De l'11 de juny al 26 de juliol Jornades gastronòmiques del PEIX i el MARISC al Maresme 2015 Arenys de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt INTRODUCCIÓ Benvinguts a la Costa de Barcelona-Maresme, una acreditat: la denominació d'origen d'Alella, famosa, comarca per visitar tot l'any amb un clima excel·lent. sobretot, per la qualitat dels vins blancs. Combina la riquesa d'una zona turística reconeguda internacionalment per platges de bellesa mediterrània La DO Alella és una vinya urbana, ubicada entre el mar amb actius ports esportius, la cultura, la gastronomia, les i la muntanya. La varietat vinífera més característica és tradicions de les festes populars i el verd de tres parcs la pansa blanca. Els vins blancs, la producció majoritària, naturals. Us desitgem una feliç estada a la nostra terra i són el resultat de sumar les virtuts de diverses varietats de esperem que quan marxeu hàgiu conegut el Maresme de raïm. Per descobrir els secrets d'aquest vi excel·lent es pot més a prop. visitar algun dels cellers existents. També es pot assistir a la Festa de la Verema, el mes de setembre, i a les Jornades El Maresme és una de les grans hortes del país, ric en Gastronòmiques del vi DO Alella, a la primavera. productes de la terra, com ho demostren les més de 50 jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg Com no podia ser d'una altra manera, una comarca de l'any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura costanera com el Maresme havia de tenir unes jornades culinària de la comarca. Alguns dels seus productes han gastronòmiques destinades al peix i al marisc. Aquest adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els 2015 és el quart any que les celebrem a tota la comarca. garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes Els dos primers anys van ser encapçalades per Mataró i el d'Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta a la zona seu port. de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Arenys de Munt i Canet de Mar; les cireres d'en Cal destacar l'existència de l'únic restaurant amb estrelles Roca d'Arenys de Munt (a la primavera); el tomàquet Michelin al Maresme: el Sant Pau, a Sant Pol de Mar, amb rosa del Maresme (a l'estiu); els calamars, les gambes, els tres estrelles. escamarlans i les cloïsses d'Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls, i els bolets Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme del Maresme (a la tardor). La cuina, amb predomini de suquets de peix i estofats amb les hortalisses pròpies de la terra, té un complement RECEPTES Bacallà amb samfaina Paella de Can Manolo Ingredients per a dues persones: Ingredients: 4 talls de bacallà dessalat de 125 g fumet de peix 1 ceba 150 g d'arròs per persona 1 pebrot vermell sípia fresca trossejada 1 pebrot verd gambes i escamarlans d'Arenys 1 carbassó musclos de roca i cloïsses 1 albergínia llamàntol nacional oli d'oliva salsa de tomàquet Preparació: Primer, farem bullir el fumet en una olla a part. Preparació: Segon, agafem una paella, sofregim la sípia amb el marisc, Fregirem uns talls de bacallà prèviament dessalats, tallarem la menys els musclos i cloïsses, hi afegim l'arròs, depenent de les ceba en juliana, i els pebrots verd i vermell així com el carbassó i racions que vulguem, i per acabar hi afegim tres cullerades l'albergínia a daus, ho fregirem i hi afegirem salsa de tomàquet. grosses de fumetper ració, juntament amb els musclos i les Posarem el bacallà dintre de la samfaina i el deixarem coure cloïsses. uns tres minuts. Bon apetit Ho deixem bullir a mig foc, durant uns 14 minuts, fins que l'arròs quedi al seu punt. Restaurant Can Lluís, Vilassar de Dalt Restaurant La Paella de Can Manolo, Arenys de Mar Harmonia vi DO Alella: AA Garnatxa 2014 (Alta Alella) La potència d'aquest plat lligarà bé amb aquesta garnatxa Harmonia vi DO Alella: Ivori Blanc 2012 (Alella Vinícola) jove, però potent d'aromes i amb gustos de confitures, maduixa Cupatge de pansa i garnatxa blanques, fermentat en fusta taronja i pruna. i criat sobre mares en barriques de roure francès i americà. Extraordinaris gustos de mantegues, cremes, taronja, pera i poma. RECEPTES Rap a la crema de garota acompanyat de verdures a la planxa Ingredients: 200 g de rap Per a la crema de garota: ceba gambes tallades petites les gemmes de la garota trufa d'estiu whisky crema de llet farina sal i pebre Preparació: El rap es fa a la planxa igual que les verdures que l'acompanyen. Per a la crema: Se sofregeix la ceba, s'hi afegeix la gamba, les gemmes de la garota, una mica de farina i després el whisky i es flameja perquè s'esbravi l'alcohol, i finalment s'hi tira la crema de llet i es deixa reduir a foc lent. Sal i pebre al gust de cadascú. Restaurant Bei Pepe, Malgrat de Mar Harmonia vi DO Alella: Bouquet d'A Blanc + 2013 (Bouquet d'Alella) Cupatge de pansa i garnatxa blanques fermentat amb tanc d'acer inoxidable i criança sobre mares de 3 mesos, per acabar en roure centreeuropeu. Vi llaminer, molt sec. Gustos torrats amb record de confitures, crema, préssec, pera i poma. RECEPTES Sandvitx de tonyina i fetge d'ànec fresc Muntatge: grillé sobre crema de cigrons Per aquest ordre, cremós al fondo del plat, un tall de tonyina, l'escalopa de fetge amb sal Maldon, segon tall de tonyina, les Ingredients per a 4 persones: serpentines de porro fregit i sal Maldon, disposar les verdures 4 talls de tonyina de 1,5 cm. de gruix al dente i les flors. 4 talls de fetge d'ànec fresc de 80 g aprox. Verdures del temps EQ. (Tallades juliana) 120 g. Carbassa, Restaurant El Nou-Cents, Mataró carbassó, pastanaga, porro, ceba tendra... al gust Sal Maldon Pensaments o flors del temps 100 g porro tallat juliana 50 g farina de cigrons 3 cl oli d'oliva verge 200 cl brou lleuger de verdures 20 cl crema de llet 35% MG. Sal, pebre negre i nou moscada Preparació i muntatge: Comencem pel cremós, la decoració, la guarnició i la part principal. Cremós: en un pot fondo, torrar la farina de cigrons amb l'oli, incorporar de mica en mica el brou fins lligar, sal, pebre i nou moscada i acabar emulsionant amb la crema de llet, reservar calent. Per la guarnició, coure les verdures juliana al dente, (amb paella sense oli) o vapor. Decoració: Harmonia vi DO Alella: Galàctica 2012 (Marquès d'Alella) Fregir la juliana de porro i reservar amb paper absorbent i les Fermentació dins ou de formigó acabant dintre de bóta de flors. roure. Criança sobre mares durant 4 mesos. Vi potent amb Principal: en una paella antiadherent (sense oli) coure les marcats gustos de mantega, fonoll, fruits secs, pera, llimona i escalopes de fetge reservar i coure la tonyina tallada en dos. pinya. RECEPTES Maresme No Maguro Preparació de la tonyina: Talleu del llom,de la part més vermella, tant els filets per als nigiris com Ingredients: les tires per als makis. Per a l'arròs: De la part més fibrosa, amb paciència, aneu apartant la carn de la fibra 1/2 kg arròs preferentment tipus japònica (es pot trobar en molts amb una cullera o un ganivet. supermercats) Si el llom era fresc, una vegada tallat tot, cal congelar-ho 24-48 hores 40 cl vinagre de cereals i arròs tipus Mizkan (així matem els bacteris o paràsits que pugui tenir la carn de tonyina). 2 cullerades soperes de sucre Deixeu macerar en oli de sèsam, les llavors i l'alga nori picada, la part 1 cullerada sopera de sal reservada per als gunkans (els hem separat de les fibres), durant 10 minuts. Per a l'elaboració del sushi: 4 algues noris quadrades Preparació del sushi: llom de tonyina vermella Maki sushi: oli de sèsam Dividiu i talleu dues algues noris en dues parts i les altres dues en vuit llavors de sèsam parts. alga nori picada Poseu una de les parts grosses en una estoreta per fer maki (makisu), poseu arròs a sobre i a sobre de l'arròs, a la meitat aproximadament, Per a l'acompanyament: una tira de tonyina, gireu i premseu suaument fins donar-hi la forma soja suau adequada, talleu en 6 trossos. gingebre macerat Repetiu això segons els makis que desitgeu. wasabi alga tosaka Nigiri sushi: Agafeu arròs amb les mans i feu una boleta allargada i una mica plana Preparació de l'arròs: per la part de sota, poseu el filet de tonyina a l'altra mà i ajunteu-ho, Renteu l'arròs diversos cops,fins que l'aigua surti neta. pressionant molt suau. Repetiu això per a tants nigiris com es vulgui. Bulliu 1/2 kg d'arròs en 600 cl d'aigua durant aproximadament 15 minuts a foc mig sense destapar. Gunkan: Una vegada bullit (l'arròs es queda sense aigua), el deixeu reposar Agafeu arròs amb la mà i feu com una boleta per després aplanar-la uns 20 minuts i després el poseu en un recipient, preferentment una mica per dos costats. de fusta. Mescleu-lo a poc a poc amb la preparació del vinagre Envolteu-ho amb l'alga nori més petita. (vinagre+sucre+sal)amb una pala de fusta. Mentrestant es barreja, aneu Poseu a la part de sobre la tonyina prèviament preparada amb l'oli de ventilant l'arròs perquè es refredi. sèsam. Deixeu-lo reposar tapat amb un drap net humit. Poseu en una ració tres makis, dos nigiris i dos gunkans, poseu al plat Els establiments marcats amb l'alga tosaka, el gingebre i el wasabi i en un platet petit la salsa aquesta identificació s'acullen al de soja. programa "Aquí servim productes de la terra" impulsat pel Consell Un consell: quan es treballa l'arròs tant les mans com els Comarcal del Maresme utensilis han d'estar una mica humits perquè no s'enganxi. Sake Tasca Japonesa, Canet de Mar Harmonia vi DO Alella: In Vita 2014 (Castillo de Sajazarra) Vi kosher elaborat amb pansa blanca i sauvignon blanc. Fresc i molt llaminer, amb intensos gustos i aromes de crema, pastisseria, gessamí, llimona, mandarina i préssec. Arenys de Mar Segons: Paella (mínim 2p) fideuà (mínim 2p), arròs negre, bacallà amb BARENOSTRUM Riera Pare Fita, 117 Tel. 93 792 35 46 VINTAGE CAFÉ Riera Pare Fita, 115 Tel. 93 795 76 23 PORTOFINO samfaina, calamars a la planxa, Menú Dilluns tancat Riera Bisbe Pol, 4 lluç a la romana Amanida de marisc salmó amb Calamars a la brasa Tel. 93 792 27 03 Postres: vinagreta de fruits secs Preu: 8,85 (IVA inclòs) www.portofinoarenysdemar.com Flam, crema catalana, carpaccio de Morralla d'Arenys portofinoarenys@hotmail.com pinya, got de gelat, iogurt Púding OPENSPORTSCAFÉ Dimecres tancat Preu: 19,95 (IVA inclòs) Preu: 16,50 (IVA inclòs) Riera Bisbe Pol, 65 Pop a feira Tel. 93 795 92 36 Preu: 15 (IVA inclòs) RESTAURANT ELS PESCADORS RESTAURANT PORTINYOL Opensportscafe.com LA LLOTJA Port Esportiu Calamars saltats en la seva salsa BAR RESTAURANT CAL XAVI Moll Pesquer, s/n-Llotja Tel. 93 792 00 0