ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Balanç molt positiu del projecte “Sostre 360”
Sostre 360 porta des del febrer de 2021 atenent a joves d´entre 18 i 25 anys en situació de carrer.
PUBLICAT Dijous, 29.12.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

ProjecteSostre360Les àrees d'Acció Social i Igualtat de l'Ajuntament de Canet de Mar valoren molt positivament la tasca que el projecte 'sostre 360' ha fet al nostre municipi després de més d' un any de feina. 

El projecte Sostre 360 porta des del mes de febrer 2021 atenent a joves d'entre 18 i 25 anys en situació de carrer. Aquest projecte, ubicat a Canet i Arenys de Mar, consisteix a donar cobertura a les necessitats bàsiques, com l´habitatge, el menjar o el transport i la roba. Per altra banda, també es du a terme tota una tasca socioeducativa i d´acompanyament a l´autonomia i emancipació de les persones, amb l´objectiu d´aconseguir la inserció sociolaboral i la inclusió social.

Cal entendre, que la realitat que viuen les persones en situació de sense llar, ja que el fet de dormir al carrer a més les exposa a patir atracaments, agressions, fred, gana, coses que els poden provocar caure en una depressió profunda. Aquests joves amb els quals treballen els tècnics del projecte, la majoria es troben sense llar perquè han migrat sols per buscar un futur millor. Molts d´aquests joves, prèviament han passat per centres de menors i en complir la majoria dedat no tenen cap altre recurs on continuar i queden en situació de carrer.

Sostre 360 és una solució per a ells perquè a part d´oferir-los un habitatge i assegurar l´alimentació, també els potencia l´autonomia i els ajuda a fer que puguin iniciar i mantenir el seu projecte de vida, tot promocionant la cerca de feina i la formació laboral i lingüística. També es treballa per regularitzar les diferents situacions administratives dels joves, ja que molts d´ells, necessiten un suport per a poder tramitar els permisos de residència. Així mateix, un altre aspecte important per tenir cura del benestar emocional és la part de l´oci, per la qual cosa també s´afavoreix la participació dels joves en activitats lúdiques, esportives i comunitàries.

Des del mes de febrer de l´any passat, s'han atès 48 joves als quals s´ha pogut ajudar, d´una manera o una altra, a millorar les seves condicions de vida i a construir un futur millor. Alguns d´aquests joves han assolit la màxima independència i han marxat del projecte amb una feina i capaços de valer-se per si sols.

Això ha estat possible, gràcies al treball en xarxa que es realitza des del projecte, amb tots els agents col·laboradors del municipi, l´Ajuntament, els Serveis Socials, el Consell Comarcal del Maresme, la Policia Local i Mossos d´Esquadra, l'Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat, els serveis de salut, així com entitats i organitzacions com Creu Roja, Migrastudium, Fundació Lacta i moltes més. És gràcies a aquest treball en xarxa que els joves poden avançar en la seva autonomia i en millorar totes les àrees de la seva vida.

Alguns dels joves que han aconseguit aprofitar el projecte ho agraeixen, “Cuando entré al proyecto salía del centro y no tenia donde ir y me había caducado el NIE, ahora tengo NIE para 3 años y estoy trabajando en Madrid con contrato” relata un jove que ja va ser baixa del projecte. “Me han ayudado a organizar la vida, gestionar el dinero, buscar un sitio donde vivir y poder estudiar”.

Així mateix, el projecte ha permès també, disminuir la delinqüència en les poblacions d´Arenys i Canet perquè el fet d´estar sense llar deriva algunes vegades en situacions de conflicte a causa de la desesperació, i en certs moments hi poden haver joves que es veuen abocats a fer ocupacions i mirar de trobar diners i recursos per vies perilloses i delictives. El projecte ofereix acompanyament i suport perquè aquests joves puguin allunyar-se d´aquestes dinàmiques.

“Yo antes tenía que robar para comprar comida, o robar la comida, cuando ya no tienes que preocuparte de eso puedes preocuparte por otras cosas más importantes para mejorar tu vida”, relata un d’aquests joves. De passar de trobar-se sense llar, a tenir un sostre i poder estar estudiant un grau mig professionalitzador, ens explica: “Después de la época de la pandemia hubo muchas personas sin trabajo lo cual significa no poder conseguir un hogar y tener menos posibilidades de subsistir. Y más en el caso de personas sin permiso de residencia. La oportunidad que me ofreció el proyecto ha sido algo muy positivo ya que había muchos chicos jóvenes en situaciones muy difíciles que querían aportar al estado pero no podían por temas documentales, que ahora el proyecto está ayudando a gestionar. El proyecto ayuda para conseguir el NIE, hogar y las necesidades básicas y todo lo que hace falta para que un chico joven evolucione”, conclou.

El projecte ja és un recurs assentat al territori i compta amb el suport de totes les administracions implicades. El projecte finalitzava el 31 de desembre, però s´acaba de signar una pròrroga, per la qual cosa s´espera que el projecte Sostre 360 pugui continuar fent la seva feina i aportant als municipis del Maresme durant uns quants anys més.

^