ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
JUNTA LOCAL DE SEGURETAT | Els fets delictius baixen un 3.6%. Augmenten les resolucions de casos i les detencions
PUBLICAT Dijous, 11.04.2024
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
JLS 2024 cedides

Aquest dimecres 10 d’abril s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat. Com ja és habitual, un cop a l’any , els diferents cossos policials amb presència i competència al municipi es reuneixen per poder posar en comú i fer un intercanvi d’informacions i dades sobre temes relacionats amb la seguretat ciutadana del nostre municipi. 

Durant aquesta sessió ordinària, la primera de l’actual mandat, s’ha fet un repàs estadístic dels serveis duts a terme per part dels diferents cossos policials i dels fets delictius que han ocorregut al nostre poble durant l’any 2023. Per tal de poder fer una valoració acurada, la comparativa s’ha fet amb les dades de l’any 2022. 

En aquest sentit, des de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) d’Arenys de Mar dels Mossos d’Esquadra s’ha destacat la disminució d’un 3.6% dels fets delictius al nostre municipi, passant de 612 fets coneguts l’any 2022 a 590 fets coneguts del passat 2023. També s’ha valorat molt positivament l’augment de 6% de resolució de delictes i la pujada del 46.4% de les detencions, passant de 56 detencions l’any 2022 a 82 durant l’any 2023.

JLS imatge enviada

Sobre la tipologia de delictes que més es produeixen al nostre poble destaquen: els delictes contra el patrimoni (-12.7% respecte del 2022) i els delictes contra les persones. Pel que fa a aquesta última tipologia de delictes, les dades mostren un augment del 40.5% respecte a l'any 2022. Segons Mossos, això es deu a un augment de casos de violència masclista i de la llar.

Des de Mossos, han volgut remarcar la tendència, des de fa dos anys, de disminuir els robatoris amb força a domicili i a establiments i empreses. Això és degut a la tasca de prevenció que es fa des de la Policia Local. Pel que fa als robatoris amb violència i/o intimidació, destaquem la baixada general del 46.9% d'aquesta tipologia de delictes i, més concretament, la disminució del 57.9% dels fets que es produeixen a l'espai públic. Les estrebades també han baixat un 50%.

Una dada rellevant a tenir en compte és el nombre de detencions dutes a terme durant aquest 2023. En total, s'han efectuat 82 detencions, un 46.4% més de les que es van realitzar l'any 2022. D'aquestes, el 51% les ha dut a terme la Policia Local de Canet i el 49% han estat efectuades pels Mossos d'Esquadra. Des de l’ABP de Mossos s’ha valorat molt positivament la col·laboració entre els diferents cossos policials per poder resoldre delictes. Concretament, s’ha parlat de l’èxit del cas Neptú, una important operació contra el tràfic de drogues al municipi; i el cas LAKE, en el qual hi van participar 31 agents de la Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional i que va permetre inspeccionar diferents activitats comercials irregulars. Es van realitzar dues detencions i es van sancionar dos locals per incompliments. 

 LA UNITAT DE PROXIMITAT DE LA POLICIA LOCAL ES CONSOLIDADesprés de dos anys, la Unitat de Proximitat de la Policia Local i l'Oficina d'Atenció Ciutadana continua creixent i es consolida com un dels serveis essencials al municipi. En total, la Unitat de Proximitat ha realitzat i gestionat 927 accions (entrevistes, informes, mediacions, seguiments, queixes, patrullatges a peu de carrer i proteccions i formacions a l'alumnat dels centres educatius del poble). Aquest 2023, s'ha fet especial incidència amb la campanya 'Comerç Segur' en el qual s'han fet 34 accions, respecte a les 12 realitzades l'any 2022. La presència d'agents als actes culturals i esportius també ha augmentat, passant de 30 l'any 2022 a 166 l'any 2023. Pel que fa a l'OAC policial, s'han gestionat 875 fets, 213 més que el mateix període de l'any anterior.

Un altre dels serveis que ha tingut una gran acollida ha estat possibilitat de poder portar a cap la renovació del Document Nacional d'Identitat al mateix poble. En aquest sentit, durant l'any 2023 i el que portem de 2024, s'han dut a terme 6 sessions i s'han expedit 365 documents. Cal destacar que el cos de la Policia Nacional també s'ha desplaçat a una desena de domicilis per tal de renovar el DNI a persones que no podien desplaçar-se a comissaria per fer el tràmit.

 MÉS CÀMERES, MÉS PROXIMITATL'Inspector de la Policia Local de Canet de Mar, Servando Gómez va posar sobre la taula els diferents objectius que des de l'Àrea de Seguretat Ciutadana pretenen assolir durant aquest any.

A finals d'aquest 2024, s'instal·larà la 4a fase de càmeres de videovigilància al municipi. Actualment, s'està treballant per tal d'escollir les ubicacions més adequades. Sobre aquest tema, els diferents cossos policials han volgut fer valdre la importància d'aquestes eines a l'hora de resoldre delictes i poder identificar-ne els autors. En aquest sentit, la fiscal Cap de la Fiscalia de l'Àrea Mataró- Arenys de Mar ha destacat alguns casos en els quals el visionament de les imatges captades a través de les càmeres instal·lades al municipi ha estat clau per poder enxampar els delinqüents.

Gómez també ha proposat, durant aquest any, potenciar la Unitat de Proximitat amb un binomi més que permetrà poder realitzar més accions a peu de carrer.

Finalment, l'alcalde de Canet de Mar, Pere Xirau ha felicitat a tots els presents per la feina feta durant aquest passat 2023 i ha afirmat que "la població cada vegada augmenta més i la societat és més complexa. Ens trobem que els delictes presencials disminueixen i augmenten els cibernètics. Per tant, s'haurà de fer un esforç extra per erradicar-los", però també ha afirmat que "anem pel bon camí". Davant la falta d'agents i els pocs recursos dels quals disposa l'administració local en temes de seguretat, l'alcalde ha volgut reivindicar la "col·laboració i excel·lent coordinació que existeix actualment a Canet entre tots els cossos policials". Tanmateix, no ha volgut desaprofitar l'ocasió per denunciar, una vegada més, la problemàtica que pateix Canet amb les ocupacions, especialment les que afecten naus industrials. L’alcalde s’ha mostrat convençut que “necessitem noves lleis que ens protegeixin més i millor en el tema de les ocupacions”.

JLS 2024 cedides  

JLS 2024 cedides

JLS 2024 cedides

JLS 2024 cedides

JLS 2024 cedides

^