ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament de Canet de Mar aprova el pressupost municipal per al 2021
El pressupost va quedar aprovat per 10 vots a favor i 7 en contra
PUBLICAT Divendres, 29.01.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
ple canet 1

L’Ajuntament de Canet de Mar va aprovar el passat dijous 28 de gener el pressupost municipal per a l’any 2021. Amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Canetencs Independents i Som Canet s’ha aconseguit tirar endavant uns comptes que en total sumen 16.574.128,00 euros.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Pere Xirau va afirmar que els comptes que es presentaven tenien un sentit “continuista” per tal de poder “seguir oferint, amb normalitat, els serveis i prestacions que l’Ajuntament ha donat fins ara” a les canetenques i canetencs. Xirau assegura que per fer aquest pressupost s’ha tingut molt present que l’any 2021 seguirà sent “un any amb COVID” i per tant, des del consistori s’ha decidit reforçar el funcionament intern de l’Ajuntament per tal de poder donar una resposta eficient i eficaç a la ciutadania. En aquest mateix sentit, s’ha fet un reforç en àrees clau preveient que caldrà donar servei i resposta a les necessitats i prioritats de la gent.

Destacat pressupostos 1

Durant la seva intervenció, el regidor ha assegurat que l’Ajuntament de Canet està “ben preparat” per poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania en aquests moments complicats. Ho afirma explicant que  en els darrers sis anys, el consistori ha reduït el deute i que per tant, “els diners estalviats i proveïts durant aquest període ens permetran encarar el repte d’aquest 2021 amb èxit”. 

Xirau ha explicat que el pressupost de l’exercici 2021 respon a les “prioritats que l’Equip de Govern i els membres de l’oposició han establert en reunions prèvies”. En destaca tres eixos principals:

  • El reforç de la plantilla de treballadors i treballadores de l’Ajuntament.
  • L’ampliació de serveis en àrees clau com, per exemple, Serveis Socials i Promoció Econòmica. 
  • La inversió en equipaments. 

Durant el plenari, de caràcter extraordinari, Xirau va detallar quines han estat les prioritats de diferents àrees de l'Ajuntament:

Serveis Socials i Habitatge Concretament, l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament es veurà reforçada amb la contractació d'un nou administratiu - per un import de 33.500 euros - que permetrà poder gestionar més i millor els tràmits de l'àrea. També s'incorporarà un educador social per tal de poder atendre les necessitats de gestió de més persones que tindrà un cost de 38.000 euros.

L'àrea també comptarà amb un augment de 10.000 euros en la línia d'ajudes que, segons afirma el regidor d'Hisenda "aquest import es podrà ampliar si la necessitat ho demana".

En aquest mateix apartat, Xirau també ha destacat que durat l'any 2021 es disposarà d'un habitatge per emergències socials. També ha volgut recordar, que l'Àrea d'Habitatge de l'Ajuntament ha signat amb SAREB un conveni per poder utilitzar pisos que ara estan buits o ocupats i que s'implementarà l'Oficina d'Habitatge per un import de 60.000 euros que permetrà atendre les necessitats de la ciutadania de Canet en aquest sentit.

Promoció EconòmicaPel que fa a l'Àrea de Promoció Econòmica, el regidor ha recordat que, durant el segon semestre de l'any 2020, es van destinar aproximadament 200.000 euros en ajudes donades a autònoms i empreses i ha destacat que durant l'any 2021, l'Associació de Comerciants de Canet ja podrà fer ús dels 95.000 euros que l'Ajuntament els hi facilita per posar en marxa diferents projectes, segons el conveni signat el passat mes de desembre.

Tanmateix, l'àrea té previst engegar dos projectes amb la Diputació de Barcelona: Per una banda, destaca un projecte per fomentar l'ocupació que tindrà un cost de 20.000 euros i, per altra banda, un projecte destinat al teixit empresarial del municipi que tindrà un cost de 10.000 euros.

Hisenda i AlcaldiaPer tal de millorar l'eficiència a l'Àrea d'Hisenda, l'Ajuntament té previst incorporar un Tècnic economista per un cost de 48.500 euros així com es dota amb 67.500 euros el lloc de treball d'Assessor de direcció d'Alcaldia.
Medi AmbientA banda de les millores introduïdes mitjançant els convenis amb el Consell Comarcal del Maresme en matèria de recollida de residus i neteja viària, des de l'Àrea de Medi Ambient, s'ha decidit posar en marxa un servei complementari de baldejat de carrers per un import de 18.000 euros.

EducacióPel que fa a l'Àrea d'Educació, Xirau ha destacat la continuïtat, per un import de 25.000 euros del programa de segones oportunitats per a la inserció laboral de joves del municipi.
SostenibilitatEn aquesta àrea, durant el plenari es va voler fer menció de la implementació d'un punt de recàrrega de vehicles elèctrics al municipi. En aquest sent, també es va informar, que el pressupost de l'exercici 2021 preveu la compra de dos vehicles elèctrics, un anirà destinat a jardineria i l'altre serà per la brigada d'obres i serveis municipal.
Seguretat CiutadanaDel pressupost destinat a aquesta àrea, destaca que es destinaran 18.000 euros per redactar un projecte de senyalització viària i, un cop aprovat aquest projecte, es durà a terme la seva execució per un import de 25.000 euros.

Pressupost 2 destacat


Pel que fa a les inversions, Xirau va destacar que el Pressupost 2021 preveu destinar 2.700.000 euros. Algunes de les 50 actuacions previstes són les següents:

  • Escenotècnia del TMC amb 975.000 euros
  • Reurbanització integral del carrer Sant Pere amb 450.000 euros
  • La renovació de l'enllumenat de la Nacional II per 240.000 euros
  • La reforma de l'edifici de La Masoveria per 190.000 euros.
  • La reforma de la coberta de Vil·la Flora per un import de 125.000 euros.

L'oposició vota en contra dels comptes presentats

Els partits de l'oposició del consistori, van valorar molt positivament i van agrair a l'Equip de Govern municipal que se'ls tingués en compte a l'hora de definir quins havien de ser els eixos principals del pressupost d'aquest 2021. Tanmateix, els 7 regidors es van mostrar contraris a aprovar aquests comptes.

Des del PSC – Units, la regidora Marian Gómez va afirmar que des del seu grup municipal creuen que "ara és el moment d'utilitzar prudentment els recursos econòmics de l'Ajuntament" i assegura que "calen actituds extraordinàries". Gómez va advertir que el vot del seu grup seria desfavorable, ja que són "uns pressupostos continuistes" i afirma que aquests "impediran fer front a les necessitats derivades de la pandèmia". Des del PSC remarquen que àrees tan essencials com Promoció Econòmica i Serveis Socials han sofert un augment pressupostari baix en comparació amb l'augment de les partides d'urbanisme i cultura. Finalment, Gómez va afirmar que "aquests pressupostos no estan a l'altura de les circumstàncies".

El regidor Josep Antoni Massagué de Junts per Canet afirma que no entén algunes de les incorporacions de llocs de treball que planteja el pressupost i assegura que s'hauria "d'analitzar a fons quines són les funcions de cada lloc de treball i quines són les funcions que no queden cobertes" per tal de plantejar un reforç de la plantilla. Sobres les actuacions que hi ha previstes per aquest 2021, el regidor afirma que troba a faltar algunes inversions en zones com "l'avinguda Maresme, Drassanes del Pla, en relació amb els terrenys on s'ha de construir l'edifici del segon institut".

Jordi Castellà, de Primàries Canet de Mar, assegura que tenen "la sensació que aquests són uns pressupostos conservadors i de caràcter continuista que no aborden les principals problemàtiques que avui té Canet i Catalunya". Adverteix que l'increment de 10.000 euros per emergència social no serà suficient per donar servei a les necessitats de la ciutadania i demana fer un esforç per erradicar la pobresa vinguda de la pandèmia.

Pel que fa a la CUP, Andreu Graupera va afirmar que el pressupost compleix les necessitats més urgents. Tanmateix, afirma que des del partit troben a faltar més inversió en àrees com la de Joventut, Benestar Social i Participació. Pel que fa a Joventut, Graupera va assegurar que és molt important "donar suport a la gent jove de Canet" perquè "no ho estan passant bé". També destaquen que troben a faltar destinar "recursos directes a les famílies" des de l'Àrea de Benestar Social.

Des de Canet i Tu, la regidora Gemma Bosch va manifestar que veia insuficient que només "s'incrementi en 10.000 euros la despesa en ajuts d'emergència social". Bosch va assegurar que des del seu patit estan satisfets en què s'incrementi el pressupost de l'àrea de Promoció Econòmica. Tanmateix, destaca que d'aquest increment "70.000 euros anirà destinats a l'arranjament de l'electricitat de la Plaça Mercat". Des del partit creuen que aquest 2021, l'àrea de Promoció Econòmica haurà de fer una feina "intensiva" amb tots els establiments que hauran de tancar i, per aquest motiu, adverteixen que s'hauran de destinar molts més diners a aquesta finalitat dels que hi ha pressupostats.

^