ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament participa als actes de commemoració 1713 - 1714
A través de l'Arxiu municipal
PUBLICAT Dijous, 11.07.2013
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Imatge díptic Comissió Maresme 1713 1714Canet de Mar és un dels 12 municipis, més el Consell Comarcal del Maresme, que constitueixen la Comissió Maresme Commemoració 1713 - 1714. Es tracta d'una iniciativa comarcal que sorgeix des de l'Arxiu Comarcal del Maresme i des del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt que han sabut engrescar altres arxius municipals i responsables de les àrees de Cultura de diverses poblacions, com és el cas de Canet.

Amb aquesta acció és pretén aglutinar l'aportació maresmenca a un record que s'estén arreu dels Països Catalans i que rememora la fi del setge de Barcelona, l'11 de setembre de 1714, com a darrer episodi de la Guerra de Successió espanyola, juntament amb el setge de la ciutat de Cardona.

Per al Maresme, la data rellevant és el 1713, quan es produeix l'ocupació, i en alguns casos la destrucció, de poblacions per part de les tropes borbòniques. La història al voltant d'aquest període no ha estat prou estudiada i per aquest motiu s'ha proposat impulsar ara estudis històrics sobre els fets i el paper protagonista de les terres del territori actual del Maresme i dur a terme un seguit d'actes amb la intenció de divulgar el coneixement d'aquest període.

La presentació de la Comissió Maresme es va fer a Mataró durant la setmana internacional dels arxius, a principis de juny i des d'aleshores ja s'han dut a terme alguns actes. En el cas de Canet, la nostra participació s'emmarca en la música en el temps de la Guerra de Successió. A través de l'Arxiu municipal i la tasca de digitalització que aquest porta a terme del fons de la Capella de Música de l'Església parroquial i d'acord amb el conveni entre l'Ajuntament i el Bisbat de Girona que ens permet exposar periòdicament partitures d'aquest fons a la Casa museu, organitzem les activitats següents:

Juny - desembre de 2013 i durant tot el 2014:
Cicle d'exposicions a la Casa museu Domènech i Montaner
Mestres del segle XVIII de l'Arxiu parroquial de Canet. Cicle d'exposicions on podeu veure i escoltar partitures originals i inèdites de la música que sonava a l'època de la Guerra de Successió.

Novembre de 2013:
Presentació La Col·lecció Mestres catalans antics, vol. I: Tomàs Milans i Godayol (1672 - 1742), Editorial Tritó.

Concert La música de l'Arxiu: antològica de Tomàs Milans i Godayol. Al Centre parroquial.

Jo, en Jan, he vist la guerra de Barcelona  i Jo sobrevisquí al setge de Barcelona. Organitzat per la Biblioteca P. Gual i Pujadas

Les Associacions i Entitats de Canet organitzen per aquest aconteixement una sèrie d'activitats, us donem l'enllaç als actes d'agenda amb la informació:

- Presentació del llibre:  Espanya contra Catalunya de Jaume Sobrequés i Callicó. Organitzat per la Plataforma per la Llengua Canet de Mar - l´ONG del català

- Presentació de la novel·la Defensors de la terra amb els autors, Ramon Gasch i Andreu González. Organitzat per la Plataforma per la Llengua Canet de Mar - l´ONG del català

- Espectacle: 1714 La festa dels herois anònims. Organitzat pel Batxillerat d'Arts Escèniques amb la col·laboració de Jaume Bernadet i Jin Hua Kuan (Comediants)

- Concert: 1714 El setge de Barcelona. Organitzat per la Mancomunitat.

Com és habitual, aquesta informació s'actualitzarà a través dels canals de comunicació habituals i sobretot a través de l'agenda del web institucional.

La resta d'actes publicitats a través del díptic de la Comissió, els trobareu al web del Consell Comarcal.

Més informació - tríptic amb activitats i notícies relacionades

^