Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
 

processionaria del piLa processionària del pi (Thaumetopea pityocampa) és un lepidòpter, és a dir, una papallona, i com a tal passa per 4 fases: ou, eruga, crisàlide o pupa i papallona:

  • La papallona viu i s’aparella a l’estiu.
  • Les seves larves apareixen a partir de la tardor i durant l’hivern, i , a mesura que van creixent i el fred avança, van construint nius més tancats, fins a crear la bossa característica, que constituirà el seu refugi durant el període de més fred. 
  • És a finals d’hivern o principis de la primavera que les larves baixen a terra en forma de processó (d’aquí ve el seu nom comú) per cercar un lloc on enterrar-se.  
  • Un cop sota terra es transformen en pupes i d’allà en sortiran a l’estiu convertides de nou en papallones.

Són les erugues que, quan ja són grans i surten a finals d’hivern o principis de la primavera per enterrar-se, tenen uns pèls urticants per a defensar-se dels seus enemics, que poden produir urticària i greus afeccions al·lèrgiques. Cal anar especialment en compte que els gossos Eviteu que els infants, els gossos i persones al·lèrgiques puguin acostar-s'hi.

Des del servei de jardineria municipal, ja fa anys que lluitem amb diverses eines contra la plaga de processionària dels pins, en el marc de la gestió integrada de plagues que s’aplica a tot el municipi.

A l’inici de la temporada d’hivern, el servei de jardineria de l’Ajuntament de Canet de Mar fa un tractament preventiu a diferents zones amb pins de titularitat municipal. En alguns casos, es fa un tractament d’endoteràpia i, en altres es col·loca una anella trampa per les larves.

El tractament d’endoteràpia consisteix a punxar el tractament a l’escorça per tal que la saba el reparteixi per tot l’organisme. Concretament, s’han dut a terme 29 endoteràpies preventives a les següents zones:

  • Zona de la riera Gavarra
  • Turó del Drac

També s’han col·locat 21 anelles:

  • Zona de la riera Gavarra
  • Turó del Drac

S'han iniciat un seguit d’actuacions per tal de retirar les bosses que s’han creat als diferents arbres del poble. També es posaran cartells a les zones afectades per avisar a la població de la presència d’exemplars de processionària del pi. 

Concretament, està previst fer aquestes actuacions a la zona verda de l’Avinguda Dr. Anglès, al parc de Can Santiñà, a l’interior de l’Escola Turó del Drac, al Passeig Marítim, a la Ronda amb Ausiàs March i al Parc de la Misericòrdia. 

El contacte directe amb un exemplar de processionària del pi provoca moltes molèsties si entra en contacte amb la pell de persones, i especialment d'animals domèstics.