ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet de Mar es declara municipi feminista i reconeix els drets de les persones trans
Govern i oposició acorden crear una comissió conjunta per modificar el ROM
PUBLICAT Dilluns, 03.05.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
ple mocions

L'Ajuntament de Canet de Mar segueix refermant el seu més absolut compromís amb la lluita contra les desigualtats, la violència masclista i la discriminació dels col·lectius LGTBI.

En el darrer ple municipal, celebrat el passat dijous 29 d'abril, tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament van votar a favor de la moció presentada per Esquerra Republicana per tal de declarar Canet de Mar municipi feminista.

Aquesta declaració va lligada a l'adhesió a la Carta Europea per a la igualtat de dones i homes a la vida local i al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes impulsat des de les alcaldies del Baix Llobregat, el Centre d'Estudis Comarcals i el Consell de dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

En aquesta moció, s'acorda fer visible el compromís de suport a les demandes del moviment feminista i treballar per la universalització i extensió dels serveis públics relacionats amb la sanitat, serveis socials i atenció a les dones i a la infància; establir clàusules per evitar l'escletxa salarial entre homes i dones i establir un protocol d'actuació per evitar la discriminació laboral de les persones LGTBI.

En el seu torn d'intervenció, Andreu Graupera, portaveu municipal de la CUP, va manifestar que estan d'acord en sumar-se a la moció, però demanen que realment, tot allò que diu la moció es dugui a terme.

Des de Primàries Canet de Mar, el regidor Jordi Castellà va afirmar que creu que és "important i necessari que la dona tingui visibilitat a la societat" i va felicitar la regidora de l'àrea d'Igualtat, Rosabel Madrid per haver tirat endavant la campanya 'Canet amb ulls de dona' que permet, a través de la pintura, conèixer dones que han estat rellevant al nostre municipi.

El regidor Josep Antoni Massagué, de Junts per Canet, va afirmar que cal treballar per "una igualtat efectiva". Des de el seu punt de vista, va advertir que "si volem una societat en la qual homes i dones siguin tractats amb igualtat, hem de parlar d'igualtat efectiva".

Des de Som Canet, la regidora Raquel Serra va afirmar que a l'Ajuntament s'han presentat diferents mocions en caire d'equitat de sexe i va voler agrair que es presentés aquesta moció perquè valora que Europa mira cap al món local en aquest tema.

Des de Canetencs Independents, la regidora Ana Maria Casas va afirmar que el seu partit s'adheria a la moció.

Des d'Esquerra Republicana, la regidora Roabel Madrid va llegir la definició de feminisme per tal de deixar clar que "feminisme" en cap cas és l'antònim de "masclisme".

El grup municipal d'Esquerra Republicana, amb l'adhesió de Som Canet, Primàries Canet de Mar i Canetencs Independents, també va presentar la moció a favor del ple reconeixement dels drets de les persones trans i en suport d'una llei trans estatal. Aquesta va ser aprovada per 13 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu) i 4 abstencions (PSC i Junts per Canet). En aquest sentit, la regidora Marian Gómez del PSC, va afirmar que estan d'acord en alguns punts, però va voler manifestar que crida l'atenció que en aquest text no es faci menció als partits xenòfobs, masclistes i sexistes com VOX. També adverteix que en aquesta moció s'insta al Govern espanyol a fer coses que ja s'estan duent a terme.

Govern i oposició acorden crear una comissió per modificar el ROM

La moció, presentada pel grup municipal de Junts per Canet va ser aprovada per unanimitat i insta al govern municipal a crear una comissió perquè dugui a terme els treballs de revisió i redacció de la proposta de modificació del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Canet de Mar.

En aquest sentit, Josep Antoni Massagué va defensar que el seu partit està plenament convençut que és al conjunt de Grups Municipals a qui pertoca dotar a aquest Ajuntament d’un instrument que garanteixi la governança i la qualitat democràtica del nostre municipi. Aquesta eina ha de facilitar tant la tasca que es fa des del govern, com des dels grups municipals que no formen part del govern, que faci més transparent l'acció municipal i que millori els mecanismes de participació dels veïns i veïnes i de les entitats ciutadanes en la dinàmica municipal.

Des de govern, el regidor Josep Maria Masvidal va destacar que tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament defensen que cal fer una modificació del ROM. Masvidal va defensar que des de l’equip de govern es creu que la redacció d’aquest nou reglament ha de comptar amb la participació de tots els partits polítics i que tots “han de poder dir la seva”. Per la seva banda, Lluís Llovet va afirmar que en plena pandèmia no era el moment idoni per fer la redacció d’aquest ROM. Llovet defensa que cal treballar perquè aquest ROM sigui en reglament conjunt i assegura que “ara és el moment”.

Des de Canet i Tu, la regidora Gemma Bosch afirma que ja va sent hora de reformar el ROM perquè hi ha punts que, donada la dimensió del poble i el funcionament intern de l’Ajuntament, ja han quedat obsolets.  

Des del PSC, el regidor Miguel Borrego va demanar que aquest nou ROM havia de facilitar la participació ciutadana i ha de recollir els drets i deures dels membres de la corporació. 

Pel que fa a la resta de mocions presentades, el grup municipal de Primàries Canet de Mar va presentar una moció per salvar el centre d'acollida i protecció de gats de Canet. En aquest sentit, Jordi Castellà va defensar que aturar immediatament el trasllat dels gats del centre d'acollida i protecció de Canet al CAAD Maresme, per suposar un risc de salut física i psíquica irreparable per als animals afectats. Des de govern, el regidor de l'Àrea de Medi Ambient, Josep Maria Masvidal va afirmar que actualment, l'espai no consta en el registre de nucli zoològic del departament competent en matèria de Medi Ambient i, per tant, no compleix amb els requisits establerts per a nuclis zoològics establerts. Masvidal també va assegurar que des del 18 de desembre de l'any 2018, l'Ajuntament de Canet de Mar té un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme en matèria d'adopció i acollida d'animals domèstics abandonats. Durant la seva exposició, Masvidal també va afirmar que des de l'àrea s'està treballant per tal de trobar la millor solució per aquests animals i que aquesta s'ajusti a la legalitat. En aquest sentit, ha assegurat que s'han posat en contacte amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal de trobar experts que puguin donar assessorament en aquest tema. Masvidal defensa que cal trobar assessorament de persones expertes en la matèria i no es mostra partidari de crear una comissió política per tractar temes tan delictes.

Tanmateix, la resta de partits de l'oposició adherits a aquesta moció (Junts per Canet, PSC i Canet i Tu) van defensar que les instal·lacions del CAAD no són les adequades per acollir els gats del refugi.

Des de Junts per Canet, també van presentar una moció per tal d'establir una moratòria de dos anys pel que fa a l'atorgament de noves llicències d'Habitatges d'Ús Turístic. En aquest sentit, Josep Antoni Massagué va manifestar que cal que l'Ajuntament presenti, en un termini màxim de tres mesos, una proposta d'Ordenança Reguladora d'HUT. Des de la regidoria de Promoció Econòmica, Consum i Turisme, la regidora Ana Maria Casas va assegurar que la voluntat segueix sent la de regular aquesta situació, però que actualment no es poden posar terminis concrets per tirar-ho endavant. Tanmateix, Casas va afirmar que la pandèmia de la COVID-19 ha fet canviar les prioritats de la seva àrea i que ara cal centrar el màxim d'esforços en recolzar les empreses i establiments del municipi i el sector del turisme.

Des de Primàries Canet, asseguren que un dret com és el de l'habitatge cal que es protegeixi i consideren que amb aquesta moció es fa un primer pas contra l'especulació.

Des del PSC, Miguel Borrego va afirmar que cal evitar que el gran volum de pisos d'ús turístic acabin afectant l'accés a l'habitatge en el nostre municipi.

^