ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Dissabte
22.03.2014
18:30h
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicAfegir l'acte al vostre calendari
Presentació del llibre: Ajudeu-me d´Eliana Oliveira de Freitas
El crit d´una llengua que vol seguir viva
Lloc
Sala Cultural Ramon de Capmany
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar - l'ONG del català
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Literatura

Presentació llibre Ajudeu-me - març 2014L'acte comptarà amb la participació de l´editor de l´obra Jordi Solé i Camardons de Voliana Edicions. El pròleg ha estat escrit per Muriel Casals.

Eliana Oliveira de Freitas va néixer l´any 1976 a la ciutat de Manaus, Brasil. Va treballar alguns anys com a venedora, després com a secretària en un departament d´Educació a la seva ciutat natal. Als vint-i-nou anys decideix creuar l´oceà per viure a Catalunya. Ajudeu-me, el crit d´una llengua que vol seguir viva és el seu primer llibre.

«Els llibres de català que havia demanat com a préstec els vaig tornar a la biblioteca i vaig renovar només el préstec dels materials de castellà. Després d´això ja no m´interessava aprendre, ni practicar el català i em vaig convertir en castellanoparlant, llengua que tampoc és la meva d´origen...»

Text de la coberta posterior

Abril de 2006. Una jove secretària de direcció del departament d´Educació de Manaus (Brasil), arriba a Catalunya per aprendre el castellà i tal vegada l´anglès, per fer currículum. Vol volar i veure món. La vida, però, li ha preparat sorpreses importants que no li permetran iniciar els seus estudis i l´obligaran a cercar treball.

Descobreix que a Catalunya de les fresas en diuen maduixes i de las naranjas en diuen taronges i topa amb el català. Autodidacta a la força, elabora un ferm propòsit que portarà a terme malgrat l´entossudiment de la majoria de catalans a no permetre-li practicar la nostra llengua. La llista d´estratègies que posa en pràctica és tan enginyosa com reveladora dels punts flacs d´amplis sectors de la nostra societat. La variada casuística dels que s´encaren amb el català des d´una altra llengua nativa, és analitzada amb paciència, rigor i de forma desapassionada, mentre es desfan una sèrie de tòpics relatius als immigrants.

La seva metòdica reflexió, basada en el respecte, l´esforç i l´actitud positiva, aporta una visió serena en la dialèctica català-castellà i interpel·la els catalans respecte a quina és la nostra voluntat pel que fa al futur de la llengua.

Tot tenint cura d´una àvia nonagenària l´autora s´endinsa, cada vegada més, en el coneixement de la cultura, les tradicions i la història de Catalunya, fins a enamorar-se´n i esdevenir-ne una molt bona coneixedora. Es veu, de nou, al Brasil natal, sentint-se brasilera i catalana alhora però, abans d´anar-se´n, ens vol transmetre la seva experiència des d´aquestes planes.

El llibre de l´Eliana esdevé un testimoni especialment important en un moment decisiu de la història del nostre país.

^