ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Crònica del Ple ordinari 27/04/23 - MOCIONS DELS GRUPS POLÍTICS
 
Imprimir
Mocions dels grups polítics - ple municipal


moCIONS DELS GRUPS POLÍTICS AL PLE DE 27/04/2023Moció del grup municipal d'ERC, amb l’adhesió de la senyora Ana Maria Casas Donadeu, regidora no adscrita, en suport dels consells comarcals per a un millor finançament

La llegeix el portaveu d'ERC, Lluís Llovet, que explica que també s'hi han afegit els grups de Junts x CANET, SOM Canet i Primàries Canet. 

És una moció per demanar que se solucioni el deficit estructural de finançament que tenen els consells comarcals. 

La moció s'aprova per unanimitat. 

Moció del grup municipal d'ERC per donar suport al projecte "+Valors023"

En aquest cas, l'explica la regidora Rosabel Madrid (ERC). Manifesta que s'hi afegeixen tots els grups polítics amb representació municipal, per la qual cosa està molt agraïda. 

Neix per una proposta de l'associació local ART Blau, que cerca que se sumin al màxim de municipis, tot i que Canet serà el pal de paller. 

També s'aprova per unanimitat. 

Moció del grup municipal d'ERC, amb l’adhesió de la senyora Ana Maria Casas Donadeu, regidora no adscrita, de la moció de l'Asociación Viudedad Igualdad per al dret a la pensió de viudetat de les parelles estables

L'explica el regidor Llovet, que manifesta també l'adhesió de les formacions Canenetencs Independents, SOM Canet, Junts x CANET i Primàries Canet. 

Es demana que les persones, majoritàriament dones, que perden la parella i que no figuren com a matrimoni inscrit al Registre, no tenen dret a la pensió de viudetat. És un fet preocupant, sobretot a partir del 2014, quan el Tribunal Constitucional va invalidar codis civils d'alguns territoris, entre ell, el català. Es demana que es puguin buscar diferents eines de demostrar la convivència d'una parella i que puguin percebre la pensió. 

La moció s'aprova per unanimitat. 

Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar per acordar l'estudi d'un pla de millora dels parcs i jardins de Canet de Mar 

La presenta el regidor Jordi Castellà. Ve motivada per la petició de veïns de Canet. S'han recollit un centenar de signatures i es demana causa comuna per millorar els parcs i jardins de Canet. 

Josep A. Massagué explica que votarà en contra. Detalla al sr. Castellà els imports que s'han destinat als pressupostos de 2022 i 2023 per a parcs i jardins, 16mil i 17mil euros anuals respectivament. També 19mil euros anuals per a mobiliari urbà. Els diners hi són i per tant el que caldria no és un estudi sinó que s'executin les partides. I si es parla d'arbrat, el que cal és un Pla director per a la planificació, gestió i manteniment de l'arbrat variat. I al POUM també està calendaritzada la creació de nous espais. 

Marián Gómez també va en la mateixa línia del sr. Massagué per demanar que s'ha d'estudiar menys i començar a treballar més. 

Lluís Llovet explica que l'Ajuntament té un pla de manteniment anual, que cada any surt a contracte, per a places i mobiliari. També hi ha pintura i reparació de fustes i mobiliari infantil. Aquests darrers anys s'han fet instal·lacions a molts parcs. Cita el passeig Marítim, la plaça Universitat, la plaça Papallona, la plaça Lledoners o a la zona de la Misericòrdia.  És cert que hi ha zones que necessiten una millora, però ja ho tenen en compte. 

En aquest moment es produeix una discussió entre la regidora del PSC i el Govern perquè aquesta manifesta que el sr. Llovet és un mentider, quan diu que ha posat nou mobiliari al parc de la Misericòrdia. La regidora, molt enfadada, diu que el que s'ha posat a la Misericòrdia és mobiliari que estava en molt mal estat a Vil·la Flora i que s'ha restaurat, però que no és mobiliari de nova inversió. També es queixa del mal estat en què està la plaça i el parc de la zona del Turó del Drac. L'alcalde accidental demana que no es desqualifiqui i el regidor Llovet es defensa dient que s'ha donat millor ús al mobiliari de Vil·la Flora. Desqualifica també a la regidora Gómez fent referència a un dels punts que s'ha debatut anteriorment en aquest mateix Ple sobre el Pla d'energies renovables. Explica que la tècnica s'ha posat en contacte amb ell per dir-li que sí s'ha presentat la documentació per als ajuts i que és plurianual.  

L'alcalde accidental intervé de nou demanant respecte entre els electes. Gómez demana disculpes pels mots emprats però reitera que el que s'ha dit no s'ajusta a la realitat. Llovet no es disculpa i manté que s'han presentat a les subvencions de renovables i que si la regidora es manté amb l'afirmació, a qui acusa de mentir és a l'enginyera municipal i a la resta de personal que hi ha treballat. Moments de tensió entre els electes, que l'alcalde accidental intenta suavitzar, però reitera en el prec del respecte mutu. En aquest moment demana la paraula la regidora No Adscrita Ana M. Casas, que explica que el manteniment dels espais és molt important i esmenta una licitació que s'ha presentat en aquest sentit. 

El sr. Castellà, impulsor de la Moció, diu que no s'oblidi que aquesta es presenta perquè hi ha un centenar de veïns i veïnes que ho reclamen. El veïnat diu que el consistori pot fer-ho millor i és el que els electes han de procurar fer. Reitera que demana el vot favorable. 

És una moció però, que no s'aprova, perquè només hi vota a favor el regidor de Primàries Canet. Hi voten en contra els electes d'ERC, CI, Junts x CANET i la regidora No Adscrita. S'abstenen des del PSC i CUP Amunt. 

La regidora Raquel Serra (SOM Canet), ha abandonat el Ple i per tant el seu vot no es comptabilitza a partir d'ara. 

Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar per instar el govern de la Generalitat de Catalunya en la defensa del català en els centres de salut públics i privats

El regidor Castellà defensa la Moció i explica que neix arrel de la publicació en xarxes socials del vídeo d'una infermera de Cadis que es queixava que se li demanés el nivell C de català per a unes oposicions a Catalunya. Esmenta que això és catalanofòbia però que malauradament la Generalitat en casos de contractació directa de professionals que vénen d'arreu de l'Estat no exigeix aquest nivell C. Castellà diu que és necessari que la Generalitat obligui als professionals que exerceixen aquí a atendre els ciutadans en la seva llengua. D'aquí aquesta Moció política. 

Intervenen altres portaveus, com el regidor Andreu Graupera, que es congratula de la Moció i diu que hi votaran a favor, tot i que reconeix que no és fàcil que serveixi perquè es compleixi el que és demana. 

Josep A. Massagué també diu que Junts x CANET votarà a favor. En el mateix sentit es manifesta el regidor de Canetencs Independents Josep M. Masvidal. No hi ha més intervencions. 

Castellà agraeix el suport. 

La Moció s'aprova amb els vots a favor de Primàries CANET, ERC, CI, Junts x CANET, CUP AMUNT  i la regidora No Adscrita. S'abstenen 2 regidors del PSC presents al Ple, ja que el regidor Adrià Donadeu també ha abandonat la Sala. 

Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar, amb l’adhesió de la senyora Ana Maria Casas Donadeu, regidora no adscrita, per instar el Congrés dels Diputats, la reforma de la Llei orgànica 5/1995, del tribunal del jurat (LOTJ), perquè inclogui els delictes d'agressió sexual, dintre els delictes jutjats pel jurat popular

Jordi Castellà explica que la Moció és arrel de la Llei estatal del Sí es Sí. 

S'aprova amb els vots favorables dels grups de Primàries, la regidora No Adscrita, ERC, CI i CUP AMUNT. Vota en contra Junts x CANET i s'absté el PSC. 

Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar, per instar el govern i el Parlament de Catalunya a sol·licitar davant de les Nacions Unides el reconeixement imprescriptible del dret a l'autodeterminació i la independència de Catalunya

Castellà manifesta que aquesta és la darrera Moció que presenta el seu grup en aquest Mandat. L'any que ve es compliran 35 anys des que el Parlament de Catalunya va aprovar aquest dret. I durant tot aquest temps cap Parlament hi ha elevat a les Nacions Unides. D'aquí aquesta Moció. 

La Moció s'aprova amb els vots favorables de Primàries, ERC, CI, Junts per Canet, la CUP i la regidora No Adscrita. S'abstenen els electes del PSC.  

Moció del grup municipal de Junts per Canet, amb l’adhesió del grup municipal del PSC, per instar el govern municipal a instal·lar de forma urgent baranes metàl·liques dins
l'aigua i adaptar les passarel·les de fusta 

És la darrera Moció del Mandat 2019 - 2023. La presenta el regidor Josep A. Massagué. La CUP i Primàries CANET també s'hi adhereixen. 

S'han recollit signatures per instal·lar baranes que, afegides a les línies de vida, faciliten l'entrada i sobretot la sortida de l'aigua a les persones amb dificultats i/o mobilitat reduïda. Cal un sistema d'ajuda i els governs han de donar resposta a aquestes necessitats. 

Agraeix el suport del regidor Graupera per posar-los en contacte amb responsables de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, perquè els expliquessin el seu cas. També dona les gràcies a les persones que han recollit signatures i que avui són presents al Ple. 

El reigidor Llovet, en nom del Govern, justifica la seva postura contrària amb el fet que la Moció digui que s'han d'instal·lar directament les baranes, ja que cal fer un estudi. S'ha parlat amb tècnics del Govern i aquests han consultat fora i han convingut que calen les millors solucions per facilitar l'accés a l'aigua. Ara hi ha 7 línies de vida i possiblement n'hi haurà una vuitena. S'ha d'ampliar tant com es pugui la seguretat, però la nostra platja té un gran desnivell a l'entrada. La nostra orografia és complicada, sobretot quan hi ha una mica d'onatge. El Govern es compromet amb l'estudi però no amb l'obligació de la instal·lació. 

S'acorda eliminar de la Moció l'obligació d'instal·lar-ho i limitar-ho a fer un estudi per tal de trobar les millors solucions. D'aquesta manera tots els grups hi votaran a favor. 

Així doncs, la Moció s'aprova per unanimitat de les formacions presents en aquests moments al Ple. 

Les mocions i les diferents intervencions que han generat, les podeu veure i escoltar entre entre els minuts 2:00:00 i 3:05:00 de la gravació del Ple. 

 

Torna a la crònica del Ple de 27/04/2023

^