ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Consells per estalviar aigua
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

aigua aixetesL'aigua és un bé escàs. Per aquest motiu, cal evitar-ne el malbaratament. Es calcula que una persona pot arribar a consumir entre 100 i 200 litres d'aigua potable en un dia. Si es prenen mesures per estalviar-la, es pot arribar a reduir en un 30% el consum continu d'aigua a les nostres cases. Com?

Aquí tens un seguit de consells fàcils de portar a terme per reduir-ne el consum:

Tancar les aixetes quan no s'utilitzen Per a una aixeta oberta, poden arribar a rajar 10 litres d'aigua per minut. Per aquest motiu, és important no deixar córrer l'aigua inútilment mentre un s'ensabona, es neteja les dents, s'afaita o renta els plats a mà. Tanquem l'aixeta sempre que no s'estigui utilitzant.Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabalHi ha un seguit de mesures, que tenen a veure amb l'aixeta que utilitzem que també ens poden ajudar a reduir el consum d'aigua:

  • Col·locar un dispositiu  reductor del cabal: és econòmic i només cal enroscar l'aparell a la mateixa aixeta per aconseguir reduir el consum d'aigua fins a un 50%.
  • Canviar l'aixeta i posar un monocomandament.

No descongelar els aliments sota l'aixetaSi es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s'aconsegueix no malbaratar aigua.

Dutxar-se en lloc de banyar-se Per omplir una banyera  es necessiten entre 200 i 300 litres d'aigua, mentre que quan es dutxa una persona, de mitjana consumeix entre 30 i 80 litres.

Una altra mesura interessant és aprofitar l'aigua que surt mentre s'espera que s'escalfi l'aigua de la dutxa. Aquesta es pot recollir amb una galleda i utilitzar-la per netejar, regar, etc.

Igual que a les aixetes de la cuina o el bany, també podem col·locar un dispositiu reductor de cabal per estalviar un 50% d'aigua.

Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aiguaEn el cas de fuites d'aigua, cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d'aigua malbaratada a l'any, i un fil d'aigua que no s'atura són 36.000 litres/any. Si s'eviten les fuites i es reparen les aixetes que degoten es pot aconseguir un estalvi de fins a 30 litres al dia.

Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrregaUna mesura per reduir aigua és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter o instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum d'aigua. D'aquesta manera es pot evitar gastar uns 4.000 litres d'aigua l'any.

No utilitzar el vàter com a paperera

D'aquesta manera s'evita gastar entre 6 i 10 litres d'aigua per cada vegada que s'activa la cisterna. Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d'estalviUn cicle d'una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d'aigua (si la rentadora no és de baix consum, pot consumir uns 200 litres d'aigua), i el del rentavaixella de 18 a 30 litres. Cal tenir ambdós electrodomèstics a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, cosa que permetrà estalviar aigua i energia elèctrica.

No utilitzar la mànega per a la neteja de vehiclesRentar el cotxe en un túnel de rentatge  -que disposen d'instal·lacions que reciclen l'aigua- o amb una esponja i una galleda en lloc d'utilitzar la mànega, que pot consumir fins a 350 litres d'aigua.

Regar la gespa o les plantes de bon matí o al vespre per evitar l'evaporació de l'aiguaPer regar una superfície de gespa de 100 m2 són necessaris 400 litres d'aigua. Per reduir l'evaporació i estalviar aigua es recomana regar ben d'hora al matí o al vespre.

^