ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament vol posar teulades solars a 17 equipaments
PUBLICAT Dimarts, 05.04.2011
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Aèria escola Misericòrdia - T. Vila

L'Ajuntament, a través de l'Àrea de Medi Ambient i gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, està duent a terme un estudi de viabilitat tècnica i econòmica per implantar instal·lacions productores d'energia fotovoltaica a 17 equipaments i edificis del poble.

Aquesta setmana és previst que l'empresa contractada per la Diputació per fer l'estudi presenti les primeres conclusions a l'Ajuntament. L'Ajuntament rebrà l'estudi i així durant els pròxims mesos es podrà tirar endavant el procés de contractació pública perquè inversors privats puguin implantar les teulades solars als equipaments triats.

D'acord amb les primeres informacions contrastades, és possible instal·lar teulades solars a diversos edificis municipals, entre ells l'Escola Misericòrdia, el Palauet o el complex esportiu municipal. També se'n poden posar al centre residencial Els Garrofers i a equipaments públics com el Centre d'Assistència Primària, l'Institut o el CRTTT - Escola de Teixits.  Es procurarà en tot moment centrar-se en instal·lacions que permetin assegurar una bona rendibilitat econòmica i efectivitat tècnica.

Aquest projecte és una de les accions previstes en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) aprovat l'any 2010 per l'Ajuntament. L'objectiu és la promoció d'instal·lacions productores d´energies amb fonts renovables i d'acord amb les restriccions pressupostàries municipals, es tenen molt en compte les solucions imaginatives en la recerca de finançament si això permet desenvolupar nous projectes.

L'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en col·laboració estreta amb la Comissió Europea, ha treballat en la recerca de fonts de finançament per cobrir les actuacions derivades dels PAES, i també en la recerca de fórmules imaginatives que permetin el desenvolupament municipal en clau de sostenibilitat i en el marc dels recursos pressupostaris disponibles. La producció d´energies renovables i l´eficiència energètica poden ser, en molts casos, una oportunitat d´implantar mesures sense cost econòmic. Tan sols es necessita de la voluntat dels municipis —que ha quedat ben constatada amb l´adhesió a la iniciativa del Pacte d´alcaldes i alcaldesses—, d´un escenari financer i contractual adequat, i de la informació tècnica necessària. La generació d´energia renovable pot produir, mitjançant la seva venda, els ingressos que permetin retornar la inversió inicial. Igualment, algunes inversions en eficiència energètica poden amortitzar-se en poc temps si generen estalvis econòmics suficients a partir de la reducció dels consums energètics en els anys següents.

La voluntat de la Diputació de Barcelona és posar a disposició dels ens locals de la província les condicions i les eines financeres, jurídiques i tècniques perquè, en la mesura que sigui possible, cap acció d´aquestes característiques no deixi de desenvolupar-se. En aquest sentit, l'Àrea de Medi Ambient ha engegat tot un seguit d´iniciatives i contactes amb l'objectiu d'afavorir la generació de l´escenari més favorable per impulsar aquestes inversions. I això ho ha fet entenent que aquest escenari necessita recolzar-se en tres potes principals: el suport jurídic, el suport tècnic i el suport financer, als quals se suma un component de sensibilització.
^