ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'OMIC ens informa d'alguns canvis importants que podem trobar a la factura de l´electricitat
Està previst que el dia 1 de juny entri en vigor la nova estructura tarifària.
PUBLICAT Dimarts, 18.05.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Electricitat imatge unsplashEl pròxim dimarts 1 de juny està previst que entri en vigor la nova estructura tarifària per a les empreses d'electricitat. Concretament, aquest canvi està regulat per llei, i afecta a totes les comercialitzadores d'electricitat que s'hauran d'adaptar a aquestes noves tarifes.

A causa de la importància d'aquest canvi i a l'extensa repercussió en la factura de l'electricitat, l'OMIC ha decidit explicar aquests canvis a la ciutadania a través de dues publicacions sobre aquest tema que a tots ens repercuteix.

Per als contractes de fins a 15 kW (majoritàriament domèstics i algunes petites empreses i locals comercials) hi haurà, com a única opció, la tarifa 2.0TD, que tindrà tres períodes horaris amb tres preus de l'energia diferents. És a dir, segons el moment del dia en què s'utilitzi, l'energia, es pagarà a un preu o a un altre, seguint sempre aquest horari (no variarà en funció de si és hivern o estiu, ni amb el canvi d'hora). Respecte a l'impost elèctric (5,11269%) i l'IVA (21%), no han variat.

Període punta - P1: de 10 a 14 h i de 18 a 22 h. Durant aquest període és quan l'energia serà més cara. Període pla - P2: de 8 a 10 h, de 14 a 18 h i de 22 a 24 h. Durant aquest període, l'energia no serà tan econòmica com en el període vall, ni tan cara com en el període punta.

Període vall - P3: de 00 a 8 h del matí. Durant aquest període, l'energia que s'utilitzi serà més econòmica. Durant els caps de setmana (dissabtes i diumenges) i festius d'àmbit estatal, totes les hores seran vall (la més econòmica). El fet que hi hagi diferents períodes amb diferents preus permetrà adaptar els usos d'electricitat i intentar fer-los a les franges on aquesta és més econòmica (per exemple, engegar electrodomèstics durant el període pla, o encara millor, durant el període vall), de manera semblant a com passava amb la tarifa amb discriminació horària. Amb aquest canvi desapareixeran les actuals tarifes. Tots els contractes passaran automàticament a la nova tarifa 2.0TD.

A part dels períodes horaris d'energia, aquesta nova tarifa donarà la possibilitat de contractar (i pagar) una potència diferent durant unes hores (de mitjanit a les 8 h del matí, i els caps de setmana i festius). Aquestes hores, en què el preu de la potència serà més econòmic, coincideixen amb les hores del període vall d'energia, quan el preu de l'energia serà també més econòmic. Això serà interessant per a les persones que tinguin un aparell que requereixi bastant potència i que no importi l'hora en què utilitza l'energia, per exemple, un acumulador d'aigua calenta, o cotxe elèctric que vulguin carregar ràpidament: si volen, podran contractar una potència superior a les nits i caps de setmana i carregar-lo aleshores. D'aquesta manera s'estalviaran haver de contractar (i pagar) una potència superior durant tot el dia. Aquests seran els dos períodes de potència:

Període punta-pla (P1-P2): de 8 h a 24 h (en dies laborables). Durant aquest període, el preu serà de 31,949 euros/kW de potència l'any (sense impostos).

Període vall (P3): de 00 a 8 h del matí, i tots els caps de setmana i festius estatals. Durant aquest període, el preu serà de 2,701 euros/kW de potència l'any (sense impostos). Majoritàriament, doncs, no valdrà la pena intentar abaixar la potència contractada, ja que l'estalvi serà minúscul (com dèiem, 2,701 euros l'any per cada kW de potència).

^