ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Inaugurem l'exposició “Domènech i Montaner, Patrimoni Mundial. A la recerca de l´art nacional perdut”
PUBLICAT Dijous, 22.06.2023
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Domènech i Montaner - Exposició Patrimoni mundial

Aquesta exposició és una de les activitats centrals de l’Any Domènech i Montaner i viatjarà per diferents punts del territori i l’estranger.

· L’organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Canet de Mar.

· Es podrà visitar a partir del 22 de juny a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar.

Amb motiu de l'Any Lluís Domènech i Montaner 2023 -que commemora el centenari de la mort de l'arquitecte-, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) ha gestat l'exposició “Domènech i Montaner, patrimoni mundial. A la recerca de l'art nacional perdut”, un itinerari visual per diferents monuments històrics i artístics -avui declarats patrimoni mundial per la UNESCO- que analitza la influència que han tingut els estudis del patrimoni antic català realitzats per Domènech i Montaner en la seva pròpia obra arquitectònica. 
 
L'exposició, comissariada per l'historiador, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) i comissari de l'Any Domènech i Montaner a Canet de Mar, Carles Sàiz i Xiqués, i per la restauradora de béns mobles, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l'Any Domènech i Montaner per la Generalitat de Catalunya, Gemma Martí Rey, es podrà veure a partir del 22 de juny a les 20 h a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. L'entrada és lliure i no és necessària inscripció prèvia.
 
La mostra s'estructura en set àmbits i comença amb la visió domenequiana de l'antiga Tarraconensis amb els estudis de Tarraco i Barcino, que deixa aflorar el Domènech arqueòleg. Tot seguit emergeix el medievalista, amb una incursió als monuments romànics i gòtics de l'Edat Mitjana, sobretot fent incís als monuments més importants del període comtal com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí i els de l'època nacional de la monarquia catalanoaragonesa, amb el Monestir cistercenc de Poblet. 
 
L'exposició desemboca en la projecció d'una nova arquitectura que integra tots els estils nacionals antics i que Domènech els transcendeix, a través de l'eclecticisme, en el nou art, el Modernisme català, exemplificat especialment amb els seus projectes magnes: el Palau de la Música i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres també declarades Patrimoni Mundial.
 
Al llarg de l'exposició, els visitants podran veure recreacions 3D fotogramètriques d'alguns dels edificis patrimonials presents a la mostra com Centcelles o les esglésies de la Vall de Boí, així com la recreació de la pintura al fresc de Sant Climent de Taüll.
 
La mostra ha estat produïda per la Generalitat de Catalunya i dissenyada pel museògraf Ignasi Cristià i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Canet de Mar.
 
L'exposició, de format itinerant, es podrà veure a partir del 22 de juny a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. El mes de juliol viatjarà a Brussel·les, on se celebra l'any de l'Art Nouveau. I seguidament itinerarà per Tarragona, Reus, Poblet, la Vall de Boí i Barcelona, indrets representats al llarg de l'exposició amb el patrimoni estudiat per Lluís Domènech i Montaner.
 
L'exposició compta amb el seu propi catàleg i amb àudios per mitjà de QR en la mateixa mostra que permeten aprofundir en el contingut.

Domènech i Montaner - Exposició Patrimoni mundial

Domènech i Montaner - Exposició Patrimoni mundial

Fitxer: DOMENECH_I_MONTANER._PATRIMONI_MUNDIAL.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 196
Mida: 24.82 MB

^