ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Es publica un estudi inèdit del fons de la Biblioteca: la Creu de Pedracastell de Marià Serra
PUBLICAT Divendres, 22.04.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Veu la llum un treball inèdit del Dr. Marià Serra de principis de segle sobre la Creu Pedracastell. El manuscrit original forma part del fons Llegat Serra-Viñas de la Biblioteca P. Gual i Pujadas. El CEDIM l'ha publicat amb estudi introductori de l'historiador Xavier Mas i Gibert.


Manuscrit CreuEl llegat Serra-Viñas ha esdevingut una de les principals fonts d'estudi per a la historiografia canetenca, d'ençà que s'ingressés a la Biblioteca P. Gual i Pujadas l'any 1986, seguint la voluntat de Dolors Viñas Vendrell. Es tracta de la biblioteca i de l'arxiu personal i familiar del metge, polític i historiador canetenc Dr. Marià Serra i Font.

La Biblioteca vetlla per la seva conservació i difusió, amb el suport de l'Àrea de Cultura i de l'Arxiu Municipal. Amb el recent tractament arxivístic dels fons documentals fet per l'Arxiu es va acabar d'inventariar tota la documentació i es va poder constatar que el llegat conté diversos fons i col·leccions documentals de procedència diversa, que Serra va anar reunint en el decurs de la seva vida, fruit d'una prolífera activitat social i creativa.

Entre aquests fons, hi ha nombrosos estudis històrics escrits pel mateix Dr. Serra sobre Canet de Mar, alguns dels quals inèdits.

Des de fa uns anys, s'han pogut editar-ne alguns; com la publicació "Dietari del Dr. Marià Serra i Font. 1880-1926", editat el 2006, dins la "Col·lecció d'Estudis de Patrimoni", per l'Ajuntament de Canet, el Centre d'Estudis Canetencs i Edicions els 2 Pins o, més recentment, l'estudi "Els Mossos d'Esquadra", que va publicar la Diputació de Barcelona el 2019 dins la col·lecció "Empremtes d'Història" per commemorar el 300 aniversari de la creació del cos policial. Aquesta darrera publicació, a causa de la situació pandèmica pel Covid no es va poder presentar en públic.

Enguany, es publica un nou treball inèdit de Marià Serra, fins fa poc desconegut: "La Creu de Pedracastell", editat pel Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner i amb un text introductori de l'historiador Xavier Mas i Gibert. El llibre narra en primera persona el llarg procés per erigir la creu projectada per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner a principi de segle XX. L'edició es presenta aquest divendres a les 19h a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, la casa del mateix arquitecte que la va projectar ara fa 120 anys.

És una gran notícia que de nou un manuscrit original d'aquest llegat vegi la llum i, de retruc, també es faci visible una mostra del ric patrimoni documental que conservem a Canet. 

cartell presentació llibre Creu

^