Del 23 de juliol al 30 d'agost Jornades gastronòmiques del TOMÀQUET del Maresme 2015 Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Canet de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt INTRODUCCIÓ Benvinguts a la Costa de Barcelona-Maresme, una La cuina, amb predomini de suquets de peix i estofats comarca per visitar tot l'any amb un clima excel·lent. amb les hortalisses pròpies de la terra, té un complement Combina la riquesa d'una zona turística reconeguda acreditat: la denominació d'origen Alella, famosa, sobretot, internacionalment per platges de bellesa mediterrània per la qualitat dels vins blancs. La DO Alella és una vinya amb actius ports esportius, la cultura, la gastronomia, les urbana, ubicada entre el mar i la muntanya. La varietat de tradicions de les festes populars i el verd de tres parcs raïm autòctona que identifica aquest territori és la pansa naturals. Us desitgem una feliç estada a la nostra terra i blanca. Els vins blancs perfumats i lluents són els més esperem que quan marxeu hàgiu conegut el Maresme de característics d'Alella, secs o dolços. Per a l'elaboració més a prop. dels rosats i els negres la varietat principal és la garnatxa negra. Per descobrir els secrets d'aquest excel·lent vi i el El Maresme és una de les grans hortes del país, ric en singular paisatge de vinya es poden visitar els vuit cellers productes de la terra, com ho demostren les més de 50 de la denominació. També es poden degustar a la Festa jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de la Verema d'Alella o a les activitats de la Setmana del de l'any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura Vi, el mes de setembre, i a les Jornades Gastronòmiques culinària de la comarca. Alguns dels seus productes han del vi DO Alella, el mes de març. adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes Cal destacar l'existència de l'únic restaurant amb estrelles d'Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta a la zona Michelin al Maresme: el Sant Pau, a Sant Pol de Mar, amb de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol tres estrelles. de Mar, Arenys de Munt i Canet de Mar; les cireres d'en Roca d'Arenys de Munt (a la primavera); el peix i marisc Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i el tomàquet de Montserrat o de pometa del Maresme (a l'estiu); els calamars, les gambes, els escamarlans i les cloïsses d'Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls, i els bolets del Maresme (a la tardor). productes de la terra Artesania Alimentària El Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona varietats, que des del punt de vista organolèptic són treballen des de fa anys en el programa "Productes de la excel·lents, alguns restaurants del Maresme ja l'incorporen Terra". Aquest projecte inclou una sèrie d'accions que a la seva oferta gastronòmica i també ja es poden trobar serveixen per donar a conèixer els productes alimentaris en fruiteries i altres establiments. Alguns pagesos també artesans i de qualitat que es fan al Maresme. Les diverses han començat a apostar fort per aquestes varietats tan jornades gastronòmiques que se celebren volen vincular bones. Tot plegat, incentiva l'activitat agrícola del Maresme els productors, els restauradors i la ciutadania per posar en alhora que s'impulsa la comercialització dels productes de valor els productes de qualitat que tenim al nostre territori. proximitat i es vincula l'oferta gastronòmica de la comarca El conreu dels productes de l'horta és un dels més arrelats a l'activitat agrària. al Maresme des que es va començar a introduir el regadiu a les zones més planes de la comarca. Les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del Maresme són una ocasió excel·lent per assaborir-hi els tomàquets Així doncs, al llarg de tot l'any, a les hortes del Maresme més gustosos de la comarca. No deixeu passar l'ocasió i hi podem trobar cols, bròquils, carxofes, pèsols, faves i gaudiu-ne. mongetes tendres durant els mesos més freds, però quan arriba la calor dels mesos de primavera i de l'estiu els Per trobar tota la informació sobre els "Productes de veritables protagonistes a les hortes del Maresme són els la Terra" -productes, productors, receptes, restaurants- tomàquets. consulteu el web www.ccmaresme.cat/productesdelaterra A la comarca s'hi conreen un gran nombre de varietats de Consell Comarcal del Maresme tomàquets; entre les més apreciades per menjar amanit hi trobem el tomàquet de pometa i el de Montserrat. El tomàquet de pometa és una varietat de tomàquet d'amanir sense ni un punt d'acidesa, una de les joies gastronòmiques de l'horta del Maresme. El de Montserrat es caracteritza per Els establiments marcats amb ser força buit per dins, amb poca polpa i de color rosat. El aquesta identificació s'acullen al gust dolcet, refrescant i gens àcid, fa que sigui la varietat programa "Aquí servim productes més apreciada per menjar amanit. Tot i ser dues varietats de la terra" impulsat pel Consell típiques de la comarca, el fet de ser poc productives davant Comarcal del Maresme de les actuals varietats híbrides de tomàquet fa que la producció sigui limitada. Per tal de recuperar aquestes PRODUCTORS DE TOMÀQUET del Maresme Arenys de Mar Cabrera de Mar Mataró SÓC PAGÈS PERE RIBOSA SALVADOR GRAU 937 923 623 / soc_pages@hotmail.com 646 536 427 / jsenglar@hotmail.com 660 927 312 / salvadorgrau21@hotmail.com HORTA CAN PUIG COOPERATIVA AGRÍCOLA LA CISTELLA DEN DÍDAC 660 589 915 / mpuig85@hotmail.com DE CABRERA DE MAR 646 621 029 / lacistelladendidac@gmail.com HORTA MORAGAS 937 590 149 / agricolacabrera@telefonica.net VERDURES CANTALLOPS, S.C.P. 937 923 345 / mrraigeadell@hotmail.com HORTICULTURA NOE S.C.P 629 671 979 / xavieramat@hotmail.com 609 469 215 / noexufre@hotmail.com EL PETIT BANÉ Arenys de Munt CAN SALA D'AGELL 677 347 540 / elpetitbane@gmail.com LLUÍS FIDEL 937 590 144 / cansalaagell@gmail.com 609 749 247 / lluisfidelc@hotmail.com CAL MAMÀ Òrrius ENRIC MAJO FERRAN 605 011 502 / info@calmama.cat L'HORTA D'ÒRRIUS 606 239 221 / enr4433@gmail.com 600 01 53 43 / 617423288-hortaorrius@hotmail.com CAN VILANOVA Calella 937 937 134 / valentivilanovaiglesias@gmail. MARQUEZ HORTICULTORS Palafolls com 937 660 104 / jmtarres@yahoo.es LLORENÇ AUBANELL HERNANDEZ 607 444 505 Aregentona Dosrius CONCA DE LA TORDERA SCCL BELLATRIU SCP EXPLOTACIÓ FAMILIAR MARTÍ ROSELL 667 693 855 / ramon@concadelatordera.com 657 982 219 / bellatriu@hotmail.com 639 700 465 / info@martirosell.com HORTICULTURA SOMS L'ARC DE LA NATURA 629 381 497 / josepsomsc@hotmail.com 615 500 282 / larcdelanatura@gmail.com Malgrat de Mar FUNDACIO MOLI DE PUIGVERT AGRÍCOLA EL PROGRÉS GARBÍ SCC 637 599 769 / info@fundaciomoli.org 627 444 153 / xavierprogresga@progresgarbi.com HORTA ECOLÒGICA PLA DE MUNT 937 657 151 / info@hortaplademunt.cat MARIA RIERA MALET 6696 487 616 / maria_riera@msn.com Pineda de Mar Teià COOPERATIVA AGRÍCOLA L'HORT D'EN PAU DEL MARESME SCCL 652 531 807 / lhortdenpau@gmail.com 659 661 308 / sindicat93@hotmail.com HORTA JOSEP MARTORELL Tiana 647 880 326 / noellepradel@hotmail.com AGRICULTURA ECOLÒGICA CAN CIRERA 930 071 351 / esteve_valls@hotmail.es Sant Andreu de Llavaneres JOAN MORA Tordera 610 771 136 / moragraupera@hotmail.com AGRÀRIA BAIXA TORDERA LLORENÇ GOMEZ MARRÉ 937 640 043 / agraria@cooperativaagrariatordera.cat 636 785 649 / immagomez@hotmail.es JOAN VILA SALVÀ HORTA FAMILIA RABASSA 695 065 796 / maite-mateu@hotmail.com 660 594 656 / frabassa@gmail.com L'HORTA DE LA MERCÈ HORTA MARC PERA 937 650 729 / mv.company@yahoo.es 629 964 799 / laura.pera@hotmail.com CAN MARCÓ 649 334 798 / marc@hortamarco.com Sant Cebrià de Vallalta PLA I JUBANY 628 054 615 / jaumepla59@hotmail.com EXPLOTACIÓ AGRÀRIA CAN SERRA 607 307 891 Santa Susanna AGRÍCOLA DE SANTA SUSANNA SCCL 937 678 440 / agrisantasusanna@wanadoo.es RECEPTES Tomàquet de Montserrat farcit de marisc, Rap farcit de gambes amb tomàquet en llit de radicchio i vinagreta de Pedro Ingredients: Ximénez 2 talls de rap 50 g de gamba petita pelada Ingredients: 2 patates 1 tomàquet de Montserrat 1 carbassó varietat de marisc 2 tomàquets caramel·litzats beixamel 20 musclos tòfona tomàquet natural fregit foie Preparació: Preparació: Enrotllem el rap amb la gamba trossejada i el fornegem durant Primer elaborarem el farcit de marisc coent la beixamel amb 15 minuts a 225 graus. Passem per la planxa les patates i el la tòfona i el foie. Seguidament hi afegim el marisc que hem carbassó i coem els musclos. Caramel·litzem els dos tomàquets. triat,prèviament passat per la paella, i quan tenim la textura Quan ho tenim tot preparat, posem les patates en un fons de desitjada deixem refredar el farcit. sofregit de tomàquet i a sobre hi posem el rap. Ho decorem amb unes tires de tomàquet caramel·litzat i com a acompanyament Obrim el tomàquet de Montserrat per la part de dalt i hi hi posem unes tires de carbassó farcides de musclos. introduïm el farcit. Restaurant Montmar, Arenys de Mar Finalment, el presentem damunt d'un llit de radicchio i el Harmonia vi DO Alella: Parvus Chardonnay 2014 del celler Alta decorem amb la vinagreta de Pedro Ximénez. Alella La frescor del vi juntament amb la seva justa cremositat fa que Hostal Restaurant Portofino, Arenys de Mar sigui un gran amic d'aquest plat, on el rap, gambes i tomàquet Harmonia vi DO Alella: Foranell cupatge 2012 de celler Quim són els protagonistes i així podem gaudir d'aromes i frescor en Batlle equilibri, amb aquest vi de chardonnay. La complexitat d'aquest vi amb el cupatge de les tres varietats serà un bon acompanyant per aquest plat. Al farcit del tomàquet li anirà perfecte aquestes notes de torrats i madurs que té el aquest vi. El final fresc de tomàquet i el llarg recorregut que ens deixa el vi, ens farà gaudir del plat. RECEPTES Uramaki de gamba en tempura amb Al mig hi posem les dues gambes i una mica d'amanida verda. Enrotllem el makisu per fer l'uramaki. emulsió de tomàquet Tallem en vuit peces cada uramaki. Ingredients per 2 Uramakis (16 peces): Emulsió de tomàquet: 4 gambes grans Trossegem un tomàquet, el triturem i el colem. 100 g d'arròs japònica Hi afegim dues cullerades d'oli d'oliva i una mica de sal. 2 culleres grans de vinagre de sushi L' hem de batre fins emulsionar. unes fulles d'enciam verd 2 algues Nori Maki Emplatat: Servim la ració en un platet amb l'emulsió de tomàquet per Emulsió de tomàquet: sobre. 1 tomàquet madur Al costat una mica de gingebre i soja. 2 cullerades d'oli d'oliva verge una mica de sal Acompanyament: salsa de soja gingebre macerat Preparació: Tempura: Mesclem farina de tempura i aigua amb gas. Pelem i traiem la tripeta de quatre gambes grosses. Arrebossem les gambes amb la tempura i les fregim. Reservem les gambes. Restaurant Sake Tasca Japonesa, Canet de Mar Sushi: Bullim arròs japònica i en reservem 50 g per 2 uramakis (16 Harmonia vi DO Alella: Pansa rosada 2014 del celler Marqués peces) de Alella Mesclem l'arròs amb vinagre tipus Mizcan, sucre i sal. La sensació de fruites fresques que aporta aquesta pansa d'un Posem l'arròs sobre una estoreta folrada amb film (Makisu) i color rosat tan atractiu serà un bon maridatge amb aquest plat sobre l'arròs hi posem una alga maki nori. de caire exòtic. L'acidesa equilibrada del vi farà que gaud