ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet referma el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic
Desenvolupem plans d'acció mediambiental
PUBLICAT Dilluns, 21.06.2010
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
vista panoràmica

A la sessió plenària d'aquest maig, s´han aprovat a l'Ajuntament dos projectes de Medi Ambient d´abast local però amb incidència global. Un d'ells és el Pla d´acció per a l´energia sostenible, el PAES.

PAES és molt més que unes sigles. Respon a la signatura del Pacte d'acaldes contra el canvi climàtic que es va fer l'any 2008 a nivell europeu. Si tenim en compte que l'administració local és la més propera al ciutadà, és lògic que siguin els alcaldes els qui es comprometin a lluitar contra el canvi climàtic des de baix de tot, és a dir, des del que es pot fer a peu de carrer.

Fins ara, han signat aquest pacte més de 1.600 municipis europeus. D'aquests, n'hi ha 130 de la província de Barcelona i entre ells, Canet de Mar. Al darrera tenim la Diputació de Barcelona que ens presta suport econòmic i metodològic a través de l'Oficina Tècnica del Canvi Climàtic i Sostenibilitat.

La nostra signatura es va fer efectiva el 28 de maig i el compromís que adquirim és el de reduir un total de 9.693,21 tones de CO2eq amb relació a les emissions de gasos d'efecte hivernacle de l'any 2005. Així aconseguim una reducció del 20,35% i complim, per tant, amb la reducció de més d'un 20% que estableix el Pacte d'alcaldes.

Per fer-ho ens hem marcat diferents terminis, en funció de les actuacions i les possibilitats d'aplicar-les a curt, mig o llarg termini. Alguns són senzills i de fàcil aplicació, i de fet ja s'estan fent, com ara regular la temperatura dels edificis municipals, no pujant dels 21º a l'hivern i no baixant dels 25º a l'estiu. També instal·lar dispositius d'aturada automàtica de l'enllumenat o incorporar criteris de sostenibilitat ambiental en el planejament urbanístic.

D'altres ja s'han iniciat, si més no en part, com ara implantar un Manual de compra verda a nivell municipal, i que ja fa mesos que apliquem a l'Ajuntament, o dur a terme campanyes de sensibilització ciutadana respecte al consum d'aigua a les llars, amb repartiment inclòs de dispositius d'estalvi d'aigua a les famílies que ho demanessin.

I n'hi ha que requeriran més temps i esforços conjunts, com ara la realització d'auditories periòdiques als equipaments municipals, impulsar una borsa municipal de compartir cotxe o establir sistemes de bonificació a les taxes municipals als qui adquireixin vehicles híbrids o elèctrics.

Per les actuacions que es poden fer a curt termini s'ha fixat el 2012 com a data màxima per executar-les i implantar-les. Les actuacions fixades a mig termini s'hauran de fer abans del 2015 i les que se situen a llarg termini les haurem d'haver dut a terme abans del 2020, que és l'any fixat per al compliment dels acords presos al Pacte d'alcaldes.

En tot cas, es tracta d'una eina altament eficaç, per la qual rebem assessorament i suport d'entitats supramunicipals i que s'està desenvolupant a nivell europeu.  A nosaltres, com a poble, ens toca respondre als compromisos presos i contribuir així, a la lluita contra el canvi climàtic.


Documents del PAES

^