Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
Aquest programa consistirà en destinar educadors per intentar que els joves i les joves surtin de l´exclusió social
PUBLICAT Dimarts, 12.01.2021
imatge sostre projecte

Canet de Mar serà un dels tres municipis de la comarca del Maresme on s’implementarà el projecte ‘Sostre 360º’. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és l’encarregat d’impulsar aquest pla que té com a objectiu principal poder acompanyar, de forma personalitzada, a joves vulnerables majors d’edat que es troben en una situació de carrer i/o sensellar.

Destacat sostre 360

Concretament, aquest projecte preveu arribar a uns 140 joves de tota Catalunya per tal de poder oferir a aquestes persones suport social i habitacional per tal que els joves puguin dur a terme una vida autosuficient, abordant totes les seves necessitats des d’un vessant social i educatiu.

Aquest projecte es gestionarà des del Consell Comarcal del Maresme als municipis de Canet de Mar, Arenys de Mar i Masnou.

Tot i que és un projecte que es dirigeix a tots els joves d’entre 18 i 24 anys en situació de carrer, cal apuntar que un dels perfils majoritaris que es preveu atendre és el d’un noi immigrat de forma recent, sense documentació i amb poca capacitat adhesió a serveis socials o altres projectes d’atenció a les persones joves.

El programa ‘Sostre 360º’ oferirà:

  • Acompanyament a l’autonomia personal: suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables; vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional, i vinculació del jove als recursos de l’entorn.
  • Suport en processos administratius, legals i judicials: acompanyar en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa, i vincular al jove amb assistència jurídica.
  • Suport en la formació i la inserció sociolaboral: acompanyament en el procés de formació i inserció laboral; promoure l’assoliment de competències lingüístiques i instrumentals que permetin un bon desenvolupament i arrelament social, i que faciliti l’accés al món laboral, i fomentar la seva autonomia en la recerca de feina.
  •  Salut: facilitar l’accés a la xarxa sanitària normalitzada, acompanyar en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física.
  • Prospecció d’habitatge: cercar habitatge alternatiu.

Com es durà a terme el projecte?

L’Àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament esdevindrà la porta d’entrada del programa destinat a persones de menys de 25 anys sense sostre. Seguidament, serà l’Àrea de Benestar Social qui farà la valoració i diagnòstic inicial de la situació concreta de cada jove i en detectarà les seves necessitats. Una comissió  interdisciplinària gestora de casos interdisciplinària s’encarregarà de fer el seguiment exhaustiu del projecte i de cada cas concret. Un cop el jove assoleixi la seva emancipació i integració social l’acompanyament finalitzarà.

Aquest projecte no contempla l’acolliment de nous menors. L’objectiu és poder treballar per tal de poder dotar de les eines necessàries per donar una sortida social i educativa als joves que actualment hi ha al municipi.

Sostre 360 treballa per dotar els joves sense sostre que tenim al municipi de les eines necessàries per trobar una sortida social i educativa que els permeti definir els seus objectius de vida.

L’alcaldessa de Canet, Blanca Arbell ja va anunciar en el darrer ple ordinari celebrat el passat dijous 17 de desembre que Canet serà un dels només tres pobles del Maresme que es beneficiarà d’aquest projecte i que rebrà un total de 3 educadors, durant 8 hores al dia, per tal de poder acollir, acompanyar i orientar tots aquests joves.

El ple aprova una moció per declarar Canet de Mar lliure de racisme En el darrer ple, l’Ajuntament de Canet de Mar va aprovar per 13 vots a favor (ERC, Canetencs Independents, Som Canet, Junts per Canet, CUP i Canet i Tu) i quatre abstencions (PSC i Primàries) una moció presentada per Esquerra Republicana per tal de declarar Canet de Mar lliure de Racisme.

Aquesta moció té com a objectiu poder aïllar el racisme en les institucions i al carrer i demana una coordinació conjunta entre institucions i teixit social per tal de poder combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen a les persones migrades i treballar per garantir una millor i major integració de les persones migrades.