ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Peces de la Casa museu viatgen als Estats Units
PUBLICAT Divendres, 29.09.2006
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

La Casa museu Domènech i Montaner cedeix quatre peces per a l´exposició Barcelona & Modernity: Gaudí to Dalí (1868-1939)

cessió peces del museu a Cleveland La Casa museu Lluís Domènech i Montaner, dedicada a la vessant humana i professional d'aquest arquitecte modernista, cedeix temporalment quatre peces de la seva col·lecció a dues exposicions que tindran lloc als Estats Units, sota el títol de Barcelona & Modernity: Gaudí to Dalí (1868-1939).

La primera exposició es farà a Cleveland, a l'estat d'Ohio, del 15 d'octubre al 17 de gener de 2007, a The Cleveland Museum of Art. Posteriorment, es portaran les peces al Metropolitan Museum of Art de Nova York i es podran veure entre el 4 de març i el 3 de juny de 2007. 

L'Exposició Barcelona & Modernity: Gaudí to Dalí (1868-1939) vol ressaltar els moviments artístics que es van donar en aquest moment tan determinant per a la història de Catalunya. Aquesta serà la primera mostra als Estats Units que revisa un dels períodes en els quals Barcelona va brillar com un dels centres d´art i arquitectura més importants d'Europa.

L´exposició examinarà els moviments catalans del Modernisme i el Noucentisme, els moviments avantguardistes de principis del segle XX i les reaccions artístiques de la Guerra Civil Espanyola.

cessió peces museu a Cleveland 2006 Per ensenyar al públic nord americà l'art català, els organitzadors han volgut comptar amb quatre peces de la Casa museu que mostren el treball d'un dels referents mundials del Modernisme: Lluís Domènech i Montaner. En concret, les peces que s´han cedit són un conjunt de tres balustres del Palau de la Música Catalana de Barcelona de l´any 1905. La maqueta de la sala de concerts del Palau de la Música Catalana de Barcelona (1905-1908) realitzada per Juan Pablo Marín, una reproducció del plafó de figura femenina amb càmera de la casa Lleó i Morera de Barcelona, de l´any 1905, original fet per Eusebi Arnau. I per últim la reproducció del Gall donant la benvinguda a l'alba del Café Restaurant de l´Exposició Universal de Barcelona del 1888.

Totes aquestes peces estaven a les sales de la Masia Rocosa, una construcció del segle XVI, que va servir d'habitatge i estudi a Lluís Domènech i Montaner.

La inclusió de Domènech i Montaner és clau per entendre l'evolució de l´art català entre el darrer terç del segle XIX i la primera dècada del segle XX. De la seva ment van sortir edificis que reflecteixen el nou art com, per exemple, l'Ateneu Canetenc (1885-1887), el Palau de la Música (1905) o el Castell de Santa Florentina (1907-1909), entre molts d´altres. 

Domènech i Montaner va ser un home polifacètic. No es va dedicar només a l´arquitectura, sinó que també va ser un estudiós d´heràldica, d´art, professor a l'Escola d´Arquitectura durant 45 anys i el seu director durant 20 anys. Interessat per l´arqueologia, l´arquitecte va fer molts descobriments romànics sobretot als Pirineus, va ser president de les Bases de Manresa, diputat a Madrid per les Corts de Barcelona i, a més a més, va participar en moltes associacions culturals i polítiques.


Imatges: Tasques d'embalatge i trasllat de les peces. Arxiu Municipal

^