ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
2006, tornem a tenir Quinaires
PUBLICAT Dijous, 22.06.2006
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Qui són aquests que truquen a les cases al vespre i al crit de Quinaires! sacsegen una barretina carregada (a vegades no gaire) de monedes i demanen la voluntat als veïns i les veïnes de Canet?

Si busqueu en hemeroteques locals, a la Biblioteca o l´Arxiu municipal, trobareu textos que ens expliquen l´origen de les Festes dels barris o dels carrers. Els escriptors Xavier Mas o Josep Galceran, són alguns dels noms que ens han explicat de manera força entenedora en mitjans com la Plaça de la Llenya, la Nova Plaça de la Llenya o El Sot de l´Aubó, l´origen d´aquesta tradició nostrada. 

No és la nostra intenció retallar-vos ara un bocí d´història que altres s´han esmerçat a detallar. En tot cas us convidem a visitar aquests equipaments i cercar informació sobre aquesta i altres tradicions locals. O si no, fer xerrar els nostres avis i recuperar plegats la diversió d´anys enrere.

Però sí que us podem fer una breu avançada d´aquesta tradició.  Heu de saber que aquests que truquen a casa vostra, són parelles del poble acabades de casar. Aquest 2006, n´hi ha 4, dues casades l´any 2004 i dues l´any 2005.  Els diners que recullen són perquè retornin al poble en forma de celebració. Aquest 2006, amb una festa el 28 de juliol i activitats infantils durant aquell cap de setmana.  De moment, ja porten recollits més de 4.000 euros.

Els Quinaires han estat, durant molts anys, els encarregats d´organitzar les anomenades Festes dels barris o la Vuitada de Corpus, una mena de cristianització dels rituals pagans de l´adveniment de l´estiu, que es feien a molts llocs, prenent, això sí, noms diferents. A Arenys de Munt, per exemple, en deien les enramades.

Cada barri, sis a Canet (Budellers, Socarrats, Abells, Mercats, Gitanos i capellans), feia la festa un dia i els Quinaires de cada zona, la feien lluir. El diumenge el reservaven pels Fadrins, els joves solters del poble.  L´evolució dels nostres barris la podem seguir als llibres d´història local. En aquest butlletí vam fer també un intent d´explicar-vos-els. I l´àlbum de cromos Canet pas a pas,  fou un recorregut pels carrers i la seva distribució en barris.

Avui només fan festa sonada els Socarrats, els del barri dels senyors, carrer Ample, Castanyer i Santíssima Trinitat.  És aquest 17 de juny i ens hi conviden a tots. Hi haurà xocolatada, trobada de puntaires, maduixes i coques de vidre, actuació de Mariachis i havaneres amb les veus del mar.

Els Quinaires 2006 han estat els encarregats del servei de bar de diverses festes locals. Entre aquestes les organitzades pels Amics del ball, entitat que els ha cedit l´oportunitat de recollir diners amb aquest servei.


Viure Canet

^