ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Esta página en castellano This page in english Cette page en français Aquesta pàgina en català
Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Xamfrà rieres Gavarra i Buscarons
 
Imprimir

Casa museu Lluís Domènech i MontanerLa Casa Domènech és un dels quatre edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar. L´arquitecte i la seva dona, Maria Roura, passaven llargues temporades a Canet de Mar i la casa on vivien, la masia Rocosa, va quedar petita per a la família, ja que van tenir vuit fills. Per això, Domènech i Montaner, amb el seu fill Pere i el seu gendre Francesc Guàrdia Vial, van projectar la casa Domènech, entre 1918 i 1919.

A la façana podem veure dos tractaments diferents a les dues bandes de l´edifici (com és comú als edificis en cantonada de Domènech i Montaner). Al primer pis de la riera Buscarons va col·locar balcons, mentre que a la riera Gavarra la solució que va escollir va ser la de les finestres lobulades amb esvelts trencallums. Tant aquestes finestres com la tribuna del angle podríem entendre-les com una interpretació de l´estil gòtic.

És interessant observar el diferent tractament dels materials en alçada. A la planta baixa hi ha un ampli sòcol de pedra, seguidament apareix una gran superfície llisa, i a la part superior hi ha un predomini del maó. La presència de la pedra a la part inferior té una relació molt estreta amb les rierades. La pedra havia de preservar l´edifici de l´erosió de l´aigua.

Entre la masia Rocosa i la casa Domènech hi havia un espai enjardinat que va desaparèixer a causa d´unes obres que es va fer per condicionar la planta baixa com a oficina bancària, entre 1980 i 1983. El projecte per adequar l´antic edifici a les noves necessitats va ser fet per Roser Amadò i Lluís Domènech i Girbau. A banda de la desaparició del jardí, es van fer altres alteracions a l´interior. Es van tirar envans i es va canviar el terra. Tot i això, encara resten les xemeneies, els sostres originals, els arrambadors de fibra vegetal i les proves de guix d´escultures dels col·laboradors de Domènech i Montaner. Els visitants no poden deixar d´admirar l´antic menjador decorat amb plafons ceràmics originaris de l´església de Comillas o la xemeneia amb ornamentació pertanyent de l´Hospital de Sant Pau.

Al primer pis, encara es conserven les escales d´accés al segon pis fetes amb fusta i amb la prova de guix de la trona de l´església del Seminari de Comillas, i el bany d´estil modernista que Lluís Domènech i Montaner va projectar per dedicar-lo a la seva dona.

La masia Rocosa, edifici situat darrera de la casa Domènech, va ser comprada per l´Ajuntament l´any 1991 per dedicar-la a la divulgació de les obres i la vida de l´arquitecte modernista. Alguns anys més tard, l´Ajuntament fa una permuta amb l´entitat bancària que té oberta una oficina a la casa Domènech i, després d´uns acurats treballs de restauracions, tot el conjunt s´inaugura com a museu l´any 1998 amb la visita del President de la Generalitat, Jordi Pujol.

Horari de visites. Per a més informació trucar al 93 795 46 15.
També acull l´Oficina d´Informació Turística de Canet de Mar

Equipaments i serveis - Casa museu

^