ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'OMIC informa: L´ECONOMIA FAMILIAR  -Part 2-
PUBLICAT Dimarts, 10.05.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

 Seguint amb la publicació del mes anterior, en aquest cas us parlarem de:

Articles extres,  tot el que son reparacions i trencaments d'elements bàsics

Tot i que en molts casos serà gairebé impossible, s'ha de destinar una part dels recursos, encara que sigui petita, a preveure despeses extra, que sempre es produeixen en el pitjor moment, per exemple les reparacions d'aparells importants, escalfador, cuina, rentadora, etc.

Si s'aconsegueix apartar alguna quantitat, quan es produeixi la despesa es notarà, ja que normalment aquest tipus de coses, gairebé sempre no admet demora, amb la qual cosa la situació serà més greu.
 
Articles prescindibles com telefonia mòbil, esdeveniments socials o viatges

En aquest apartat és on s'ha de ser més dràstic en la retallada de la despesa, perquè els temps el demanden. Es pot començar per no comprar res que no es necessiti veritablement i ser crític amb la publicitat.

Són moltes les famílies que acumulen, per exemple, diversos telèfons mòbils. Aquí és on ha de començar l'educació i la cultura d'estalvi i sacrifici que s'ha abandonat amb els fills. Ells no han de ser aliens a la crisi que s'està travessant, protegint-los i que visquin al marge de la situació, ja que no els ajudarà el dia de demà quan ells hagin d'agafar les regnes d'una casa.

S'ha passat d'una societat conservadora on no es comprava res si no es disposava del capital a una altra en la qual es finança fins al periòdic diari. En els darrers anys ha existit una publicitat molt agressiva per part de les entitats de finançament que convidaven al consum desmesurat. En alguns casos s'han comès abusos en la utilització del crèdit que han portat a una situació insostenible. 

L'objectiu principal hauria de ser evitar el sobre endeutament. L'últim model de cotxe, un ordinador amb pantalla plana, televisió de plasma, casa en propietat... Moltes famílies gaudeixen de tots aquests béns, adquirits mitjançant un crèdit. Al final, els pagaments s'acumulen i cada mes la meitat de la nòmina "vola" quan es rep. Cada vegada són més les persones que assumeixen excessius deutes i no poden fer front a elles per mancar d'actiu suficient, un fenomen conegut com a sobre endeutament

Les dades de 2009 del Banc d'Espanya situen la ràtio de morositat de les famílies espanyoles en un 5,7%, és a dir, que pràcticament un de cada quinze espanyols amb deutes s'ha retardat ja en els pagaments. Totes les persones que no poden pagar els seus deutes corren el risc de perdre el seu patrimoni i la totalitat o part dels seus ingressos periòdics, si els creditors insten un procés judicial. Aquest acabaria amb l'embargament i posterior execució dels seus béns, per poder cobrar així els deutes pendents de pagament. La situació pot resultar especialment greu si el que s'embarga són béns tan necessaris com l'habitatge, els estalvis, el vehicle i part del salari.

En resum, com bé dèiem en l'article del més anterior, la economia familiar és una responsabilitat de tots els membres de la família i és el pal de paller de la economia més global d'un país.

franja separadors

^