Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Dimarts, 09.02.2021
La pandèmia ha afectat tots els sectors i la programació cultural no n'és una excepció. Per això ens fem ressò d'aquesta iniciativa de la Casa de la Música de Mataró, que vol facilitar que al Maresme proliferin ESPAIS DE CULTURA VIVA. 

 espais de cultura viva 

Els ESPAIS DE CULTURA VIVA són locals tancats, de petit format i de proximitat de cada municipi que duen a terme una programació cultural estable vinculada a la música en directe i a les arts escèniques en general.  Són 100% cultura de proximitat, km0, punts de connexió de la creació local amb el seu veïnat i entorn més proper. Tenen una viabiliat econòmica delicada i habitualment són fruit de l'activisme cultural de qui l'impulsa, particulars, empreses o institucions. Són essencialment privats, però també n'hi poden haver de públics. 

Aquesta campanya de difusió dels ESPAIS DE CULTURA VIVA vol ampliar aquests locals i acompanyar i facilitar l'existència als que ja funcionen. I és vol fer per facilitar als grups amateurs i emergents espais on fer concerts. Al Maresme hi ha més de 150 grups amb aquest perfil i no hi ha pràcticament espais on poder actuar.

La cultura és vida i acostar-la a tothom de manera fàcil i amable permetrà que esdevingui una realitat quotidiana i habitual. Els ESPAIS DE CULTURA VIVA volen enriquir la cultura popular i de base als nostres municipis i a la comarca.

Una forma que té l'administració de col·laborar en aquesta iniciativa passa per una revisió de la regulació existent, que moltes vegades ofega burocràticament i normativament aquestes iniciatives. Una revisió que aconsegueixi garantir el descans i la convivència veïnal sense deixar la cultura sense veu. Si volem una vida cultural rica en els nostres municipis, cal revertir aquesta situació, i facilitar que aquests espais existeixin.

És un repte complex, però s'està fent el altres indrets, com ara a Barcelona. La ciutat fa anys que hi treballa, i el passat 2019 va impulsar el seu circuit d’Espais de Cultura Viva. El Maresme vol seguir els seus passos i per això des de la Casa de la Música de Mataró s'han posat en contacte amb els ajuntaments de la comarca per demanar-ne la col·laboració. Canet ja treballa per fer-ho possible. Tot i que és un projecte que requereix canvis en el Decret del Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives, que ja s'està revisant amb l’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i amb el Servei de Joc i Espectacles del Departament d'Interior de la Generalitat.  Als municipis, per la seva banda, se'ls demana que treballin per tenir una nova ordenança d’intervenció municipal en espectacles públics i activitats.

Radiografiem el territori musical D'altra banda s'està duent a terme una radiografia del territori pel que fa a l’existència de bandes i grups de música maresmencs i per aquest motiu si voleu formar part d’aquest cens com a músics, grups o bandes podeu omplir el formulari següent:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIy1Jbo0FrsqXo5fHTfJtHsqqNaeHoG_0lzSoiMFBOCdUMUg/viewform?usp=sf_link

La Casa de la Musica de Mataró és un projecte compartit per la Generalitat de Catalunya mitjança l’ICEC, l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona i la cooperativa de gestió cultural Visualsonora (propietària de la Sala Clap). Nascuda l’any 2005, té per objecte dinamitzar la musica a Mataró i rodalies, treballant la formació, la creació, els concerts i donant suport a les entitats. Està associada a la Xarxa de cases de la Música de Catalunya. Actualment té un pressupost anual de 233.500€.