aturar-se, repensar i buscar noves formes de governar que acostin els polítics a la ciutadania. Cal estar en guàrdia contra el debilitament de valors. El pacte que s'ha fet és de consens i representen majoritàriament els ciutadans de Canet. Ell i la seva família han viscut Canet en tots els seus vessants. N'està molt satisfet i desitja que les generacions futures també ho puguin fer. Per això volen una política que inclogui tothom i treballi per millorar els barris. Hi ha grans reptes, però no poden fer-los sols. Estén la mà a tothom, entitats, veïnat de Canet, joves i grans. També l'estén a l'oposició. Tots són els representants del poble i han de treballar des del respecte, perquè Canet s'ho mereix. 

Pere Xirau, en nom de Canetencs, agraeix la confiança rebuda. És un grup que neix a Canet i a Canet es queda. La responsabilitat és doble, perquè són vots cedits, prestats. I a partir d'ara, la seva responsabilitat serà més gran perquè tenen l'honor de portar l'Alcaldia. Garanteix un tarannà propi i diferent. Agraeix el suport d'ERC i SOM. Ja es coneixen i han treballat plegats. Dona gràcies a totes les persones de Canetencs Independents. S'estimen Canet com tothom se l'estima també. 

Arriba el torn de Marian Gómez, del PSC. Inicia parlament també donant les gràcies a tothom, inclòs el públic que segueix el ple en qualsevol dels canals habilitats per fer-ho. Als regidors que pleguen els desitja el millor, així com als que s'incorporen aquest Mandat. Ser càrrec electe té una gran responsabilitat, ja que no es parla en nom propi, sinó de tots els qui t'han votat. Les decisions preses des de l'honestedat i la tolerància són el millor camí per avançar. Cal fugir d'interessos personals i d'actituds sectàries que exclouen una part de la població. L'exclusió, la imposició o la vulneració de drets, són antidemocràtics i afecten a tota la població. Entomar els errors en primera persona i no excusar-se en la manera de fer o de dir dels altres, és la millor recepta. Dona les gràcies als veïns i les veïnes que els han portat a guanyar a 14 de les 20 meses electorals. El quadripartit que ha format govern és de perdedors, que es ven com una alternativa plural, però és el tripartit que hi havia fins ara, amb un partit més, ja que els tres sols no sumaven. Això no va de sigles, ni persones ni partits, va de respectar la voluntat del poble. Adverteix que estaran a l'oposició, però defensaran el que les urnes els han atorgat. Amb mà estesa, però sense deixar de fiscalitzar la feina del govern. Després de més de 40 anys, el seu grup ha estat el més votat. Han augmentat en regidors i representen tothom, nouvinguts i gent de Canet de tota la vida.  Acaba el parlament donant les gràcies als treballadors de la casa que fan efectives les decisions del govern i a tot el seu grup polític. Esmenta els tres regidors que l'acompanyaran i els agraeix la implicació. Posa punt i final a la seva intervenció agraint a la seva família que estiguin al seu costat. 

Ple constitució

Al parlament de cloenda del Ple, l'alcalde Pere Xirau reconeix que la preparació del discurs li ha estat molt difícil i al final no l'ha fet. Però no es vol estar de compartir inquietuds i angoixes. S'ha d'estar al servei de les persones. Li preocupen els que estan en risc de quedar fora del sistema, sobretot jovent i gent gran. Aquest mandat, l'habitatge es tindrà en compte perquè és un dret fonamental. Reivindica el valor de la política real. La societat moderna està en risc per culpa de populismes i extremismes. Pensàvem que era lluny però és evident que ho tenim més a prop. Cultura i Educació han de ser dos pilars a mantenir i enfortir. Tot és millorable i en aquest sentit es treballarà a partir d'ara. Fa un reconeixement cap als treballadors municipals, tant necessaris, perquè tenen la formació i l'experiència, que regidors i alcalde no es poden deixar perdre. Són gent formada i preparada, que ha patit i les ha vistes de tots colors i s'estarà al seu costat. Demana suport a l'oposició, perquè tots sumen. Pel que fa la Govern, lleiatat i confiança. Canetencs Independents ha donat sempre suport i ara confia què hi haurà el mateix cap a ells. Acaba reiterant que hi haurà nou tarannà i manera de fer pròpia. Esmenta dos dels seus valors més ferms: família i principis. S'emociona agraint a la família i recordant el seu pare i la seva manera de fer família i educar-los. Com a creient, s'encomana a Déu i demana que aquest els doni capacitat d'anàlisi, encert en l'elecció, empenta per tirar endavant i humilitat en l'èxit. Visca Canet!

 


La composició del Ple de l'Ajuntament per al Mandat 2023 - 2027 queda doncs de la manera següent:

Alcalde

Pere Xirau Espàrrech (CANETENCS)

Regidors del Govern:

M. Àngels Isart Falceto (CANETENCS)
Joan Majó Guri (CANETENCS)
Glòria Jiménez Garcia (CANETENCS)

Lluís Llovet Bayer (ERC)
Rosabel Madrid Camara (ERC)
Emili Sánchez Rodríguez (ERC)

Coia Tenas Martínez (JUNTS)
Mònica Ventura Gómez (JUNTS) 

Raquel Serra Lerga (SOM CANET)

Són regidors a l'oposició:

Marian Gómez Téllez (PSC)
Miguel Borrego González (PSC)
Beatriz Oller Ruiz (PSC)
Arena Almada Fàbregas (PSC)

Alberto Martínez Cortés (PP)

Andreu Graupera Giménez (CUP)

Jordi Castellà Andrés (PRIMÀRIES)

 


Les imatges de la constitució del nou consistori

Composició del consistori 

Resultat eleccions 28 de maig

Sessió plenària completa 

Cròniques dels plens 

^