Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

NotÝcies
PUBLICAT Dimecres, 20.04.2016
Un pergamÝ del segle XVII i 7 plÓnols del cadastre de la contribuciˇ r˙stica de l'any 1943 han estat restaurats grÓcies al programa de restauraciˇ de documents de l'Oficina de Patrimoni de la Diputaciˇ.

restauració document - ArxiuSeguint la línia de preservació del patrimoni documental, l'Arxiu Municipal acaba de restaurar diferents documents històrics que es trobaven en mal estat i per tant corrien el risc de malmetre's definitivament. Es tracta d’un pergamí del 1623 i 7 plànols  del cadastre de la contribució rústica de 1943. La restauració ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona, a través del programa de restauració de documents de l’Oficina de Patrimoni, en el qual l’Arxiu participa des de 2013. Ara els documents són de nou a l'Arxiu Municipal.

El pergamí de 1623 és document singular pel seu suport i la seva antiguitat.  Es tracta de la  fundació de misses i aniversaris de la capella de Roser a la parròquia de Canet que es finançà a través de l’antic Consell Municipal. El document estava molt malmès. A causa dels doblecs, gairebé estava fragmentat en sis parts, amb estrips i llacunes documentals, possiblement a causa de rosegadors.  El procés de restauració va comportar primer una neteja en sec i després una neteja humida. El pergamí s’ha aplanat per tensió i s’han consolidat els estrips i s’han reintegrat les llacunes amb paper japonès tenyit, d’un gramatge similar al pergamí i per la cara del revés, on ho hi ha text. 

Els plànols del polígons de cadastre de la rústica confeccionat per al 1942-1943, són uns dels documents més interessants i útils que es guarden a l'Arxiu Municipal. A través d'uns 7 plànols parcials apareix el retrat més detallat de tot el terme municipal de l’època. Es poden observar elements com basses, rieres, camins i cases de camp, a més de l’antic traçat rural de bona part del Canet urbanitzat des de fa tres quarts de segle.

Els plànols estaven doblegats amb alguns estrips a la zona de plecs. Tenien reparacions amb cintes adhesives i brutícia general.  El procés de restauració ha comportat  primer l’eliminació de les reparacions anteriors fetes amb diferents tipus de cinta adhesiva.  S’han netejat en sec i s’han consolidat els estrips. Finalment, s’ha aplanant, sota pes.

Dibuix de Jacint Verdaguer del Fons Domènech i Montaner

D’altra banda, fora d’aquest programa de la Diputació, també s’ha restaurat un dibuix de Jacint Verdaguer del Fons Domènech i Montaner. El dibuix s’ha cedit per a l’exposició Dos creadors: Verdaguer-Perejaume i s’exposa fins al 31 de maig a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles.

És un esbós de la silueta del Canigó que mossèn Cinto Verdaguer va enviar a Lluís Domènech el 1885. El dibuix tenia una sèrie d’estrips i plecs. El suport s’ha netejat i desacidificat. S’han consolidat els estrips i s’ha reintegrat les parts soltes. S’ha fet un lleuger aplanament del suport.

De tots els documents restaurats s’han fet unes camises de conservació a mida per tal d’emmagatzemar-los adequadament en una planera. Les restauracions han estat fetes pels tallers BBlasi, contractada per la Diputació, i Artcare.

Amb aquesta restauració es garanteix la preservació d’aquests documents de gran d’interès informatiu i cultural. D’altra banda, ja estan també digitalitzats i poden ser objecte d’utilització amb finalitats de recerca, docència o altres d’interès públic.