L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Canet de Mar ens informa que en algunes poblacions del Maresme ja s’estan començant a observar individus i nius de tortugues marines a les platges.
Actualment, estem en plena temporada de nidificació de tortugues marines a les nostres platges i per tant, és habitual poder-nos trobar rastres o femelles nidificant a la sorra. La detecció d’esdeveniments de nidificació d’aquesta espècie amenaçada és clau per poder garantir la seva conservació davant un escenari de canvi climàtic, que ens està portant a una major freqüència de nius en els darreres anys.
Com actuar?
Si veus una tortuga marina a la platja, el primer que has de fer és no molestar-la i trucar immediatament al 112 per informar de la situació:
Com reconèixer un rastre Les tortugues marines, al seu pas per la platja, deixen un rastre molt característic. Aquest rastre varia entre espècies, així com en en funció de la mida de l’animal i les condicions del substrat. En el cas de la tortuga babaua el rastre té una amplada mitjana d’entre 70 i 80 cm i les marques que deixen les aletes anteriors són asimètriques.
En el cas de les cries que surten del niu, els rastres són molt més petits (3-4 cm d’amplada) i normalment en trobem més d’un a la vegada.
Com reconèixer un niu Un cop les tortugues marines ponen els ous, comença un procès de camuflatge del niu amb l’objectiu d’amagar la posta als possibles predadors. No obstant això, hi ha algunes pistes que ens ajuden a identificar la presència d’un niu a la platja. Observant el rastre, veurem que hi ha una zona amb la sorra remoguda que correspon al “camuflatge” del niu, i posteriorment s’observa un buit a la zona on es trobava la tortuga en el moment de camuflar el niu.