ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet commemora el 90 aniversari de la proclamació de la República catalana
PUBLICAT Dilluns, 12.04.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

LBanner 90 anys república'Ajuntament de Canet de Mar se suma als actes de commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la República, a través de diverses accions institucionals i culturals.


El 14 d'abril es compleixen 90 anys de la proclamació de la República. Després de la victòria de les candidatures de signe republicà a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià va proclamar, dos dies després,  la República catalana amb la voluntat que es configurés com un estat integrat dins d’una Federació Ibèrica. Aquest gest polític, tot i que no va prosperar, va ser determinant per al progrés de l’autogovern de Catalunya, amb la creació de la Generalitat de Catalunya.

Bandera republicana a l'Ateneu obrerAmb motiu d'aquesta efemèride, des de diferents institucions públiques catalanes s’impulsa durant tot el 2021 una programació diversa d’actes commemoratius. L’Ajuntament de Canet de Mar se suma a aquests actes i recorda com es va viure l’esdeveniment a la vila, quan l’empresari Josep Fors i Vidal, president del comitè que va ocupar l’Ajuntament, va proclamar la República al balcó de l’edifici davant d’una gran multitud, un cop hissades les banderes catalana i republicana.

La fita del 14 d’abril de 1931 fou un moment cabdal per a Catalunya, en què s’obria un nou horitzó de progrés polític i millora social. L’aposta per l’escola pública, les millores en la sanitat i l’atenció a les persones, el reconeixement de les dones com a subjecte polític, els drets dels treballadors, la rellevància del municipalisme i la normalització de la llengua i la cultura catalanes, en son algunes fites. A Canet es traduirien en el desenvolupament d'algunes obres importants, especialment la construcció de la Plaça Mercat, que com sabeu va ser la primera participació de les dones catalanes en una votació amb motiu del seu referèndum. També destaquen la creació de la caixa contra l'atur i la farmàcia cooperativa en el camp de la previsió social. 

Destacat notícia cultura república

L’Ajuntament ha preparat activitats institucionals i commemoratives per al mateix 14 d’abril:

- Desplegament d’una lona commemorativa a la plaça de la Papallona, seguida de parlaments institucionals

- Publicació del vídeo de la conferència «La proclamació de la República a Canet de Mar el 14 d’abril de 1931» de l'historiador Xavier Mas, que es podrà visionar al canal youtube de l’Ajuntament i us enllaçarem en aquesta mateixa notícia.

Així mateix, s’ha renovat la vitrina dedicada a la República a la sala d’història local de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, amb nous documents i objectes. I l’Arxiu Municipal publicarà diferents píndoles històriques sobre documents de l’època republicana en el seu facebook durant aquesta primavera. 

^