Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Divendres, 26.02.2021

ple canetA la sessió ordinària del passat dijous 25 de febrer, el Ple de Canet de Mar va votar a favor de la moció presentada pels grups municipals de la CUP i Canet i Tu per la suspensió i la moratòria de l'Informe tècnic d'estratègia d'actuació en el Maresme" fet des del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient de l'Estat Espanyol.

Aquesta moció, que va comptar amb l'adhesió dels grups municipals d'Esquerra Republicana, Junts per Canet i Primàries Canet de Mar, denuncia que el nou pla d'actuacions al litoral del Maresme que vol engegar el Ministeri no representa una solució per la gestió del nostre litoral, ja que aquest és un "projecte de gran abast" que comportarà "grans costos econòmics públics" i que "modificarà exageradament la morfologia de la nostra costa, optant per una rigidesa en la seva estructura costanera a partir de la construcció de quasi 23 espigons al llarg del litoral" que impediran la regeneració natural de les platges.

La moció es va aprovar per 10 vots a favor (ERC, Som Canet, Junts per Canet, Primàries Canet, CUP Canet de Mar i Canet i Tu), 4 abstencions (Canetencs Independents) i 3 vots en contra (PSC -Units). En aquest sentit, el grup de Canetencs Independents va justificar el seu sentit del vot al·legant que no poden votar a favor o en contra d'un projecte que no han llegit. Per la seva banda, el PSC va justificar el seu sentit de vot llegit el comunicat que es va fer públic des del Comissionat per a la preservació i gestió del litoral.

Durant el plenari, es van aprovar tres mocions més:

  • Moció presentada pel grup municipal d'Esquerra Republicana amb l'adhesió dels grups municipals de Junts per Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu en suport a l'amnistia. On es demana "la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics". Aquesta moció va ser aprovada per 14 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, Junts per Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu) i els vots en contra dels tres regidors del PSC – Units.
  • Moció del grup municipal d'Esquerra Republicana amb l'adhesió dels grups municipals de Canetencs Independents, Som Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu en suport al dret a morir dignament. Aquesta proposta va quedar aprovada per també per 14 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, Junts per Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu) i 3 vots en contra (PSC-Units).
  • Moció dels grups municipals d'Esquerra Republicana, Som Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu en suport a Pablo Hasél. Aquesta es va aprovar per 14 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, Junts per Canet, Primàries Canet de Mar, CUP i Canet i Tu) i els vots en contra dels tres regidors del PSC – Units. La proposta demana "reiterar el compromís del món local català amb la llibertat d'opinió i d'expressió", "condemnar la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l'expressió del seu pensament a través de les seves cançons i piulades" i exigeix al "Govern de l'Estat espanyol la derogació immediata de la Llei mordassa i acabar amb la mordassa digital".

Per contra, el ple va rebutjar un total de tres mocions:

  • Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar amb l'adhesió del grup municipal de Junts per Canet per posar fi a la repressió de l'Estat espanyol. Aquesta va ser rebutjada per 3 vots a favor (Primàries Canet de Mar, Junts per Canet i CUP), 7 vots en contra (Som Canet, PSC, Canet i tu i les regidores Ana Casas i Àngels Isart) i 7 abstencions ( ERC i els regidors Pere Xirau i Josep Maria Masvidal). En el seu torn d'intervenció, la regidora de Canet i Tu, Gemma Bosch va afirmar que quan va veure el títol de la moció, la predisposició era votar-hi a favor, però va remarcar que, un cop més, es va trobar que és una moció que presenta una barrejada de conceptes diferents. En aquest sentit, va voler deixar clar que el Govern de la Generalitat té l'obligació pagar els serveis dels advocats que representen els policies. Aquests advocats no representen la manera de pensar d'un equip de govern sinó que representa a la persona que fa la denúncia. Pel que fa al sentit del vot d'Esquerra Republicana, el seu portaveu, Lluis Llovet també va afirmar que el títol de la moció portava al seu partit a votar favorablement, però un cop llegits els punts va veure que no hi podien votar a favor "del tot".
  • Moció del grup municipal de Primàries Canet de Mar amb l'adhesió del grup municipal de Junts per Canet, per tal de revertir la violència i la inseguretat ciutadana a la nostra vila i per instar al Congrés dels Diputats la modificació del Codi Penal per poder penalitzar la reincidència en els delictes de furt. Aquesta va ser rebutjada per 6 vots a favor (PSC, Canet i Tu, Primàries Canet de Mar, Junts per Canet) i 11 en contra (Esquerra Republicana, Canetencs Independents, Som Canet i CUP).
  • Moció del grup municipal del PSC per a la realització d'un projecte municipal de videovigilància. Aquesta moció va ser rebutjada també per 6 vots (PSC, Canet i Tu, Primàries Canet de Mar, Junts per Canet) a favor i 11 en contra (Esquerra Republicana, Canetencs Independents, Som Canet i CUP). En aquest sentit, des del PSC, la regidora Marian Gómez va afirmar que al municipi hi ha un seguit de punts negres on encara no s'han col·locat les càmeres. En aquest punt, l'alcaldessa va assegurar que aquesta moció "no té raó de ser", ja que el projecte de videovigilància municipal que reclama la moció ja està fet i que cada any es presenta a la Comissió de Control de Videovigilància de Catalunya per tal de ser validat per poder seguir fent ús d'aquesta tecnologia. En aquest sentit, Gómez va reclamar a l'Equip de Govern que tingui en compte la seva proposta quan s'hagin de col·locar més dispositius perquè afirma que al municipi hi ha un seguit de punts negres on encara no hi ha col·locades les càmeres. Pel que fa a Primàries Canet de Mar, Jordi Castellà va demanar que es dugui a terme la tercera fase d'instal·lació de càmeres de videovigilància perquè la policia necessita sistemes tecnològics avançats per poder controlar els actes delictius que passen al poble. En el seu torn d'intervenció, Josep Antoni Massagué, regidor de Junts per Canet, va assegurar que quantes mesures hi hagi millor i va reclamar poder veure el projecte de càmeres del municipi.

La seguretat ciutadana va centrar gran part del debat del plenari
La seguretat ciutadana al nostre poble, va ser un dels temes que més es va tractar durant el transcurs del plenari municipal. Aquest tema es va debatre en dues mocions i també en el torn de precs i preguntes on l'oposició exposa els seus dubtes a les regidores i regidors de l'equip de Govern.

En aquest sentit, davant de les preguntes i mocions presentades, l'alcaldessa i regidora de l'Àrea de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament, Blanca Arbell va començar la seva explicació solidaritzant-se amb les persones que han estat víctimes d'algun delicte i ha explicat totes les mesures que s'estan duent a terme per tal de poder erradicar els delictes comesos al municipi.

Arbell va exposar que l'Ajuntament ja ha fet públiques les dades comparatives de delictes entre els anys 2019 i 2020 que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local han recopilat. En aquest punt, va voler remarcar que els delictes contra el patrimoni – és a dir, aquelles que més preocupen a la població com són els robatoris amb força a l'interior de domicili, els robatoris amb violència i/o intimidació, els furts i els robatoris a interior de vehicles – han disminuït respecte a l'any anterior en un 20%. Aquestes dades s'ampliaran el pròxim 18 de març quan es digui a terme la Junta de Seguretat on es presentaran les dades comparatives de delictes comeses al municipi durant els anys 2017, 2018, 2019 i 2020.

Tanmateix, Arbell va assegurar que des de l'Àrea de Seguretat Ciutadana no s'ha deixat mai de treballar per tal de garantir la seguretat de les canetenques i canetencs. En aquest sentit, Arbell va afirmar que des de l'any 2017 s'ha incrementat i fidelitzat el nombre d'agents a la plantilla de la Policia Local de Canet i que aquest 2021 hi haurà un total de 30 agents. Explica que s'ha incrementat també el nombre de càmeres de videovigilància que permeten detenir i identificar a les persones que duen a terme els delictes i avança que hi ha previst fer una inversió de 60.000 euros per tal de col·locar més càmeres al poble i que aquest 2021 es posarà en funcionament un dispositiu DRON que permetrà fer una vigilància més exhaustiva del municipi. També ha explicat que s'ha intensificat la presència policial al carrer i que les patrulles d'incògnit ja estan presents als carrers de Canet. L'alcaldessa també va explicar que des de les alcaldies de la comarca s'està fent pressió al Consell Comarcal per tal de poder revertir els fets delictius que s'estan produint en els últims mesos.

Sobre la brutal agressió que van petit un grup de veïns del nostre municipi al passeig marítim d'Arenys, Arbell va explicar que el fet que l'agressió es produís a Arenys de Mar va provocar que ella no tingués les dades de les víctimes – per via oficial – fins passades gairebé 24 hores del delicte. Un cop els Mossos d'Esquadra li van fer arribar la identitat de les víctimes del delicte es va posar en contacte amb elles per posar-se a la seva disposició. Tanmateix, afirma que des de dissabte 6 de febrer i fins el dia d'avui està en contacte amb l'Àrea de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament d'Arenys i amb els cossos policials per tal d'estar al corrent de totes les novetats que es produeixen sobre aquest cas.

Des del PSC – Units reclamen a l'Equip de Govern assumir responsabilitats en aquest àmbit. La regidora Marian Gómez afirma que cal ampliar la plantilla de la Policia Local de Canet i proposa dividir el poble en zones depenent de la seva problemàtica en l'àmbit de seguretat per tal de poder-hi actuar específicament i des del coneixement del terreny.

Des de Junts per Canet han afirmat que les sensacions de la població són importants i han instat a l'Equip de Govern a treballar per revertir aquestes sensacions. El regidor Josep Antoni Massagué reclama més informació en aquest àmbit i que es duguin a terme més comissions d'aquesta àrea.

Des del grup municipal de Primàries Canet de Mar, qui va presentar la moció per revertir a violència i la inseguretat ciutadana a la nostra vila, es va instar al govern a intensificar la vigilància policial al carrer i a convocar com més aviat millor la Comissió Informativa de Seguretat ciutadana per fer front al creixen percepció d'inseguretat que hi ha a Canet. Castellà va començar la seva intervenció mostrant el seu suport a les víctimes de fets delictius.

Pel que fa a Canet i Tu, la regidora Gemma Bosch va afirmar que la sensació d'inseguretat que té la població fa massa temps que dura i ha assegurat que les estadístiques de l'any 2019 i 2020 no es poden comprar encara que hi hagi hagut dos mesos (juliol i agost) de normalitat.