ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Arxiu Municipal s'ensenya a les entitats culturals de Canet
Visita tècnica a les instal·lacions de l'equipament
PUBLICAT Dijous, 16.06.2016
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

visita Arxiu MunicipalAmb motiu de la celebració del Dia Internacional del arxius, que és el 9 de juny, l'Arxiu Municipal de Canet de Mar va organitzar una visita tècnica a les seves instal·lacions perquè representants de diferents entitats culturals del municipi, poguessin escoltar i veure l'equipament i els seus serveis. Aquesta activitat s'ha inclòs a la setmana d'activitats culturals organitzada pels diferents arxius catalans, entre les quals hi ha hagut exposicions, conferències i jornades per donar a conèixer i promoure les funcions dels arxius entre la ciutadania.

El Dia Internacional dels arxius se celebra des de l'any 2008. Coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d'Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món van triar aquesta data per celebrar la seva diada. El CIA/ICA és l'òrgan creat per la UNESCO per representar els arxius i els professionals de la gestió documental en el món. L'objectiu del Dia Internacional dels Arxius és posar de relleu el caràcter essencial dels arxius per garantir una gestió eficaç, responsable i transparent, per protegir els drets de la ciutadania, assegurar la memòria individual i col·lectiva, comprendre el passat, documentar el present i preparar el futur, tal com s'expressa en la Declaració Universal sobre els Arxius (DUA), aprovada per la UNESCO el 10 de novembre de 2011.

Aprofitant la celebració del Dia, l'Ajuntament de Canet ha aprovat, al Ple ordinari de data 26 de maig de 2016, l’acord d’adhesió a la Declaració Universal sobre els Arxius, la DUA, que reconeix el paper clau dels arxius, tant pel que fa a la transparència administrativa i la rendició de comptes democràtica, com a la preservació de la memòria social col·lectiva i la investigació històrica, i la necessitat de promoure els valors de la bona gestió dels documents en l'objectiu d'assolir una societat més transparent i democràtica.

El Parlament de Catalunya adoptà la DUA el 17 de juliol de 2013, essent la primera cambra legislativa del món a fer-ho. Des d'aleshores, més de 100 entitats i institucions catalanes també s'hi han afegit com ara ha fet l’Ajuntament de Canet, comprometent-se amb la necessitat d'impulsar polítiques en gestió de documents que permetin un exercici més transparent de l'accés a la informació.

La visita tècnica del dia 9 a les instal·lacions de l'Arxiu Municipal de Canet, adreçada a diferents membres d’entitats de Canet, la van fer el regidor de Cultura, Quirze Planet i l'arxivera municipal, Iolanda Serrano. Durant la visita, es van explicar les funcions i les tasques de l'Arxiu i com es pot utilitzar aquest servei.  Es van visitar diferents espais de l'arxiu que estan tancats al públic com ara els dipòsits de conservació i es van  veure alguns dels documents més interessants que es custodien. L’Arxiu Municipal  garanteix la conservació del patrimoni documental de la vila i l’accés de la ciutadania. En els seus dipòsits, s’hi conserva documentació produïda per l‘Ajuntament, des del segle XVI fins a l’actualitat; mig quilòmetre de documents,  més de 20.000 fotografies, plànols, cartells i altres documents. A més a més, recull  fons i col·leccions de procedència privada, cedits i donats per particulars i entitats.

Aquesta ha estat una primera visita tècnica amb un grup reduït, d'unes 10 persones ja que les instal·lacions són petites i no permeten grups més grans alhora. La intenció de l’àrea de Cultura es fer-ne de noves. Qui estigui interessat, pot posar-se en contacte amb l’Arxiu. D’aquesta manera, el ciutadà tindrà l'oportunitat de conèixer què hi ha més enllà de les pròpies oficines municipals.

DUA - Arxiu

DUA - Arxiu

Fitxer: UDA_2012_press_CAT.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 1.03 MB

^