Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Dijous, 15.06.2017

L'Arxiu Municipal enceta nova activitat de difusió i estrena un logotip identificatiu d'aquest equipament de doble vessant, administratiu i històric. Hem donat d'alta a l'apartat d'història local, l'espai Document d'arxiu: bocí d'història, on trobareu documents singulars i curiosos que l'Arxiu Municipal vol compartir amb tots nosaltres.

document de l'ArxiuDes de l'any 2008, el 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius. Aquesta efemèride té per objectiu donar visibilitat als serveis i els equipaments d’arxiu. I com que una de les funcions principals dels arxius és la difusió del seu fons documental, l'Arxiu Municipal de Canet, amb el suport de l’Àrea de Comunicació, obre finestra virtual per estrenar el cicle Document d’arxiu: bocí d’història, una iniciativa de divulgació que vol acostar a la ciutadania el patrimoni documental, sense sortir de casa. 

Periòdicament donem a conèixer un dels documents que custodia l’Arxiu, a través de l'apartat d'Història local amb una fitxa informativa, que conté imatges i comentaris sobre el contingut del document. Els documents s'aniran seleccionant principalment per la seva singularitat, per la seva temàtica coincident amb algun esdeveniment local, la seva procedència o per la seva rellevància.  Pretén mostrar la riquesa i la varietat dels fons de l’Arxiu.

En aquesta primera ocasió, hem volgut celebrar el dia Internacional dels Arxius  amb el document que conté la primera referència clara sobre l’organització d’un arxiu municipal a Canet. L’any 1766, el jutge dels Reials Consells Miguel Fernández de Zafra, va visitar el municipi de Canet de Mar, per examinar els documents de l’Ajuntament, aleshores custodiats en un simple armari portàtil de fusta. De tot plegat, es conserva un certificat i us convidem a llegir el comentari que hem fet sobre el contingut d’aquest  document: El primer armari de l’arxiu: una endreça necessària.

Nova imatge gràfica de l'equipament

logotip arxiu municipalAixí mateix, aprofitant l’ocasió i amb la finalitat de dotar-nos de major visibilitat,  el nostre Arxiu estrena logo. Està basat en el primer segell de l’Ajuntament que apareix en la documentació municipal de finals del segle XVIII. Es tracta del que es coneix com un escut parlat amb un la figura d’un gos (can) i el mot “net”. El disseny del logo és gentilesa de la Sra. Mercè Franco Roca. El color escollit és el blau marí, per la tradició marítima de la vila.

Us convidem, com no, a visitar l’Arxiu en persona, per veure el document i conèixer d'aquest equipament, perquè veure i tocar el document original, té un impacte emocional diferent i més intens que mirar la imatge en una pantalla o en un llibre de text. L’Arxiu Municipal de Canet de Mar té actualment 3 dipòsits que contenen més de mig quilòmetre de documents i entre aquests, alguns dels que custodiava aquell armari de fa 251 anys. Sort del primer armari!