Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar
Aquesta Festa Major petita i amb motiu de l'Any Domènech, l'Àrea de Cultura ens ofereix l'exposició "Mur al descobert" a la Sala Ramon de Capmany, la presentació del llibre del mateix títol a la Sala Centru del TMC i una representació de la pintura d'un fresc a la plaça 1 d'octubre. Tres activitats per explicar-nos els fets històrics de Santa Maria de Mur, que és la penyora que va haver de pagar Catalunya per adonar-se que calia salvaguardar el patrimoni romànic del pirineu. Domènech i Montaner hi va tenir la seva veu.
L'exposició Mur al descobert. Del 7 al 17 setembre de 2023
Lloc: Sala Ramon de Capmany.
Inauguració: 7 de setembre a les 19.00 hores
Presenta: Siscu Farràs.
Organitza: Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Canet de Mar
Entrada gratuïta.
El llibre Mur al descobert, de Lorena Farràs
Presentació, dissabte 9 de setembre a les 12.00 hores
Lloc: Sala Centru del TMC
Organitza: Biblioteca Municipal en col·laboració amb Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Canet de Mar
Entrada gratuïta.
L'espectacle: Affresco
Cia. Affresco Teatre
Teatre i pintura per a tots els públics a partir de 6 anys
Dissabte 9 de setembre, 20.30 hores
Lloc: plaça 1 d'octubre
Organitza: TMC
Entrada gratuïta
Sapiguem-ne una mica més:
L'EXPOSICIÓ
Amb motiu de l'arrencada de les pintures de la Canònica de Santa Maria de Mur el 1919, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (Idapa), el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Ajuntament de Castell de Mur i l'Ajuntament de Canet de Mar, han impulsat l'exposició "Mur al descobert"
L'arrencada i venda de les pintures, des de l'any 1921 romanen al Museum of Fine Arts de Boston.
L'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, el president de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba o el col·leccionista Lluís Plandiura són alguns dels personatges als quals es dona veu. Els altres tres protagonistes de la mostra són Antoni Mir Casases, el primer a donar a conèixer les pintures; el mossèn Farràs, qui explica que es va vendre el mural per reparar el sostre de la canònica; i Franco Steffanoni, un dels tècnics italians que dominava la tècnica de l'strappo, utilitzada per a l'arrencada de les pintures.
Les pintures romàniques de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur, del segle XII, van ser arrancades i venudes per no tornar mai més, però aquests fets van servir d'alerta a la Mancomunitat. Enric Prat de la Riba va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). És precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC compta amb una de les millors col·leccions de pintura mural romànica del món.
El guió de l'exposició és obra de l'historiador pallarès Sisco Farràs amb la col·laboració d'Arcadi Castilló. L'execució és de Xavier Gasol, de Simbòlic Comunicació. La construcció de Taller d'escenografia Castells.
EL LLIBRE
Lorena Farràs Pérez és periodista i col·laboradora de La Vanguardia. Escriu, des de la seva residència al Pallars Jussà, aquesta història sobre l'arrencada i la venda de les pintures que van salvar el romànic català. El seu llibre Mur al descobert, amb pròleg de Martí Gironell, ens explica els fets ocorreguts a principis del segle XX, quan Lluís Domènech i Montaner va redescobrir, d'una manera científica, les pintures murals de Mur.
L'ESPECTACLE
Josep Minguell, Creu de Sant Jordi 2022, és doctor en belles arts i pintor muralista especialitzat en la pintura al fresc, especialment grans conjunts arquitectònics. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la recerca. Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics. Destaquen Santa Maria de l'Alba de Tàrrega (amb 800 m² de frescos).
A l'espectacle Affresco, el pintor executa una pintura al fresc damunt d'una bastida mentre interactua amb una musa que, amb l'acció i la paraula, descabdella el procés creatiu i pictòric. Un recorregut immersiu, poètic i visual en aquesta pràctica artística mil·lenària que, a través d'anècdotes i curiositats, ens mostrarà (gairebé) tots els secrets i les tècniques de l'ofici. Les pintures murals de les esglésies del Pirineu motivaren les excursions científiques de Lluís Domènech i Montaner, redescobridor del romànic català.
Affesco és una creació conjunta de la companyia Affresco Teatre: Llorenç Corbella, Núria Miret i Josep Minguell.
Intèrprets: Núria Miret i Josep Minguell, Olga Miracle (soprano) i Joan Codina (flautes)