Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Documents
 
28M | eleccions municipals

Les eleccions municipals estan fixades per llei. Se celebren el quart diumenge de maig de cada 4 anys. Així ho estableix l'article 42 de la LOREG, la Llei orgànica del Règim electoral general. 

Se celebren a tots els ajuntaments de l'Estat espanyol. Aquest 2023, seran el diumenge 28 de maig i també n'hi haurà en algunes comunitats autònomes. 

Amb la data fixada tirem enrere per determinar el calendari electoral: 

La CONVOCATÒRIA

3 d'abril: decret de convocatòria de les eleccions municipals

4 d'abril: es publica el decret de convocatòria al BOE i, per tant, entra en vigor. Des d'aquesta data i fins que se celebrin les eleccions, queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que cotinguin al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions. Així mateix, durant el mateix període queda prohibit realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes d'aquests, qualsevol que sigui la denominació utilitzada, sense perjudici que aquestes obres o serveis puguin entrar en funcionament en aquest període. 

Ho trobareu explicat a la Instrucció 2/2011, de la Junta electoral sobre la interpretació de l'article 50 de la LOREG

 El cens electoral  
10 d'abril: a partir d'aquest dia (tingueu en compte que és dilluns de Pasqua), s'obre el termini per consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consulats. Si es detecta algun error, es podrà reclamar un canvi abans del 17 d'abril.

Tingueu en compte que el cens s'ha tancat a finals de gener de 2023. Això vol dir que si us heu empadronat en un nou domicili a partir d'1 de febrer, haureu de votar on estàveu censats abans. 

Més informació

 El vot per correu S'ha de demanar anant a qualsevol oficina de Correus. Es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions i fins al 18 de maig.

Més informació 

Les meses electorals 
Entre el 29 d'abril i el 3 de maig, els ajuntaments farem el sorteig per elegir els ciutadans i les ciutadanes que formaran part de les meses electorals. A Canet es fa el sorteig en una Junta de Govern extraordinària i pública. 

En els tres dies següents al sorteig, es notifica a les persones a qui els ha tocat ser membres de mesa. Un cop notificades, aquestes persones tenen un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa. Ho han de fer davant les juntes electorals de zona. Les al·legacions s'han de resoldre en cinc dies. 

 Les candidaturesEl 26 d'abril es publicaran als diaris oficials les candidatures presentades. El 2 de maig sabrem les llistes definitives, un cop s'hagin resolt irregularitats o errors durant la primera publicació. 

 la campanya

Tot i que les formacions polítiques fa setmanes que estan actives, la campanya electoral pròpiament dita és del 12 a 26 de maig. El tret de sortida serà a les 0.00 h del divendres 12 de maig i acabarà a la mitjanit del divendres 26 de maig, abans de la jornada de reflexió.

27 de maig: jornada de reflexió

 Els resultats 
El dia de la votació, diumenge 28 de maig, els col·legis estan oberts des de les 9.00 i fins a les 20.00 hores. 

A les 20.00 comença l'escrutini. El resultat se sap el mateix vespre, tot i que l'escrutini general no és fins al tercer dia següent a les votacions, a les juntes electorals de zona. 

Després de resoldre reclamacions o recursos que puguin sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes.

  La constitució del nou ajuntament  
17 de juny: és el dia que celebrem el Ple de constitució del nou Ajuntament. Els 17 càrrecs electes escollits es converteixen en regidors i regidores i trien el nou alcalde o alcaldessa. La convocatòria i la crònica les publicarem a l'espai del Ple municipal. 

28M | eleccions municipals | TOTA LA INFORMACIÓ