ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'OMIC INFORMA: Compte bancari de pagament bàsic i sense comissions
PUBLICAT Dimecres, 19.01.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

És a l'ordre del dia l'assumpte de les comissions per mantenir un compte corrent bancari. En aquest cas però, no us explicarem com negociar-les, si no recordar que existeixen determinats col·lectius que, per la seva situació de vulnerabilitat, tenen més difícil l'accés a aquests productes bancaris i per contra, reben alguna prestació de la Generalitat o de l'Estat que ha de ser ingressada en un compte corrent. Per a ells existeixen els comptes de pagament bàsics gratuïts. 

Però:

a què ens referim amb “situació de vulnerabilitat”?

Com es pot sol·licitar que el vostre compte de pagament bàsic sigui gratuïta?

Com es tramita?

El vostre banc ha d'informar-te sobre això. Per començar, cal saber que aquesta mesura està prevista per a persones que tinguin  reuneixin dues condicions:

  • Que els ingressos anuals de la unitat familiar no superin determinats límits, que es fixen d'acord amb l'indicador públic (IPREM) que es publica anualment en la Llei de Pressupostos de l'Estat, i són més o menys exigents en funció dels membres de la unitat familiar.
  • Que no es tingui dret algun sobre immobles diferent al de l'habitatge habitual, ni sobre societats mercantils.


Per poder demostrar que es compleixen aquests requisits, s'han de presentar al banc diferents documents:    

Per acreditar el nombre de membres de la unitat familiar, el llibre de família o document de la inscripció com a parella de fet.

Per acreditar els ingressos, diverses opcions: certificats tributaris o administratius relatius als teus ingressos, les últimes nòmines percebudes.

No obstant això, quan no disposeu d'aquesta documentació, haureu de presentar un informe, emès pels serveis socials municipals, en el qual s'indiqui la composició de la unitat familiar o en el qual s'expliqui per què sou aptes per a beneficiar-te d'aquesta mesura.

A més, el banc us podrà demanar autorització per obtenir telemàticament, de les Administracions competents, la informació per acreditar que es compleix amb els requisits citats.

El banc disposa, com a màxim, de 30 dies per a acceptar o rebutjar la sol·licitud, decisió que haurà de comunicar-te per escrit i de manera gratuïta. En cas que no contesti en aquest termini, la petició s'entén acceptada. A més, en cas que no estigueu d'acord amb la seva decisió, podreu reclamar.

Finalment, recordar que si es compleixen aquests requisits, dona dret al fet que el compte de pagament bàsic sigui gratuït durant dos anys, termini que es prorrogarà per períodes iguals sempre que segueixi en la mateixa situació.

Per altra banda, aprofitem per recordar que quan parlem de comptes vinculats ens referim a aquells comptes corrents oberts per a realitzar els pagaments d'un préstec, com la hipoteca, o rebre els interessos d'un dipòsit. 

La pregunta que es planteja en aquests casos és, ens pot cobrar l'entitat pel manteniment d'aquest compte? La resposta us la oferirem el mes vinent en un nou escrit.

^