Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Dimarts, 01.03.2022
imatge coloms

S'ha portat a terme un estudi detallat sobre la població i les problemàtiques associades als coloms i altres aus urbanes del municipi. 


Des de l'Àrea de Sanitat de l'Ajuntament de Canet de Mar s'ha contractat una empresa de serveis, Biodiversitat.cat, per analitzar detalladament la població i les problemàtiques associades a les aus urbanes al municipi, concretament del colom domèstic, tórtora turca, tudó, estornell, gavià argentat de potes grogues i cotorres.

Dintre les diferents aus, és el colom domèstic l'espècie que causa més molèsties a la ciutadania quan les seves poblacions creixen en excés. 

Des de Biodiversitat.cat, s'ha efectuat un estudi previ per avaluar els diferents punts del poble on es donen afectacions per coloms (allà on es detecten excrements, pues i malles antiaus, etc.) i detectar els focus més importants que condicionen la presència de l'espècie:

- Punts d'alimentació
- Zones de cria
- Zones de descans i dormidors de la població no reproductora

aus urbanes - coloms - imatge DibaAddicionalment, s'han realitzat diferents censos per tal d'identificar les zones amb més presència de coloms i estimar la població total. 

En aquest estudi s'han detectat un total de 57 punts amb afectacions, localitzats principalment al nucli urbà, i s'han comptabilitzat uns 450-500 coloms. Aquest resultat no és un valor absolut, tot i que s'hi aproxima, sinó que és un valor relatiu que permetrà avaluar l'evolució del cens de coloms al llarg dels anys, a partir de la comparació dels resultats obtinguts.

A partir d'aquesta informació, des de l'Ajuntament es treballarà per reduir les incidències associades a les aus urbanes esmentades mitjançant un control, principalment, de les zones d'alimentació i de repòs. 

Us recordem que les plagues d'aus urbanes poden ocasionar molèsties i problemes d'higiene i salubritat, malmetre edificis, embrutar l'espai públic i a més, poden afectar negativament a la diversitat, dificultant la supervivència de les espècies autòctones. 

Per aquest motiu, l'ordenança municipal reguladora de la tinença i de la protecció dels animals prohibeix específicament "alimentar els animals a la via pública, als espais públics, a les finestres, balcons i terrasses, especialment els que no tenen propietari legal conegut, com poden ser gats, gossos, coloms, gavines, ratolins i altres". Així doncs, alimentar els coloms i d'altres aus urbanes, a més a més de contribuir a les problemàtiques associades a les plagues d'aus urbanes, pot ser considerat com a infracció.


Encàrrec:  Auditoria d'anàlisi detallada de la població i les problemàtiques associades a les aus urbanes al municipi, concretament del colom domèstic, tórtora turca, tudó, estornell, gavià argentat de potes grogues i cotorres. 

Empresa: Biodiversitat.cat

Cost per a l'Ajuntament: 2.950 euros.