Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Dilluns, 09.03.2020
Consells portada

Per commemorar el Dia Mundial del Consumidor que se celebra aquest diumenge 15 de març, la Diputació de Barcelona (DIBA) amb  el conjunt d'ens locals de la demarcació, llança la campanya "Compra per Internet" aquesta acció va dirigida a tota la ciutadania i té com a objectiu principal evitar riscos de seguretat i privacitat en compres i contractacions en línia.

Concretament, amb la campanya d'enguany, l'Ajuntament de Canet de Mar juntament amb la DIBA,  centraran la seva acció en la difusió dels drets dels consumidors en l'àmbit del comerç electrònic, la forma  d'exercir-los i de com efectuar operacions comercials de manera segura.

Malgrat que és indubtable que el comerç electrònic proporciona molts avantatges i oportunitats als consumidors, de vegades podem trobar-nos amb situacions no desitjades: diferències de preus, retards en els lliuraments, una deficient atenció al client i problemes en les devolucions. Aquests problemes són recurrents en les queixes i reclamacions gestionades des dels serveis públics de consum.

Però, realment, quins drets tenim com a consumidors?

La legislació europea, que cerca protegir la salut, la seguretat i els interessos econòmics i jurídics dels consumidors, regula tant les transaccions físiques com el comerç electrònic i entre els drets que té el consumidor quan compra per internet en destaquen:

  • El venedor ha de proporcionar informació clara, correcta i comprensible sobre el producte o servei, que inclou el preu total (impostos i recàrrecs inclosos), despeses d'enviament i qualsevol altre cost addicional.
  • En les compres en línia, el consumidor té dret a anul·lar la seva comanda en un termini de 14 dies, per qualsevol motiu i sense cap justificació.
  • El venedor és responsable dels possibles danys causats als productes des del moment de la seva expedició i fins a la seva recepció.
  • Si un producte comprat a la UE està defectuós o no és o no funciona segons l'anunciat, el consumidor té dret a sol·licitar una reparació, un canvi o, si res d'això és possible, un reemborsament.

Per tal de garantir la seguretat de les compres en línia, la Comissió Europea ofereix la plataforma europea de resolució de litigis, un mecanisme extrajudicial que ajuda a la resolució de conflictes entre consumidors i comerciants, majoritàriament a través d'un tercer, per exemple, un mediador, un àrbitre o un defensor del client.

Segons un estudi de la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, es calcula que durant l'any 2019 els catalans van realitzar més de 64 milions de compres en línia, amb un creixement anual superior al 20%.

L'advocat de l'OMIC farà une xerrada a Ràdio Canet sobre aquest tema. Dia i hora per confirmar.

Per a més informació consulta el decàleg i el tríptic amb uns quants consells de compra segura que adjuntem a continuació:

Consells comprar per internet

Consells comprar per internet

Fitxer: Consells_comprar_internet.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 8
Mida: 1.63 MB

Decàleg DIBA

Decàleg DIBA

Fitxer: 09decaleg_intradiba.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 58.35 kB